RO EN
The cart is empty

Consolidarea fiscala: avantaje si dezavantaje infiintare grup de impozit pe profit

Incepand cu anul viitor, grupurile de companii vor putea compensa profiturile cu pierderile fiscale inregistrate de diversele societati din grup si obtine, in acest fel, reducerea costurilor fiscale. Dar, pentru a beneficia de aceasta facilitate, societatile interesate trebuie sa notifice ANAF in avans, termenul limita fiind sfarsitul lunii octombrie 2021, daca se intentioneaza aplicarea de la 1 ianuarie 2022. Inainte insa, grupul trebuie sa analizeze cu atentie avantajele si dezavantajele unei astfel de decizii, mai ales in conditiile in care inca exista detalii legislative neclare.
”Decizia de a infiinta un grup de impozit pe profit trebuie sa fie bazata pe o planificare strategica, care sa tina cont de rezultatele pe care le anticipeaza managementul societatilor, pentru ca in procedura de compensare poti utiliza doar pierderile realizate dupa momentul infiintarii grupului”, spune Raluca Popa (foto), Partener Asociat, Departamentul de impozite directe, EY Romania.
Consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit este una dintre masurile indelung asteptate de mediul de afaceri local, un beneficiu deja utilizat de companiile din majoritatea statelor europene (Austria, Olanda, Cipru, Luxemburg, Franta, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia), care va putea fi aplicat in premiera si in Romania incepand cu 1 ianuarie 2022. Aceasta ofera un avantaj semnificativ de cash-flow grupurilor de companii ”prin diminuarea atat a sumelor datorate cu titlu de impozit pe profit catre ANAF, cat si a riscului ca pierderile fiscale inregistrate in perioada existentei grupului fiscal sa expire, fiind nefolosite”, mentioneaza Razvan Ungureanu, Director, Departamentul de impozite directe, EY Romania.
Exista insa si o serie de dificultati in implementarea unui grup de impozit pe profit, pe care companiile ar trebui sa le cunoasca inainte de a lua aceasta deciziei. De exemplu, exista riscul unei posibile pierderi a unor scutiri sau a unor credite fiscale, cum ar fi creditul fiscal extern, profitul reinvestit sau creditul fiscal din sponsorizare. Pierderile fiscale inregistrate inainte de intrarea in grup nu pot fi folosite la nivelul grupului, ci doar de catre societatea care le-a realizat. De aceea, decizia de infiintare a unui grup de impozit pe profit trebuie sa fie bine documentata.
Pe de alta parte, desi durata grupului este de minim cinci ani, operatiunile uzuale cum ar fi vanzarile de titluri, fuziunile sau divizarile nu conduc la pierderea beneficiilor grupului fiscal. ”In astfel de situatii, societatile care ies din grup ca urmare a unor astfel de operatiuni vor putea prelua doar pierderile fiscale proprii, care nu au fost utilizate inca de membrii grupului. Pierderile care au fost deja cedate catre grup vor ramane la nivelul grupului, iar partile vor trebui sa gaseasca o modalitate comerciala de compensare”, recomanda Raluca Popa.
In privinta controalelor fiscale, competenta de desfasurare a inspectiei fiscale cu privire la grupul fiscal unic este diferita de competenta de desfasurare a inspectiei in ceea ce priveste grupul de TVA, iar cele doua echipe de inspectie fiscala pot ajunge la concluzii diferite. ”Exista mai multe abordari prin care inspectia fiscala verifica un grup de TVA, foarte diferite in practica, plecand de la ipoteza legala care reglementeaza modalitatea de control care creeaza un sentiment de incertitudine asupra membrilor grupului. Consideram ca o inspectie fiscala asupra unui grup fiscal trebuie sa se desfasoare prin emiterea de avize separate pentru toti membrii grupului, fara sa se foloseasca procedura controlului incrucisat si a verificarii documentare. In caz contrar, perioada fiscala se considera inchisa pentru toti membrii”, arata Emanuel Bancila, Partener Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL.
Din punctul de vedere al preturilor de transfer, obligatia de pregatire a dosarului care documenteaza tranzactiile intre entitati afiliate ramane la nivelul fiecarui membru al grupului fiscal. ”Aceasta obligativitate se refera inclusiv la documentarea tranzactiilor desfasurate cu membrii grupului fiscal, nu doar a celor desfasurate cu entitatile afiliate din afara grupului fiscal. In ceea ce priveste prezentarea dosarelor de preturi de transfer, aceasta cade in sarcina reprezentantului grupului”, precizeaza Gabriela Bancescu, Director, Departamentul de Preturi de transfer, EY Romania. Totodata, reglementarile specifice in contextul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, cu aplicabilitate in aria preturilor de transfer, sunt limitate in acest moment. ”Pentru o buna implementare practica ar fi necesare clarificari suplimentare din partea autoritatilor si modificari ale legislatiei de preturi de transfer”, conchide Gabriela Bancescu .
Pentru a putea aplica consolidarea fiscala, societatile trebuie sa faca parte dintr-un grup (conditia minima este detinerea dreptului de vot sau a unei participatii la capital de 75% pentru o perioada neintrerupta de un an, anterioara inceperii perioadei de consolidare fiscala); sa aplice acelasi an fiscal si acelasi sistem de declarare a impozitului pe profit; sa fie platitori doar de impozit pe profit; sa nu faca parte dintr-un alt grup fiscal in domeniul impozitului pe profit si sa nu se afle in dizolvare/lichidare.
Daca opteaza pentru consolidare, fiecare membru al grupului fiscal va determina individual rezultatul fiscal, in vreme ce rezultatul fiscal consolidat al grupului se va calcula trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza de catre persoana juridica care a fost desemnata responsabila pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter