RO EN
The cart is empty

COFACE: Scaderea PIB-ului SUA, urmata de o crestere masiva a cererilor de faliment

Pe masura ce epidemia de COVID-19 afecteaza foarte tare Statele Unite, Coface prognozeaza in scenariul sau de referinta ca PIB-ul tarii se va contracta cu 5,6% in 2020, inainte de a-si reveni cu 3,3% in 2021. Cu toate acestea, prognoza este amenintata de redeclansarea focarelor in mai multe state care si-au incetat activitatea sau care amana reluarea activitatii dupa carantina extinsa din aprilie.
In ceea ce priveste falimentele, scaderea PIB-ului ar trebui sa fie urmata de o crestere masiva a cererilor de faliment. De la inceputul crizei, aceste cereri au scazut din februarie, aspect determinat de o scadere semnificativa a solicitarilor de faliment in conformitate cu prevederile din capitolul 7 din legea americana a falimentului (lichidare). In acelasi timp, numarul companiilor care solicita protectia prevazuta in capitolul 11 (reorganizare) a crescut brusc (+48% fata de anul anterior in luna mai), ceea ce indica faptul ca falimentele legate de COVID-19 sunt deja in crestere. Coface prognozeaza ca procedura de faliment va reveni in a doua jumatate a anului 2020, cu o crestere preconizata de 43% intre sfarsitul anului 2019 si sfarsitul anului 2021.
Mai mult, estimarile Coface arata ca firmele „zombie” care s-au dezvoltat in ultimul deceniu, reprezentand peste 6% din companii in 2019, ar putea fi, de asemenea, conduse catre faliment in urmatoarele luni. Pe fondul acumularii de datorii, numarul companiilor aflate in dificultate va creste.
Numarul de falimente din ultimele luni releva o situatie problematica
Anul 2019 a inregistrat prima crestere anuala a falimentelor din 2009, cu o evolutie ascendenta a procedurilor initiate in 2019 de 2,5% fata de 2018 . Datele lansate dupa primul trimestru al anului 2020 arata ca, dupa un salt de 21% in ianuarie, procedura falimentului corporativ a inceput sa scada din februarie.
Ca si in Europa, masurile de sustinere a lichiditatii corporative, o atitudine de espectativa a companiilor debitoare si inchiderea instantelor de faliment ar putea explica aceasta tendinta.
Cu toate acestea, avand in vedere amploarea socului si faptul ca masurile de sprijin ar urma sa expire treptat, insolventele din Statele Unite vor creste.
Situatia bilanturilor agregate ale companiilor evidentiaza faptul ca sectoarele aerospatial, comert cu amanuntul, auto si energie sunt cele mai vulnerabile in contextul dat.
Falimentele si „zombificarea” ameninta companiile supraindatorate
Companiile „zombie”, care continua sa functioneze in ciuda solvabilitatii si rentabilitatii precare ar putea fi, de asemenea, impinse spre faliment in urmatoarele luni. Mai important, cum tot mai multe companii sunt fortate sa mobilizeze resurse de gestionare a datoriilor pentru a face fata pierderilor de venituri, amenintarea unei multiplicari a companiilor aflate in dificultate se adauga riscului de faliment.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter