RO EN
The cart is empty

FRAMES: Valoarea investitiilor SACET, estimata la 513 milioane euro pana in 2030

Primaria Capitalei va supune aprobarii Consiliului General al Bucurestiului, pe 24 august, o noua solutie prin care incearca rezolvarea crizei acute in care se afla sistemul de termoficare care asigura caldura si apa calda pentru milioane de bucuresteni. Planul autoritatilor ridica insa multe semne de intrebare, de la posibilitatea de a fi perceput ca un ajutor de stat la o posibila respingere a acestuia de catre creditorii implicati in relatia RADET-ELCEN, variante care ar putea duce la falimentul ambelor societati.
Primaria Capitalei propune consilierilor majorarea cu 1,26 miliarde de lei, la 1,56 miliarde de lei, a capitalului social al companiei municipale Energetica SA, cea care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET, prin viitoarea fuziune a ELCEN (producatorul de agent termic) cu RADET (distribuitorul de apa calda si caldura). In esenta, primaria vrea ca din banii alocati sa achite o parte din datorii si sa deblocheze astfel situatia in care se afla fuziunea celor doua companii ELCEN si RADET, ambele in insolventa. Primaria ar urma sa cumpere o parte din creantele detinute de creditori impotriva ELCEN, in valoare de 1,07 mld.lei (principalii beneficiari fiind ANAF, bancile si salariatii), si stocurile necesare functionarii activitatii.
Potrivit analistilor de la Frames, solutia ridica semne de intrebare din doua principale motive - in primul rand nu ia in calcul creantele detinute de furnizorii de gaze, energie electrica si alti creditori, iar pe de alta poate fi perceputa ca un ajutor de stat.
,,Din documentele atasate proiectului reiese ca Primaria vrea sa rezolve in primul rand problema cu ANAF, careia ii propune o plata esalonata a datoriei. Nu avem inca pozitia Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili in privinta acestei solutii. Ramane de vazut ce raspuns vor da, mai cu seama ca masura poate fi privita ca un ajutor de stat’’, afirma expertii.
Cert este ca Primaria Capitalei stie de aceasta situatie ipotetica si afirma, intr-o explicatie ampla oferita pe mai multe pagini, ca varianta de finantare propusa nu poate fi perceputa ca un ajutor de stat pentru ca ar respecta legislatia in vigoare, in sensul ca nu ar influenta mediul concurential. Al doilea semn de intrebare, potrivit celor de la Frames, este legat de aprobarea de catre creditori a acestei solutii.
,,Romgaz, Electrica si Distrigaz-ul, de exemplu, nu apar in aceasta varianta, cu toate ca au de recuperat sume semnificative de la ELCEN. Oricare dintre acesti creditori poate respinge solutia si astfel varianta Municipalitatii devine inutila”, au mai declarat expertii.
,,In plus, planul propus de muncipalitate necesita parcurgerea unor pasi legali care, in cea mai fericita situatie, ar insemna 6 luni de demersuri. Aprobarea planului de catre ANAF, realizarea cesiunii de creanta de la ANAF catre Energetica, aprobarea de catre Adunarea Creditorilor si licitatia pentru vanzarea activelor sunt principalii pasi care trebuie urmati si care cer timp si implica birocratie”, au mai spus analistii.
In planul initial, anterior noii variante propuse, Consiliul General urma sa isi asume in totalitate creanta pe care ELCEN o detine impotriva RADET, in valoare de 1,095 mld.lei, iar Primaria Capitalei sa o achite in termen de 3 ani. Planul de reorganizare viza, totodata, incasarea pretului de transfer al activelor ELCEN in cuantum de 891 mil. lei la care se adauga investitiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 mil. lei.
Ce spune primaria
Primaria isi pune mari sperante in succesul solutiei propuse in urmatoarea sedinta a Consiliului General.
,,Planul consta in transferul de activitate si active catre Compania Municipala Energetica, societate infiintata de Primaria Municipiului Bucuresti care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitala.Aceasta companie municipala va prelua si va opera activele ELCEN creandu-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si de finantari rambursabile bancare acordate de institutii financiare internationale (BEI, BERD, BM, etc). (...) Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea si calitatea prestarii serviciului public de alimentare cu energie termica cu consecinte directe asupra reducerii pretului de productie a energiei termice si a celui de transport si distributie, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atat din punct de vedere economic, cat si social", se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.
Noua companie municipala Energetica SA, care urmeaza sa gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termica al Capitalei, are ca obiectiv sa atraga finantari nerambursabile pentru investitii in vederea alinierii capacitatilor de productie la obligatiile de mediu, cu termene limita de respectat pana in 2023. Valoarea investitiilor este estimata la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro in urmatorii 4 ani.
Sierra Quadrant: Este nevoie de o solutie rapida
Aprobarea planului de reorganizare al ELCEN, inclusiv plata celor aprox. 2 miliarde de lei, este conditia esentiala pentru ca fuziunea cu RADET sa fie realizata si noua societate muncipala Energetica SA sa poata sa treaca la lucrarile absolut esentiale pentru pregatirea sezonului rece.
"Consiliul General trebuie sa gaseasca o solutie pentru a acoperi creantele aflate la masa credala a Elcen. Indiferent care va fi aceasta, ea va fi supusa aprobarii creditorilor, iar acestia vor lua o decizie. Cert este ca planul de reorganizare al ELCEN este sustinut de toate partile implicate”, a declarat Ovidiu Neacsu, partener la Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.
Solutia de reorganizare agreata de actionarii societatii, Ministerul Energiei si SNGN ROMGAZ SA, vizeaza, in esenta, ca transferul de active si activitati, dupa plata de catre Muncipalitate a sumelor aferente, sa fie realizat pana la finele anului 2018, cu o perioada tranzitorie estimata la un an.
ELCEN si RADET, sub spectrul falimentului
ELCEN, compania care administreaza centralele de termoficare (CET) din Bucuresti, Vest, Sud, Progresu si Grozavesti, a intrat in insolventa dupa ce RADET, firma care asigura transportul si furnizarea caldurii si apei calde in Capitala, nu i-a mai platit facturile.
,,RADET n-a mai platit serviciile furnizare de ELCEN, a intrat in insolventa, iar ELCEN a ajuns in aceeasi situatie, pentru ca n-a mai putut plati facturile catre furnizorii de gaze si alte utilitati, banci si stat. Un lucru este sigur, ca RADET se afla intr-o situatie critica din punct de vedere financiar, asa cum chiar regia afirma, si continua sa acumuleze pierderi si datorii”, au mai spus analisti.
Regia Autonoma de Distributie a Energie Termice (RADET) a solicitat, de altfel, Primariei Capitalei ca in urmatoarea sedinta de consiliu sa ii acorde subventii de peste 80 de milioane de lei, in conditiile in care pierderile de agent termic au ajuns la 28,61%, echivalentul a peste 1,5 milioane de Gcal.
RADET afirma ca consumul de energie termica al clientilor este in continua scadere si ca sunt necesare investitii majore pentru inlocuirea conductelor vechi si refacerea izolatiei cu materiale mai performante, racordarea de noi clienti la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor, precum si identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic in urma debransarilor.
,,Timpul trece repede si ne apropiem de sezonul rece. Fara ca RADET sa poata trece la reparatii, furnizarea agentului termic pentru la iarna va fi sub semnul intrebarii, mai cu seama daca planul de reorganizare al ELCEN nu va fi aprobat in forma agreata de creditori si se va ajunge la faliment”, au mai spus analistii de la Frames.
In 2017, RADET a raportat 7.596 de incidente si avarii produse in instalatii, mii de bucuresteni ramanand fara apa calda si caldura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter