RO EN
The cart is empty

Lazea, BNR: Bugetul este extrem de incordat; toti trebuie sa platim taxele la stat

Toti bugetarii ar trebui sa stie ca bugetul este extrem de incordat si a da mai multi bani cuiva inseamna a taia de la altcineva, principala cauza fiind faptul ca veniturile bugetare in Romania sunt cele mai mici din Europa, de 27% din PIB, a declarat Valentin Lazea, economist-sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR), prezent la Conferinta Anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"Toti bugetarii si nu numai bugetarii, toti cetatenii acestei tari ar trebui sa stie ca bugetul este extrem de incordat si a da mai multi bani cuiva inseamna a taia de la altcineva. Cauza pentru care bugetul este atat de incordat este faptul ca veniturile bugetare in Romania sunt cele mai mici din Europa, 27% din produsul intern brut, fata de 35-36% din produsul intern brut in tari precum Cehia, Polonia sau Ungaria. Deci, noi avem cu o treime mai putini bani la buget decat Cehia, Polonia si Ungaria. Nu ne comparam nici cu tarile din vest, care au 42% din PIB. Deci, noi avem 27% din PIB, o placinta extrem de mica pentru care se bat extrem de multi oameni. Pana nu intelegem ca trebuie sa platim taxele la stat toti, pentru ca atunci cand s-a introdus cota unica, asa s-a spus, facem o cota unica mica, dar sa plateasca toti. Ei bine, a doua zi dupa ce s-a introdus cota unica, au inceput telefoanele: nu ne dati noua, sectorului x o scutire, noua sectorului y o taxa mai mica s.a.m.d. Deci, atata timp cat o mare parte sau multe parti ale fortei de munca refuza sa plateasca taxe sau au scutiri in sensul de a nu plati taxe, asta este situatia. A da bani profesorilor sau oricui inseamna a lua bani de la altcineva. E atat de simplu. Raspunsul sau solutia este din nou sa se revina la adevarata cota, unica, toata lumea sa-si plateasca taxele", a sustinut Valentin Lazea.
De asemenea, el a mentionat ca bugetul a fost croit, din start, foarte optimist iar sarcinile care s-au dat ANAF au fost nerealist de mari.
"In conditiile in care, v-am spus, sunt cel putin doua procente din PIB care se pierd la colectare prin scutiri legale de neplata a impozitelor legale, plus un procent din PIB din neplata TVA, care are alte cauze. In primul rand, nelegarea caselor de marcat, programe informatice care lipsesc la Ministerul de Finante etc. Deci, adunati aceste doua procente din PIB plus inca un procent din PIB pentru necolectarea TVA si cu trei procente din PIB s-ar mai putea carpi pe aici, pe colo unele masuri, dar este un alt electoral, si asa mai departe", a afirmat Lazea.
Intrebat despre o posibila schimbare a sistemului de taxare, el a explicat ca Romania a mizat in ultimii ani pe o taxare scazuta si o forta de munca ieftina.
"Noi ar trebui in Romania sa renuntam la aceasta mantra cu care defilam de 18 ani, ca Romania trebuie sa fie atractiva prin taxe scazute si prin forta de munca ieftina. De fapt, acest tip de gandire ne-a impiedicat sa fim competitivi pe ce ar fi trebuit sa fim competitivi. Adica prin educatie, prin cheltuieli cu cercetarea, prin dezvoltarea infrastructurii. Noi am zis vom fi competitivi prin taxe mici si prin forta de munca ieftina. Rezultatul este cel pe care il vedeti", a mai spus Valentin Lazea. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter