RO EN
The cart is empty

PWC: Orice persoana va putea detine calitatea de asociat unic in mai multe firme

La data de 2 iulie 2020 Presedintele Romaniei a promulgat propunerea legislativa pentru modificarea Legii 31/1990 privind societatile care prevede, printre altele, eliminarea restrictiilor cu privire la asociatul unic. Modificarile vor intra in vigoare incepand cu data de 5 iulie 2020.
 
Eliminarea restrictiilor cu privire la asociatul unic
Este una dintre cele mai importante prevederi. Astfel, a fost abrogat art. 14 din Legea 31/1990 care prevedea ca o persoana fizica sau juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata (SRL), respectiv ca un SRL nu poate avea ca asociat unic un alt SRL, alcatuit dintr-o singura persoana. Aceasta modificare va intra in vigoare la data 05 iulie 2020.
Initiatorii acestui proiect de act normativ (devenit Legea 102/2020) au urmarit - astfel cum rezulta din expunerea de motive - accelerarea procesului de inmatriculare a noilor societati si implicit stimularea initiativelor antreprenoriale. Remarcam de asemenea ca aceste modificari aduc o serie de alte beneficii asteptate de mediul de afaceri cum sunt:
 
● Simplificarea structurilor grupurilor de societati: este instituita indirect posibilitatea grupurilor de societati de a asigura controlul printr-o singura societate - de tip holding. Astfel, incepand cu data de 5 iulie 2020, societatile de tip holding vor putea detine calitatea de asociat unic in toate societatile din grup, fara a mai fi necesara asigurarea unor detineri minoritare de catre societati din acelasi grup (in prezent, cel putin o parte sociala a societatilor din grup trebuie sa fie detinuta de catre alta persoana, pentru a se asigura respectarea restrictiilor cu privire la asociatul unic). Cu titlu exemplificativ, redam mai jos o structura de tip holding care va putea fi implementata incepand cu 5 iulie 2020.
Exista si posibilitatea pentru persoanele fizice sa controleze mai multe societati cu raspundere limitata cu asociat unic.
 
● Posibilitatea implementarii structurii liniare de asociati: structura liniara de asociati (i.e. SRL detinut 100% de o societate detinuta la randul sau 100% de o alta entitate juridica/ persoana fizica), in prezent interzisa, va putea fi implementata.
 
● Optimizarea fluxului decizional: atat in cadrul structurilor de tip holding, cat si in grupurile de societati clasice, se va simplifica substantial procesul decizional, intrucat deciziile la nivelul SRL-urilor nu vor mai fi blocate de obtinerea acordului asociatului minoritar (existent doar pentru a asigura respectarea restrictiilor privind asociatul unic).
 
●Simplificarea inmatricularilor/ reorganizarilor intra-grup: atat la inmatricularea unei societati, cat si in cadrul procesului de reorganizare a unui grup de societati (prin operatiuni de fuziune, divizare, cesiuni parti sociale, etc.), societatea nou infiintata sau societatea parte la reorganizare va putea fi detinuta de o persoana fizica/juridica care detine calitatea de asociat unic in alte societati din Romania. Prin urmare toate aceste operatiuni vor fi simplificate, nemaifiind necesare operatiuni anterioare reorganizarii (i.e. transfer de parti sociale catre un nou asociat pentru a asigura respectarea restrictiilor privind asociatul unic, caz in care un termen de opozitie de 30 de zile trebuia respectat) sau pregatirea unor documente suplimentare in cadrul reorganizarii, aferente introducerii celui de al doilea asociat;
 
● Simplificari din punct de vedere procedural: atat la inmatriculare unei societati cu asociat unic, cat si in cadrul oricarei operatiuni care are ca rezultat trecerea unei societati de la control in comun la control unic nu va mai fi necesara declaratia autentica de indeplinire a conditiilor cu privire la asociatul unic prevazute de art. 14 Legea Societatilor (evident, va fi in continuare necesara declaratia autentica cu privire la indeplinirea conditiilor pentru a detine calitatea de asociat al unui SRL).
Este posibil ca odata cu intrarea in vigoare a acestor modificari sa vedem o schimbare de filosofie cu privire la structurarea grupurilor de societati in sensul ca o parte din acestea vor initia procese de reorganizare a grupului, astfel incat ”viata societara” sa fie simplificata atat la nivel decizional, cat si la nivel de arhitectura societara.
 
Alte beneficii care decurg din lege
O alta modificare adusa prin Legea 102/2020 este eliminarea interdictiei stabilirii sediul social al mai multor societati la aceeasi adresa in lipsa unei declaratii autentice pe proprie raspundere (denumita in limbajul societar neoficial, ,,declaratia de nesuprapunere”) care atesta ca este posibila functionarea mai multor societati in acelasi spatiu, avand in vedere configuratia spatiului.
Cu alte cuvinte, prin modificarea art. 17 alineatul (1) si (3) si abrogarea alineatului (4) din Legea 31/1990 legiuitorul stabileste ca la acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati, fara a mai exista limitarea data de numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare, fara a mai fi necesara obtinerea certificatului emis de catre organul fiscal care sa ateste faptul ca pentru respectivul imobil nu a fost inregistrat un alt document care atesta cedarea dreptului de folosinta sau obtinerea declaratiei de nesuprapunere a sediului social.
O ultima modificare adusa prin Legea 102/2020 pe care vrem sa o amintim este eliminarea avizului privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta. Prin urmare, conform noului alineat 6 al articolului 17 din Legea 31/1990, un astfel de aviz nu va mai fi necesar in situatia in care administratorul societatii declara pe proprie raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate. Eliminarea acestui aviz, pe langa simplificarea formalitatilor de inregistrare a unui sediu social de catre antreprenori, elimina si posibilitatea unui refuz abuziv din partea vecinilor, intrucat activitatea specifica sediului social nu este incompatibila cu destinatia de locuinta a spatiilor invecinate.
 
Concluzie
Prin modificarile aduse prin Legea 102/2020, legiuitorul a reusit sa simplifice procesul de inmatriculare a noilor societati si sa transeze discutiile din practica cu privire la aceste chestiuni. De asemenea, este interesant de urmarit daca aceste modificari vor schimba perspectiva societatilor deja inmatriculate care fac parte dintr-un grup de societati cu privire la arhitectura societara.
 
*** Articol realizat de Andreea Tortov (foto), asociat D&B David si Baias, si Andrei Vlasin, avocat la D&B David si Baias, companie afiliata PWC Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter