RO EN
The cart is empty

IANCU GUDA: Ineficienta comerciala influentata de activele de interes personal

Riscul companiilor active in Romania a crescut din cauza fenomenului polarizarii: 96% din firmele active sunt microintreprinderi dar genereaza doar 14% din veniturile inregistrate de toate firmele, iar riscul acestora este mai mare in contextul polarizarii economice a mediului de afaceri (veniturile, profiturile, lichiditatea si investitiile s-au concentrat din ce in ce mai mult in randul companiilor mari). In urma aplicarii modelului Altman Z-score asupra companiilor active in Romania, concluziile principale au fost:
1. Valoarea mediana a scorului-Z a scazut de la 2,5-2,6 din perioada 2007-2008 (ceea ce indica un risc mediu → mic) la doar 1,89 in anul 2017 (ceea ce indica un risc peste medie spre ridicat).
2. Ponderea companiilor cu risc mare (care inregistreaza un scor-Z < 1,8) a crescut de la 21% in anul 2007 la 30% in anul 2017, in timp ce ponderea companiilor cu risc mic (care inregistreaza un scor-Z > 3) a scazut de la 33% in anul 2007 la doar 26% in anul 2017. Astazi, doar un sfert dintre companiile active in Romania prezinta in risc scazut de insolventa, in timp ce o treime inregistreaza un risc mare iar restul un risc mediu (cu tendinta spre ridicat).
Scaderea capitalului de lucru, in contextul in care gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin activele circulante a scazut de la 113% in 2007 la doar 95% la finalul lui 2016. Scaderea capitalului de lucru (valori negative) indica o capacitate de autofinantare mai redusa, care implica o imunitate mai scazuta a firmelor in situatii de stres. Astfel, companiile nu isi pot acoperi toate datoriile pe termen scurt dupa momentul vanzarii tuturor stocurilor si incasarea creantelor din sold, fiind predispuse la rostogolirea datoriilor.
Distribuirea profitului reportat si scaderea gradului de capitalizare - gradul de capitalizare scade la 28% in anul 2016 fata de 32% in anul 2007, in timp ce dividendele distribuite in 2016 s-au ridicat la 43 miliarde Lei, aproape cat nivelul inregistrat in perioada 2008-2015.
Distribuirea agresiva a dividendelor determina scaderea lichiditatii, limitarea capitalului disponibil investitiilor, cresterea dependentei de conditiile de finantare externe, conditiile comerciale nefavorabile negociate cu furnizorii si vulnerabilitate mai mare a firmelor in perioada de recesiune. Incepand cu luna Iulie 2018, dividendele se pot distribui trimestrial, ceea ce va alimenta si mai mult decapitalizarea companiilor.
In esenta, efectele unei asemenea legi cred ca sunt negative, atat pentru statul roman (deorece incurajeaza comportamentul oportunist de plombare a deficitului fiscal prin accelerarea dividendelor de la companiile de stat, periclitand astfel competitivitatea acestora pe termen mediu-lung), cat si pentru mediul de afaceri (deoarece impulsioneaza decapitalizarea companiilor si vulnerabilizarea suplimentara a acestora in contextul cresterii dobanzilor).
Cresterea profitului din exploatare in perioada 2012-2017 pentru companiile active in Romania reprezinta singurul factor de reducere a riscului firmelor conform ecuatiei modelului Altman Z-scor. Astfel, rezultatul din exploatare inregistrat de toate companiile active in Romania ca si pondere in totalul activelor a crescut de la 3,5% (anul 2012) la 9,8% (anul 2017). In ciuda cresterii, nivelul profitului operational raportat la active este inferior nivelului mediu inregistrat inainte de impactul crizei financiare, respectiv 13,4% (2008).
Diminuarea eficientei comerciale a activelor, in contextul in care cifra de afaceri a tuturor companiilor active in Romania a scazut de la 89% din nivelul activelor in anul 2007 la 87% in anul 2016, nivelul fiind oricum unul foarte scazut. Astfel, in conditiile in care cifra de afaceri este aproape egala cu valoarea contabila a activelor, companiile active in Romania au nevoie de un profit operational (EBIT) de cel putin 10% pentru acoperirea costului de finantare al capitalului imprumutat de la banci si atras de la actionari. ineficienta comerciala a activelor poate ascunde inregistrarea pe companie a unor active de interes personal (autoturisme scumpe peste necesarul companiei, imobile pentru locuinta cu suprapunerea sediului social sau diferite cheltuieli de interes personal care nu sunt acoperite prin dividende).
Astfel, desi Romania inregistreaza o crestere economica cumulata de 27% in ultimii zece ani, numarul companiilor active in Romania care prezinta un risc mare de insolventa a crescut in aceasta perioada.
Cum am ajuns aici?
Analizand evolutia celor cinci variabile ale modelului Altman Z-score (folosit pentru analiza riscului companiilor), observam ca motivele principale sunt decapitalizarea companiilor, diminuarea eficientei comerciale a activelor si scaderea capitalului de lucru (care inregistreaza valori negative in ultimii trei ani), in contextul polarizarii mediului de afaceri. Cresterea profiturilor operationale ale companiilor este insuficienta pentru a compensa factorii negativi enumerati anterior care amplifica riscul firmelor!
Aceste analize confirma ca modelul de crestere economica al Romaniei nu este sustenabil pe termen lung, deoarece efectele pozitive nu sunt generalizate la nivelul mediului de afaceri iar competitivatea companiilor are de suferit. In acest context, cred ca lipsa reformelor structurale, tensionarea pieteii muncii si productivitatea inferioara a companiilor active in Romania sunt principalele riscuri care limiteaza potentialul de crestere economica in urmatorul deceniu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter