RO EN
The cart is empty

DAIANU: Crestere economica nesustenabila, prin prisma factorilor fundamentali

Cresterea economica din primul semestru de 6,5% si de 13% in trimestrul doi anuntate de Institutul National de Statistica trebuie contextualizate, a declarat pentru AGERPRES presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, care a subliniat ca trebuie sa avem in vedere cresterea deficitului de cont curent si nevoia de corectie a bugetului public.
"Trebuie sa intelegem ca o crestere economica trebuie sa fie robusta. Ne uitam la cresterea economica, dar hai sa ne uitam si la cresterea dezechilibrelor externe. Asemenea ritmuri de crestere nu sunt sustenabile. Nu sunt sustenabile nici in economii dezvoltate care au balanta externa echilibrata cand sunt reveniri economice, rebound-uri mari dupa caderile economice fortate din 2020. Este impropriu spus normalizare, dar ai o crestere economica nesustenabila prin prisma factorilor fundamentali. Numeroase economii vor avea rate de crestere inferioare, fata de cifrele din 2021, in anii ce vin. Iar in cazul nostru, este de subliniat ca avem deficit bugetar structural si deficite externe mari. Aceasta combinatie ne este potrivnica si trebuie corectata. Trebuie deci judecata aceasta crestere din semestrul I, din trimestrul II in raport cu efectul de baza (am avut lockdown in prima parte a anului trecut), cu deficitele externe, cu un deficit bugetar structural mare. Aceasta situatie arata ca nu trebuie sa ne infoiem in pene. Si nici sa nu uitam ca avem de facut o corectie macroeconomica majora. Anul acesta deficitul bugetar va fi in scadere; este bine sa fie si poate fi sub 7% din PIB, chiar daca tinta la rectificare este de 7,13%. Semestrul II nu trebuie judecat deci in sine. Sa ne uitam la balanta externa, la dezechilibrele externe. Pentru tot anul este credibila cifra de 7% crestere a PIB, dar ea este insotita de o crestere a deficitului de cont curent si ea trebuia pusa in relatie cu absolut necesara corectie a deficitului bugetar. Cifrele acestea, ca e 6,5% pe semestru, 7% pe tot anul, ele pot sa ameteasca pe unii. Trebuie sa fie contextualizate", a explicat Daniel Daianu.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, fondurile europene au importanta covarsitoare pentru a atenua impactul contractionist al masurilor inevitabile de corectie bugetara in anii ce vin.
Acesta a mentionat ca trimestrul II din acest an, comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior, arata o crestere mare ca urmare a efectului de baza, pentru ca anul trecut in perioada respectiva a fost inchisa economia.
"Nu compari fara clarificari un trimestru in care economia e in relansare cu un trimestru in care economia a fost inchisa partial", a precizat Daniel Daianu.
Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 6,5% in primul semestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2020, pe serie bruta, si cu 6,2% pe seria ajustata sezonier, potrivit estimarii semnal publicata marti de Institutul National de Statistica (INS).
In trimestrul II din acest an, PIB-ul a crescut cu 1,8%, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustata sezonier, iar fata de acelasi trimestru din anul 2020 economia a inregistrat o majorare cu 13,6%.
Potrivit datelor INS, Produsul intern brut a inregistrat in trimestrul II din 2021 o crestere cu 13% pe serie bruta, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter