RO EN
The cart is empty

EH: Economia globala se pregateste pentru o redresare economica puternica

Deficitul bugetar va fi destul de greu de adus in 2021 sub nivelul de 8% in conditiile politicii fiscale si a cheltuielilor publice relativ neschimbate, iar finantarea unor deficite fiscale largite din perioada pandemica este probabil sa conduca datoria publica spre nivelul de 60% in 2022 fata de 35% in 2019, arata o analiza realizata de Euler Hermes.
Potrivit sursei citate, la nivel local, indicatori macroeconomici de urmarit in perioada urmatoare prin persistenta lor vor fi deficitul de cont curent (de asteptat sa se mareasca pe masura ce revenirea economica se transpune si in importuri mai mari vs. exporturi), dar si deficitul bugetar, respectiv datoria publica - ca procent in PIB.
"Deficitul bugetar va fi destul de greu de adus in 2021 sub nivelul de 8% in conditiile politicii fiscale si a cheltuielilor publice relativ neschimbate. De asemenea, finantarea unor deficite fiscale largite din perioada pandemica este probabil sa conduca datoria publica spre nivelul de 60% in 2022 fata de 35% in 2019", a declarat Mihai Chipirliu, CFA, Risk Director Euler Hermes Romania.
Potrivit analizei Euler Hermes, economia globala se pregateste de o puternica redresare in trimestrele urmatoare. Totodata, revenirea din primul trimestru al anului 2021 la valorile de dinaintea crizei a fost alimentata de redeschiderea celor doua mari economii ale lumii: SUA si China.
Astfel, analistii se asteapta ca PIB-ul global sa creasca cu + 5,5% in 2021, SUA fiind singura economie in care aceasta evolutie va depasi estimarile realizate in perioada pre-Covid-19. Pe de alta parte, in Europa este preconizata o revenire la nivelul de dinaintea crizei in primul trimestru al anului 2022, cresterile fiind asteptate in 2026.
"In cazul Romaniei, prognozele de crestere a Produsului Intern Brut pentru 2021 au fost in mod repetat revizuite in sus, proiectia de +6,5% de acum cateva luni fiind deja corectata de Comisia Europeana la 7,4% si la 4,9% pentru 2022. Inflatia este de asemenea prognozata sa creasca la peste 3% in acest an, fiind una din cele mai ridicate din Uniunea Europeana, chiar daca sub nivelul celei din Ungaria sau chiar Poloniei unde ar depasi 4%", sustin autorii analizei.
Desi au existat si factori interni - precum rezistenta cererii de consum - puseul inflationist a fost puternic alimentat in prima jumatate a anului de abrupta crestere la nivel global a preturilor materiilor prime.
"Ne mentinem opinia ca inflatia va fi mai degraba un fenomen temporar, cu o intensitate mai redusa in a doua parte a anului", mai arata analiza.
Potrivit analistilor Euler Hermes, adaptarea fluxurilor de aprovizionare cu marfuri la noile realitati ale comertului mondial in contextul estomparii treptate a restrictiilor de miscare, dar si a masurilor de suport a economiilor din partea statelor sunt tot atatea motive pentru o calmare a impulsului inflationist. "Nu in ultimul rand, recentele neintelegeri care au reaparut intre tari importante din cadrul cartelului petrolului (OPEC) ar putea semnala inceputul sfarsitului cooperarii din timpul pandemiei intre tarile participante - cooperare care a culminat cu o crestere a pretului petrolului cu pana la 50% de la inceputul anului si cu o propagare asupra majoritatii materiilor prime", mai arata cercetarea.
Analistii preconizeaza ca PIB-ul zonei euro va avea o evolutie pozitiva cu + 4,2% fata de 2020 in urmatorii doi ani, cu o revenire la nivelurile dinaintea crizei in primul trimestru al anului 2022. Cu toate acestea, unele state membre, inclusiv Spania si Italia, vor atinge aceasta etapa doar la inceputul anilor 2022/23. Totodata, al treilea val de infectii a amanat redresarea economica a zonei euro in primul trimestru al anului 2021.
"Se asteapta ca zona euro sa inregistreze unele dintre cele mai puternice rate trimestriale de expansiune inregistrate pana acum. Reducerea brusca a noilor cazuri de Covid-19 si progresul vaccinarii vor diminua restrictiile impuse de Covid-19 rapid (indicele de stringenta ar trebui sa revina la minimele din trimestrul trei al anului 2020 anul acesta).", mai arata analiza.
In al doilea trimestru al anului 2021, se preconizeaza o crestere a PIB-ul cu aproape + 2% trimestrial. "Reducerea incertitudinii economice va stabili, la randul sau, scena pentru o crestere a ritmului de consum in a doua jumatate a anului (cu economii excesive in valoare de 1,5% din PIB, accelerand recuperarea). Nu in ultimul rand, cererea interna din zona euro va primi un imbold din partea Fondului de redresare al UE de 750 de miliarde euro", potrivit analizei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter