RO EN
The cart is empty

CC: Concurenta scazuta contribuie la scumpirea anumitor materiale de constructii

Concurenta este redusa pe unele piete din sectorul materialelor de constructii, ceea ce conduce la cresteri mari de preturi pentru anumite produse, a constatat Consiliul Concurentei in urma unui studiu derulat in acest domeniu. Ca urmare, autoritatea sustine stimularea concurentei prin eliminarea barierelor care blocheaza dezvoltarea acestui sector.
"Ne asteptam la un avans considerabil al sectorului constructiilor, dar pe unele piete de materiale concurenta este redusa determinand preturi mari. In aceasta zona trebuie identificate si eliminate barierele pentru a intensifica concurenta atat prin extinderea capacitatii de productie a anumitor materiale pentru constructii, cat si prin intrarea pe piata a unor noi concurenti. In acest sens, intentia Ministerului Economiei de a lansa o schema de ajutor de stat pentru a finanta investitiile si capacitatile de productie ale firmelor de materiale de constructii este binevenita. In urma acestor investitii, companiile isi vor creste gradul de eficienta si vor putea oferi produsele la preturi competitive", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Autoritatea de concurenta analizeaza, astfel, barierele legislative sau de alta natura care stau in calea extinderii productiei locale de materiale de constructii, tinand cont si de faptul ca preturile din aceasta industrie au crescut si pe fondul scumpirii materiilor prime, a energiei si a transportului. 
Consiliul Concurentei a constatat, in urma unui studiu, ca majorarile de pret din sectorul constructiilor difera de la un material la altul. Spre exemplu, in cazul produselor care sunt distribuite pe piete mai degraba nationale, cum ar fi blocurile ceramice, cimentul sau BCA-ul, consumul fiind acoperit in mare parte din productia interna, preturile sunt influentate mai degraba de factori locali. In schimb, in cazul materialelor care sunt comercializate pe piete mai mari, ce depasesc teritoriul national, cum ar fi bitumul si polistirenul, pentru care materia prima este cumparata doar din import, preturile sunt influentate de factori internationali, inclusiv de conditiile de transport.
"Aceasta tendinta de crestere accelerata a preturilor materialelor de constructii este inregistrata si la nivel european. Astfel, dificultatile create de preturile mari ale energiei electrice, ale gazelor naturale sau ale carburantilor au avut impact semnificativ asupra preturilor tuturor materialelor pentru constructii comercializate atat pe piete locale, cat si pe piete internationale", subliniaza Consiliul Concurentei.
 
Cresteri substantiale ale preturilor materialelor de constructii
Autoritatea de concurenta a constatat ca in primele 6 luni ale anului 2022, comparativ cu anul 2020, pretul BCA-ului a crescut cu 28,2%, al cimentului cu 30%, pentru polistiren extrudat (XPS) pretul s-a majorat cu 42%, iar pentru blocuri ceramice cu 49,8%.
Avand in vedere ca bitumul este un produs rezidual al rafinarii petrolului si provine mai ales din import, pretul din Romania a fost puternic influentat de cel al barilului de titei Brent. Astfel, pretul unei tone de bitum cu aplicatii rutiere a urcat in iunie 2022 cu 71,4% fata de 2020 si cu 36% fata de 2021.
Referitor la preturile polistirenului expandat (EPS) si al anumitor produse din lemn pentru constructii, acestea au inregistrat cresteri semnificative in 2022, fata de 2020: cherestea uscata - 68%, grinzi de lemn - 83% si EPS - 129%. Cresterea de 129% a fost cauzata de majorarea pretului materiei prime, adica a stirenului, la nivel international. Intrucat in Romania nu exista niciun producator de monomer de stiren si niciun producator de granule de polistiren, toata materia prima necesara productiei locale este importata din Europa sau Asia, iar pretul autohton este corelat cu pretul international al stirenului.
In ceea ce priveste pretul cherestelei uscate nerindeluite, acesta a inregistrat un avans de 77%, in timp ce pretul mediu pentru grinzi rasinoase a crescut cu 100%, in perioada analizata.
Reprezentantii Consiliului Concurentei mai mentioneaza ca preturile unor materiale de constructii, precum bitum sau anumite produse metalurgice, sunt puternic corelate cu cele inregistrate pe bursele internationale.
Pentru a consulta Raportul studiului privind piata materialelor pentru constructii din Romania, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter