RO EN
The cart is empty

PWC: Economia globala va reveni la nivelul pre pandemie pana la inceputul lui 2022

Economia globala va avansa in 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapida rata de crestere inregistrata in secolul 21, urmand sa revina la nivelul dinainte de pandemie pana la finalul anului curent sau, cel tarziu, pana la inceputul anului viitor, arata raportul PwC Global Economic Watch 2021.
Desi economia globala in ansamblu isi va reveni la nivelul dinainte de criza sanitara, revenirea va fi inegala intre tari, sectoare economice si venituri personale. Redresarea va depinde de reusita campaniilor de vaccinare, precum si de conditiile fiscale, monetare si financiare ale fiecarui stat in parte.
"Previziunile optimiste la nivel global dau incredere ca recuperarea pierderilor suferite in ultimul an se va face mai rapid decat se credea la inceputul pandemiei. Romania urmeaza tendinta globala, avand in vedere ca estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica o crestere de 4,5% in acest an, dupa declinul de 4,2% din 2020. Sunt vesti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totusi, in continuare de sprijinul guvernamental. Pe masura ce pandemia va fi controlata prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul sa ia masuri pentru o crestere durabila, cu accent pe investitii si crearea de locuri de munca. La randul lor, companiile trebuie sa se concentreze pe strategii de dezvoltare si investitii, inclusiv in forta de munca, pentru a face fata atat problemelor cauzate de pandemie, cat si schimbarilor de durata pe care aceasta le-a impus deja in economie si in societate", a spus Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
 
Cresterea va reveni, dar va fi inegala
Potrivit Global Economic Watch 2021, economia Chinei este deja mai mare decat inainte de pandemie, dar alte economii avansate, in special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franta si Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, precum Germania si Japonia, au o probabilitate mai mica de a reveni la nivelurile ante criza, pana la sfarsitul anului 2021.
Previziunile avertizeaza ca urmatoarele trei pana la sase luni vor continua sa aiba multe provocari, in special pentru tarile din emisfera nordica care trec prin lunile de iarna si ar putea fi fortate sa impuna blocaje partiale sau totale ale economiei, aplicate in prezent in Germania si Marea Britanie. Astfel, aceste economii s-ar putea contracta in primul trimestru si sa revina pe crestere probabil in a doua jumatate a anului, cand este de asteptat ca cel putin doua treimi din populatia lor sa fie vaccinata.
In economii precum Marea Britanie, Franta, Spania si Germania se preconizeaza ca nivelurile de productie inca scazute vor duce la cresterea ratelor somajului, majoritatea locurilor de munca afectate fiind cele din partea de jos a distributiei castigurilor, agravand astfel inegalitatile de venituri.
 
Mai multe investitii in infrastructura verde
In 2021, un accent important se va pune pe mediu, investitii semnificative si schimbari de politici legate de Acordul climatic de la Paris fiind asteptate in principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, China si Uniunea Europeana.
In acest context, valoarea emisiunilor globale de obligatiuni verzi ar putea depasi pentru prima data 500 de miliarde de dolari, avand in vedere cresterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social si de guvernanta (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de pana la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, pana in 2025.
Obligatiunile verzi sunt utilizate pentru finantarea directa a proiectelor de mediu si reprezinta in prezent mai putin de 5% din piata mondiala de venituri fixe.
 
Alte previziuni pentru 2021
  • In editia anterioara a raportului Global Economic Watch, Olanda era creditata cu cele mai mari sanse sa castige campionatul Euro 2020, care din cauza pandemiei a fost amanat pentru 2021. Intre timp, forma echipei olandeze a scazut si Franta are acum cele mai mari sanse sa castige.
  • Pretul mediu anual al petrolului va ramane sub 60 dolari pe baril, dar probabil va creste in a doua jumatate a anului.
  • Italia ar putea reveni in clubul tarilor cu PIB de peste 2.000 miliarde dolari.
  • Nivelul total al datoriei publice a tarilor G7 va depasi 57 trilioane dolari.
Pentru mai multe detalii din raportul PwC Global Economy Watch, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter