RO EN
The cart is empty

C&W Echinox: Circa 500.000 mp de centre logistice vor fi livrate pe piata in 2024

Stocul spatiilor industriale si de logistica a depasit borna de 7 milioane de metri patrati, aproape 80% din suprafata fiind concentrata in 3 regiuni de dezvoltare – Bucuresti - Ilfov, Vest, Sud - Muntenia. In 2023 au fost livrate proiecte noi totalizand 450.000 metri patrati, reprezentand o scadere de 46% fata de 2022, contractie care are la baza o activitate incetinita in ceea ce priveste spatiile construite speculativ, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. 
Pentru acest an, dezvoltatorii au anuntat livrarea a peste 500.000 metri patrati reprezentand parcuri logistice si industriale noi, cea mai mare suprafata fiind anuntata in Bucuresti – Ilfov (180.000 metri patrati), in zona de Vest (144.000 metri patrati) si in Centru ( 105.000 metri patrati).
Volumul spatiilor tranzactionate a trecut si in 2023 pragul de 1 milion de metri patrati, nivel in linie cu media ultimilor 3 ani, cu aproape 300.000 metri patrati inchiriati in ultimul trimestru din 2023. Fata de 2022, volumul tranzactionat a scazut cu 23%, pe fondul provocarilor legate de cresterea costurilor de finantare, a yieldurilor si de dificultatile in asigurarea capitalului pentru dezvoltare.
Andrei Brinzea, partner Land and Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Companiile sunt inca prudente in ceea ce priveste extinderea business-urilor, determinand implicit si o reducere a nevoii de spatii noi. Mai mult decat atat, si atunci cand vor sa isi extinda operatiunile logistice, timpul de luare a deciziilor este indelungat, prelungind astfel procesul de finalizare a tranzactiilor. Pe de alta parte, climatul actual creeaza noi oportunitati, astfel ca vom vedea consolidari de operatiuni in mai putine cladiri, dar mai mari, pentru a creste eficienta, reduce costurile si imbunatati procesele de livrare. Extinderea comertului online si nevoia de a raspunde cat mai repede si eficient consumatorilor vor genera cereri pentru noi spatii. Chiar daca aceasta crestere a volumului vanzarilor online a fost relativ modesta in 2023, previziunile indica o revenire a cresterii in urmatorii ani. In plus, retelele de retail traditional vor continua sa fie active pe piata inchirierilor, in vederea adaptarii strategiilor privind comenzile online”.
In consecinta, se anticipeaza ca cererea de spatii logistice in vederea eficientizarii lanturilor de aprovizionare a companiilor de retail va persista si in 2024.
 
 
De asemenea, cererea de spatii din partea companiilor de productie va continua sa castige teren pe fondul accentuarii fenomenului ”nearshoring”, prin care companiile isi reloca productia mai aproape de pietele de consum. 
O schimbare structurala semnificativa care afecteaza toate categoriile de active imobiliare, inclusiv cele logistice, o reprezinta componenta de sustenabilitate, care a devenit o prioritate pentru chiriasi. Aceasta schimbare va determina o crestere a cererii pentru proiectele sustenabile.
Cererea noua a continuat sa fie principalul motor al pietei de inchirieri, cumuland 66% (672.000 metri patrati) din totalul inchiriat. De remarcat insa ca anul trecut a marcat o scadere a ponderii cererii nete, excluzand renegocierile contractelor existente fata de 2022, cand reprezenta 85% din volumul total.
Bucuresti a fost tinta preferata pentru chiriasi, cu 48% din suprafata inchiriata in 2023, care impreuna cu Timisoara (121.600 mp), al doilea cel mai mare hub logistic din tara, sunt singurele orase unde cererea a depasit 100.000 metri patrati. Brasov, Cluj, Ploiesti, Sibiu si Pitesti sunt alte locatii unde companiile au inchiriat spatii.  Operatorii de logistica si distributie au fost cei mai activi pe piata inchirierilor, cu 300.000 mp contractati, acestia fiind urmati de companiile din domeniul automotive - 106.000 mp, cele de retail, e-commerce si FMCG cu 93.000 mp, si farma - 41.000 mp. 
Chiriile de referinta din Bucuresti si din principalele destinatii industriale si logistice din tara au crescut usor la niveluri cuprinse intre €4.30 - €4.70 /mp/luna in T4 2023, tendinta ascendenta care se asteapta sa continue. 
Dezvoltarea de proiecte pe baze speculative va continua sa fie redusa, in parte ca urmare a abordarii prudente a dezvoltatorilor, care doresc sa previna o supra oferta pe piata pe fondul scaderii cererii nete.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter