RO EN
The cart is empty

KeysFin: Aproape 800.000 de femei sunt implicate direct in afaceri, in Romania

Aproape 600.000 de femei sunt actionare sau asociate in companii active pe piata din Romania, cu 11% peste nivelul din 2019 si cu 46% mai multe decat in 2013, potrivit datelor de la Registrul Comertului analizate de specialistii KeysFin.
„Ca pondere, cifra reprezinta aproape 37% din totalul actionarilor si asociatilor din Romania, iar daca adaugam si titularele de PFA/ Intreprinderi individuale/ Intreprinderi familiale ajungem la aproximativ 800.000 de doamne implicate direct in afaceri”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Potrivit analizei KeysFin publicate cu ocazia zilei de 8 martie si luand in considerare doar firmele care si-au raportat rezultatele la Ministerul Finantelor si au avut capitaluri proprii pozitive in 2021, aproximativ 167.000 de companii locale (20% din total) sunt controlate majoritar de femei (peste 50% din capital). Cifra de afaceri a acestor companii a fost de 171 de miliarde de lei (echivalentul a 35 miliarde de euro) si constituie aproximativ 9% din total in 2021.
Business-urile in care activeaza romancele in calitate de actionar sau asociat majoritar (>50%) au, in medie, trei salariati, un rezultat net de aproape 150 mii de lei si o cifra de afaceri de peste un milion de lei, 94% dintre acestea fiind microintreprinderi in 2021.
Romancele au controlat 98,5% dintre companiile locale cu actionariat feminin, insa nu sunt singurele doamne care apar in topul nationalitatilor, fiind urmate de investitoare din China, Italia, Germania si Moldova cu ponderi cuprinse intre 0,3 si 0,1% din total in 2021.
In total, doamne din peste 100 de tari sunt prezente in calitate de actionar sau asociat direct, majoritar in peisajul de business din Romania.
 
Romania are al doilea cel mai redus decalaj salarial intre femei si barbati la nivelul Uniunii Europene
„Nu sunt multe topuri care plaseaza favorabil Romania pe primele locuri in Uniunea Europeana, insa in 2021 am inregistrat al doilea cel mai mic decalaj salarial pe criterii de gen, de doar 3,6% fiind imediat sub liderul la nivelul de trai (masurat dupa salariul minim), Luxemburg, care a inregistrat pentru prima data in istorie un decalaj salarial negativ, de -0,2%. Inseamna ca femeile din Luxemburg angajate in industrie, servicii si constructii (sunt exceptate administratia publica, apararea si asigurarile sociale), au fost in medie mai bine platite decat barbatii potrivit datelor Eurostat” a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.
La polul opus, state mai dezvoltate din punct de vedere economic precum Estonia, Austria sau Germania au diferente semnificative intre salariile barbatilor si cele ale femeilor, cuprinse intre 17,6%-20,5%.
 
Topul sectoarelor in care romancele castiga cel mai mult
Salariul mediu net local a crescut de 2,3 ori in ultimii 10 ani, ajungand la 3,416 lei in 2021, potrivit ultimelor date defalcate de la Institutul National de Statistica. Astfel, diferenta dintre veniturile obtinute de femei si de barbati, luand in considerare salariul mediu net, s-a redus de la 9,9% in 2012, la 4,6% in 2021.
Romancele au inregistrat cele mai mari venituri in IT&C, unde media a fost de 6.115 lei, administratie publica, domeniu in care femeile au castigat 5.420 lei lunar si industria extractiva, categorie care le-a adus angajatelor 5.172 lei net pe luna in 2021. De cealalta parte, femeile din Romania care lucreaza in hoteluri si restaurante au cele mai mici venituri, cu un salariu mediu lunar de 1.849 lei in 2021.
Exista domenii in care femeile din Romania sunt mai bine platite decat barbatii, iar pe primele locuri se afla serviciile administrative & suport, unde romancele castiga cu 21% mai mult, ajungand, in medie, la 2.883 de lei net lunar, constructiile (insa in cazul acestui sector, numarul angajatelor este de 7 ori mai mic decat barbatii, respectiv 52 de mii la nivelul intregii tari), administratie publica (cu 7% mai mult), industria extractiva (6%) sau transport & depozitare (3%) in 2021.
La polul opus, cel mai mare decalaj salarial inregistrat in 2021 se regaseste in intermedieri financiare si in industria prelucratoare, sectoare in care barbatii castiga in medie cu 29%, respectiv 20% mai mult decat femeile.
La nivelul numarului de angajate (in public si privat), in ultimii 10 ani a fost inregistrata o crestere cu 17%, ajungand la 2,4 milioane, in vreme ce numarul salariatilor barbati a crescut cu 12,7%, la 2,7 milioane in 2021. Cele mai multe angajate din Romania lucreaza in industria prelucratoare unde activeaza 517 mii de femei (21% din total femei), in comert, 463 de mii (19%) si in sanatate&asistenta sociala, 337 de mii (13,9% din total).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter