RO EN
The cart is empty

CITR a contribuit la obtinerea de finantari in insolventa, pentru Selina si Dafora

Lipsa lichiditatilor este unul dintre principalele impedimente cu care se confrunta companiile care apeleaza la masurile de restructurare in insolventa sau in afara ei (preinsolventa), iar finantarea este de multe ori unica sansa de salvare a companiilor in insolventa.
Numai ca finantarea companiilor in dificultate vine la pachet cu o serie de restrictii si reglementari impuse institutiilor financiare (bancare si non-bancare - IFN-uri), care au nevoie de confirmari si sigurante privind rambursarea creditelor de catre o companie care are deja o serie probleme.
In acest sens, actuala lege a insolventei prevede ca sumele acordate companiilor pe durata insolventei de catre institutiile financiare beneficiaza de prioritate la rambursare, mai precis, finantatorul in insolventa are intaietate la recuperarea creditelor (garantii), fiind protejat de legiuitor in scopul sustinerii mediului antreprenorial.
Odata deblocata aceasta situatie si accesata o noua sursa de cash, compania dispune de resursele necesare pentru continuarea activitatii, fapt care garanteaza de multe ori reusita planului de reorganizare, deschizand noi oportunitati companiilor cu dificultati financiare.
Criterii pentru acordarea finantarii
Cateva dintre aspectele pe care o companie sanatoasa care isi propune sa obtina o finantare trebuie sa le arate creditorilor sunt urmatoarele: profitabilitatea activitatii pe care o desfasoara, abilitatea de a asigura obtinerea unor venituri ulterioare, profitabilitatea anumitor contracte/proiecte si capacitatea de a respecta obligatiile de plata si de a rambursa creditul - pe scurt, o situatie financiara predictibila si responsabila.
Un alt aspect important care se aplica tuturor companiilor care vor finantare este verificarea istoricului de credite accesate de companie si comportamentul vis-a-vis de respectarea obligatiilor de plata. Detinerea unor bunuri care pot fi oferite ca garantie pentru acordarea unei finantari poate constitui un avantaj decisiv in acordarea sau nu a finantarii. Mai departe, departajarea se poate face si in functie de industrie si tip de activitate.
Alte criterii importante in evaluarea dosarului de finantare sunt: cifra de afaceri, lipsa datoriilor la bugetul de stat, rentabilitatea activelor etc.
Tipuri de finantari
1. Finantarea sub forma unei linii de credit
2. Finantare sub forma unor Scrisori de garantie bancara
3. Finantare ipotecara pentru achitarea integrala a programului de plata si iesirea din insolventa,
4. Finantare pentru achitarea taxelor vamale si transportul marfurilor importate
5. Credite de investitii
6. Leasing
Influenteaza insolventa gradul de finantare al unei companii?
Din experienta noastra, deciziile de management reprezinta un factor decisiv in evolutia unei companii, deoarece pot influenta modul in care aceasta se raporteaza la industrie, alegerea angajatilor si colaboratorilor, felul in care se negociaza parteneriatele, modul intern de organizare, stabilirea strategiei si a planurilor de viitor - prin urmare cat de finantabila este sau nu.
Desigur ca sectorul in care aceasta isi desfasoara activitatea, schimbarile legislative si economice, relatia si gradul de dependenta de alti actori din piata sunt si ei factori care dau greutate deciziei finale. Asa cum o situatie financiara foarte buna nu reprezinta intotdeauna o garantie a accesarii unei finantari (daca sectorul de activitate al companiei are o evolutie negativa), nici statutul de companie in insolventa nu inchide total usile spre finantare.
Cheia pentru realizarea acestui obiectiv consta de multe ori in sprijinul pe care administratorul judiciar il aduce in relatia cu creditorii, in sansele de redresare ale companiei, precum si de seriozitatea cu care respecta planul de reorganizare. Aici administratorul judiciar are un rol determinant in procesului de obtinere a finantarii, de negociere a conditiilor de creditare, si contribuie la implementare unor masuri de restructurare a activitatii astfel incat finantarea sa fie folosita eficient.
Cateva dintre companiile pentru care CITR a contribuit la obtinerea unor finantari in insolventa sunt:
1. Selina - finantare obtinuta sub forma unei linii de creditare pentru proiecte de infrastructura derulate de catre companie;
2. Dafora - prin accesarea unei finantari sub forma de Scrisori de garantie bancara, companiei i-a fost asigurata continuitatea si echilibrarea in momentele dificile;
3. ABA Turism - este o alta societate pentru care specialistii nostri au obtinut o finantare ipotecara acordata de catre una dintre cele mai mari banci din Romania, pentru achitarea integrala a programului de plata si iesirea din insolventa;
4. CET Arad - a obtinut anul trecut finantari pentru investitii in tehnologie.
Este asadar finantarea singura solutie pentru salvarea companiilor cu probleme financiare?
Finantarea este nu doar o solutie, ci uneori factorul determinant intre faliment si redresare, de aceea, in acest proces este esentiala expertiza unui specialist in a alege solutia optima de finantare pentru compania aflata in dificultate.
Iar acele companii care nu se afla in insolventa, dar care intampina o perioada dificila, au la indemana si doua proceduri preinsolventa pe care le pot accesa, respectiv concordatul preventiv - pentru negocierea datoriilor cu creditorii, si OG 6/2019, pentru reorganizarea datoriilor la bugetul de stat.
In plus, Directiva Europeana nr. 1023/2019, care va fi transpusa in legislatia nationala pana la finalul lunii iulie anul acesta, va aduce si ea modificari importante in solutiile de redresare pe care companiile le vor avea la dispozitie, largind sfera companiilor care se pot redresa si la zona de IMM-uri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter