RO EN
The cart is empty

PwC: Piata globala de M&A a scazut cu 20% in prima jumatate a anului 2022

Valoarea pietei globale de fuziuni si achizitii s-a redus cu 20% in prima jumatate a anului 2022, la doua trilioane dolari, fata perioada similara din 2021 si este posibil sa scada si mai mult, pe masura ce repercusiunile economice se vor reflecta pe pietele globale, potrivit raportului Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update, realizat de PwC. In schimb, numarul tranzactiilor realizate la nivel global a revenit la nivelul dinaintea pandemiei, cand activitatea de fuziuni si achizitii inregistra o medie de 50.000 de tranzactii pe an.
„Perspectivele economice incerte au incetinit activitatea de M&A in prima jumatate a anului 2022 fata de ritmul record din anul 2021. Cu toate acestea, tranzactiile vor continua sa joace un rol important in strategiile de crestere ale companiilor. Multi dintre factorii care au stat la baza tranzactiilor realizate anul trecut si in prima jumatate a anului 2022 cum ar fi rezilienta lantului de aprovizionare, optimizarea portofoliului de produse si servicii, aspectele legate de mediu, aspectele sociale si de guvernanta (intr-un cuvant „ESG”) si, mai presus de toate, nevoia de tehnologie pentru a digitaliza modelele de afaceri vor continua sa influenteze incheierea de tranzactii si in perioada urmatoare. Avand in vedere ca in multe tari inflatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, atat cumparatorii, cat si vanzatorii implicati intr-o tranzactie vor trebui sa abordeze procesul de due dilligence pe diferite scenarii de inflatie si luand in considerare mai mult ca oricand implicatiile asupra cotelor de piata pe pietele relevante, a preturilor, a relatiilor cu clientii si furnizorii cheie, precum si a remunerarii si securizarii angajatilor cheie”, a declarat Cornelia Bumbacea, Partener Deals, PwC Romania.
Potrivit raportului PwC, evaluarile companiilor la valori mai scazute vor oferi oportunitati de investitii atat pentru jucatorii strategici, cat si pentru jucatorii de tip private equity pentru a genera randamentele dorite pe o piata volatila. Dovezile ca evaluarile mai scazute stimuleaza activitatea de fuziuni si achizitii se pot observa deja, deoarece numarul tranzactiilor public-private a crescut cu peste 50% in 2022, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
Tendinte in materie de fuziuni si achizitii in prima jumatate a anului 2022
Desi activitatea de fuziuni si achizitii a incetinit in prima jumatate a anului 2022, aceasta doar s-a resetat la nivelurile de dinaintea pandemiei care au fost in medie de aproximativ 25.000 de tranzactii pe jumatate de an calendaristic.
Resetarea activitatii de fuziuni si achizitii se inregistreaza in toate regiunile/zonele importante. Asia-Pacific a inregistrat cele mai mari scaderi, cu un volum si o valoare a tranzactiilor, fiecare cu peste 30% mai mici fata de varful din 2021, in principal din cauza schimbarilor macroeconomice si a restrictiilor recente legate de pandemie impuse in mai multe orase mari din China.
Si in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), volumele si valorile tranzactiilor au scazut cu 15% si, respectiv, 27%, in conditiile in care tarile din aceasta regiune se confrunta cu costuri energetice mai mari si cu o incredere mai scazuta a investitorilor.
In America, volumele si valorile tranzactiilor au scazut cu 22% si, respectiv, 11%, in principal din cauza preocuparilor legate de inflatie si de cresterea ratelor dobanzilor.
Si numarul total de mega dealuri la nivel global (tranzactii cu o valoare de peste 5 miliarde de dolari) a scazut cu o treime. Cu toate acestea, prima jumatate a anului 2022 nu a fost in intregime lipsita de tranzactii mari, fiind inregistrate patru operatiuni cu valori de peste 50 de miliarde de dolari, comparativ cu o singura tranzactie de aceasta valoare pe parcursul intregului an 2021.
Conform raportului PwC, capitalul disponibil pentru achizitii al fondurilor de investitii a devenit un motor pentru activitatea M&A, atingand un nivel record de 2,3 trilioane de dolari in iunie 2022, triplu fata de nivelul de la inceputul crizei financiare mondiale. Aceasta crestere explica de ce ponderea fondurilor de investitii pe piata de fuziuni si achizitii a crescut la aproape jumatate din total in prezent, de la aproximativ o treime in urma cu cinci ani.
 
Tendinte M&A in diferite industrii
Tehnologie, media si telecomunicatii (TMT): Adoptarea noilor tehnologii ramane o prioritate, mentinand TMT pe primul loc in top, cu peste un sfert din volumul tranzactiilor totale si o treime din valoarea acestora in prima jumatate a anului 2022. In continuare, cererea de tehnologie ar urma sa creeze oportunitati de fuziuni si achizitii in domeniul software si in domeniul tehnologiilor precum 5G, centrele de date, metavers si tehnologiile asociate acestuia.
Servicii financiare (FS): Nevoia de capacitati digitale a sectorului serviciilor financiare, combinata cu presiunea sustinuta din partea autoritatilor de reglementare si cu perturbarile provocate de tehnologii vor contribui la realizarea de noi fuziuni si achizitii necesare pentru transformarea aceste industrii. Ca urmare FS este pe locul al doilea, dupa TMT, avand aproape un sfert din valoarea tranzactiilor in prima jumatate a anului 2022. Concentrarea continua pe tehnologie, cererea tot mai mare de optiuni de investitii durabile si evaluarile mai mici vor mentine activitatea de fuziuni si achizitii la un nivel ridicat si in a doua jumatate a anului.
Retail si FMCG: Activitatea M&A in urmatoarele sase luni va fi strans legata de modul in care perspectivele economice incerte vor influenta increderea si cheltuielile consumatorilor. Schimbarea preferintelor consumatorilor va continua sa creeze oportunitati pentru fuziuni si achizitii, pe masura ce companiile vor incerca sa transforme modelele de afaceri si sa se repozitioneze pentru viitoarele cresteri.
Productia industriala si auto: Concentrarea continua pe tehnologie si pe digitalizarea modelelor de afaceri, investitiile in lanturile de aprovizionare si in forta de munca vor crea oportunitati pentru fuziuni si achizitii in sectorul auto.
Energie, utilitati si resurse: Accelerarea continua a tranzitiei energetice si o atentie tot mai mare acordata securitatii lantului de aprovizionare vor stimula fuziunile si achizitiile in domeniul mineralelor critice si al aprovizionarii cu energie in a doua jumatate a anului 2022.
Servicii de sanatate: Cererea ridicata de biotehnologii si noile tehnologii inovatoare cum ar fi ARNm si telemedicina atrag interesul investitorilor. Pentru a atinge obiectivele de crestere, marile companii farmaceutice vor face probabil mai multe tranzactii mici pentru a evita reglementarea si complexitatea pe care le pot aduce tranzactiile mai mari.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter