RO EN
The cart is empty

ARQA: Clientii apreciaza mult calitatea oferita si graficele de dezvoltare respectate

ARQA este unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori activi pe piata imobiliara locala, in prezent compania avand in constructie proiectul Jolie Village, al carei termen de finalizare este la sfarsitul anului in curs. De asemenea, compania lucreaza la partea de concept-design si autorizare pentru un nou proiect, ce va fi dezvoltat pe un lot de teren de 10.000 mp, in zona Iancu Nicolae. Pe termen mediu, ARQA are deja proiectate aproximativ 5.000 de unitati locative in Bucuresti si analizeaza achizitia mai multor terenuri in principalele orase din tara. Totodata, planurile companiei vizeaza extinderea, in urmatorii ani, la nivel national si international, cu divizii de dezvoltare pe sectoarele comercial si rezidential. Compania dispune de o echipa profesionista, cu o vasta experienta in domeniul constructiilor, a carei atentie este indreptata permanent catre calitate si predictibilitate. In continuare, Alexandru Radulescu, Chief Sales Officer, ARQA Jolie Village, se refera la situatia pietei imobiliare si la prognozele de dezvoltare in intervalul urmator.

- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2024?
- Pentru segmentul premium din piata imobiliara am remarcat o apreciere usoara, dar constanta, a preturilor pe tot parcursul anului 2023. Aceeasi evolutie o vedem si la inceputul acestui an, avand in vedere interesul clientilor pentru astfel de proprietati, coroborat cu prezenta din ce in ce mai activa a bancilor pe zona de finantare, precum si cu numarul de imobile autorizate din ce in ce mai mic. Astfel, conform analizelor de piata pe care le facem constant, consideram ca evolutia preturilor si a cererii va fi pe un trend usor ascendent si in 2024. Piata locala de real estate are in continuare un potential de crestere substantial in drumul spre alinierea cu pietele mature din vestul Europei. Investitiile imobiliare realizate pe termen mediu si lung in proiecte premium reprezinta modalitati eficiente de castig si securizare a banilor. In ceea ce priveste noile tendinte identificate, observam o revenire a interesului clientilor de a locui in apartamente premium. Sunt tot mai multe persoane care sunt in cautarea unei variante hibrid de locuire, cumva intre casa si apartament. Astfel, remarcam un interes crescut pentru apartamentele care vin la pachet cu o gradina proprie, amenajata cu un peisagist sau pentru apartamentele situate la ultimul nivel, care beneficiaza de terase generoase. De altfel, constatand aceasta tendinta, in viitoarele proiecte ARQA introducem, pentru prima data in Romania, conceptul de rooftop-villa, unde poti locui in vila ta, inconjurat de o gradina urbana, situata pe acoperisul unui bloc.

 
- Cum s-a derulat activitatea companiei in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Brandul de dezvoltator ARQA a aparut chiar in 2023, pe un fundament solid si o imagine puternica, cu o viziune de dezvoltare pe termen lung axata preponderent pe zona premium. Notorietatea noului brand creat s-a bazat si pe experienta de peste 30 de ani din zona de constructii a Pedro Construct, prin asocierea lui Petre Nicolae cu Florin Ababe in crearea ARQA. Din perspectiva cifrelor realizate anul anterior, am atins valoarea de 15 milioane de euro pentru unitatile vandute in cadrul proiectului ARQA - Jolie Village. Asteptarile pentru anul 2024 sunt similare, fara sa anticipam fluctuatii majore in ritmul vanzarilor. Daca pana in momentul finalizarii structurii, profilul cumparatorilor era mai degraba unul investitional, dupa atingerea acestei etape de dezvoltare, s-a facut o trecere fireasca spre clientii finali, mult mai dispusi sa achizitioneze intr-o faza mai apropiata de finalizarea proiectului. 

 
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- In momentul de fata avem in desfasurare proiectul ARQA - Jolie Village. Evolutia proiectului este foarte buna, avand flux de executie rapid, dezvoltand in proportie de peste 85% proiectul in doar un an de la lansare. Pana acum a fost folosita doar jumatate din finantarea bancara aprobata, iar faza la care a ajuns acum dezvoltarea este cea finala, a finisajelor. Investitia in acest proiect depaseste 22 milioane de euro. De asemenea, lucram la partea de concept-design si autorizare pentru viitorul nostru proiect, pentru care avem deja achizitionat un lot de teren de 10.000 mp, tot in zona Iancu Nicolae. Obiectivul, ce va fi dezvoltat in vecinatatea padurii Baneasa si a gradinii zoologice, va avea multiple facilitati, menite atat sa imbunatateasca viata locatarilor proiectului, cat si sa aduca o dezvoltare a zonei.
 
- Ce tinte aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Viziunea noastra pentru ARQA este de a construi pentru mai multe generatii. Suntem permanent in cautarea oportunitatilor de a dezvolta noi proiecte, atat in Bucuresti, cat si in marile orase din tara, iar pe termen lung avem in plan si extinderea peste granitele tarii. Obiectivele pe care ni le propunem sunt in stransa legatura cu dezvoltarea unor proiecte premium, proiectate, executate si livrate cu o atentie foarte mare la detalii. Tinta noastra finala este oferirea unei experiente viitorilor proprietari, care se traduce prin confort si o mai mare calitate a vietii. Aducem atat o experienta pe tot parcursul achizitiei, cat si o experienta in sine a modului de locuire in proiectele dezvoltate de ARQA.

 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Provocari apar in toate industriile, iar zona de real estate nu este nici ea ferita de astfel de momente. Cand ne referim la dezvoltarile imobiliare, putem lua in calcul cel putin doua categorii de provocari: unele sunt doar partial in controlul dezvoltatorului si tin de relatia cu autoritatile si celeritatea in obtinerea documentatiei necesare fiecarei etape de dezvoltare, iar cea de-a doua categorie este intr-o mai mare parte in controlul dezvoltatorului si are legatura cu managementul proiectului si forta de constructie de care dispune acesta. Pentru o buna desfasurare a oricarui proiect este nevoie ca ambele categorii de elemente sa fie predictibile. Astfel, putem sumariza provocarile prin urmatoarele elemente: autorizari, stabilitate in ceea ce priveste costurile de achizitie ale materialelor si a climatului legislativ local, experienta si numarul echipelor constructorului, precum si fluxul de lucru al acestora. De asemenea, trebuie mentionat si costul finantarii unui proiect imobiliar, care inca se situeaza la un nivel ridicat al dobanzilor. ARQA se adapteaza permanent pietei si a reusit cu succes sa implementeze masuri eficiente, astfel incat proiectul ARQA - Jolie Village sa fie dezvoltat conform tuturor angajamentelor asumate, iar volumul de vanzari este dovada ca investitorii si clientii finali apreciaza calitatea oferita si graficele de dezvoltare respectate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter