Multi beneficiari de finantare europeana, dar si prin alte programe cu fonduri nerambursabile se confrunta adesea cu poprire pe conturile de proiect atunci cand nu vireaza la timp impozitele si contributiile obligatorii cu retinere la sursa. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) ii informeaza pe acestia ca, potrivit legii, conturile de proiecte cu finantare europeana nu sunt supuse popririlor, iar acest lucru trebuie clarificat cu banca la care au deschise aceste conturi.
In cazul proiectelor cu fonduri UE, pot aparea decalaje intre momentul depunerii documentelor si, ulterior, al primirii banilor din proiect si momentul in care beneficiarii trebuie sa plateasca catre ANAF impozitele si contributiile obligatorii cu retinere la sursa.
In schimb, Codul de Procedura Civila, dar si alte acte normative arata ca nu sunt supuse executarii silite prin poprire „sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte” (Art. 781, alin. 5, lit. b – Codul de Procedura Civila).
„Pentru a evita sau a debloca acest tip de situatii, venim in sprijinul beneficiarilor cu recomandarea ca acestia sa informeze bancile comerciale, unde au deschise conturile de proiect, privind specificul conturilor deschise in vederea implementarii proiectelor cu finantare europeana. Totodata, solicitam sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor pentru a se asigura ca prevederile legale sunt cunoscute si aplicate”, a declarat Catalina Badoiu, secretar de stat, coordonator al procesului de simplificare in cadrul MIPE.