RO EN
The cart is empty

JLL: Inrautatire pe piata investitiilor generata de instabilitatea post-referendum

In perioada 2012-2013 Romania va inregistra o revenire a tendintei de crestere economica, insa aceasta va consemna un ritm mai lent, estimat la maximum 1%, potrivit celei mai recente analize realizate de compania de consultanta Jones Lang LaSalle (JLL). Totusi, o crestere economica mai accelerata este asteptata pe termen mediu, ca urmare a sporirii consumului intern, a majorarii increderii in mediul de afaceri si a revenirii exporturilor (la o scara mai mica decat in anul 2011). In ansamblu, instabilitatea economica regionala din ultimele luni a afectat performantele economice de export ale Romaniei, dupa o revenire a exporturilor ce a marcat intreg parcursul anului trecut. Economia romaneasca, afectata de masurile de austeritate fiscala si o piata restransa a creditelor, a reintrat, astfel, in recesiune in primul trimestru al anului 2012, inregistrandu-se, totodata, o incetinire a cresterii anuale a importurilor in pofida majorarii bruste a preturilor la petrol pe pietele internationale. "Pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale de capital, ca urmare a crizei datoriei suverane din zona euro si al unei economii locale cu rezultate mai slabe decat cele prognozate, fluxul investitiilor straine in Romania ramane destul de mic. In primele cinci luni ale anului in curs, volumul investitiilor straine in Romania s-a situat la 465 milioane de euro, cu 45,2% sub nivelul perioadei similare din 2011. ISD au acoperit, astfel, numai 24,2% din deficitul de cont din intervalul de referinta, comparativ cu 34,4% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate in Raportul de Tara realizat de IHS Global Insight in luna iulie 2012", se arata in analiza JLL. Conform expertilor, neintelegerile din ultimele doua luni dintre presedinte si noul prim-ministru reflecta lipsa de maturitate a clasei politice romanesti, iar noua situatie politica post-referendum marcheaza o noua etapa de instabilitate politica, ce va caracteriza Romania cel putin pana la organizarea alegerilor parlamentare din luna noiembrie 2012.
Numai doua mari proiecte au obtinut finantare in trimestrul al doilea
In acest context, activitatea investitionala inregistrata in trimestrul al doilea din 2012 consta numai intr-un parteneriat de tip joint-venture si din tranzactii de terenuri. Notabila este, astfel, asocierea dintre fondul de investitii New Europe Property Investors (NEPI) si Michael Topolinski in vederea achizitionarii platformei industriale Vulcan din vestul Bucurestiului, cu intentia de a dezvolta un parc de retail de proximitate, ancorat unui hipermarket. "In pofida faptului ca piata finantarilor ramane, in continuare, limitata, in intervalul aprilie-iunie 2012 am asistat la semnarea a doua contracte de finantare, ambele pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare. Portland Trust a demarat, astfel, lucrarile de constructie a cladirii de birouri Floreasca Park, in Bucuresti, in urma finantarii obtinute de la BCR. Un alt proiect care a atras finantare este Ploiesti Shopping City, detinut de NEPI in parteneriat cu Carrefour Property. Acordul de finantare a fost semnat cu BRD, parte din grupul Société Générale. Ambele proiecte au un grad mare de pre-inchiriere si semnarea acestor contracte de finantare confirma interesul bancilor de a sustine numai acele proiecte care au fundamente economice sustenabile, dezvoltate la standarde institutionale, cu pozitii dominante pe piata", se arata in cea mai recenta editie a Bucharest City Report, aferenta trimestrului al doilea a.c. Informatii suplimentare, la www.joneslanglasalle-romania.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter