RO EN
The cart is empty

ANI: Avertismente de integritate de 27 milioane euro la achizitiile publice din 2021

In perioada iulie - decembrie 2021, Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 1.433 proceduri de achizitie publica.
Dintre aceste proceduri, aproximativ 23% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 6.828 contracte subsecvente (loturi).
Mai mult decat atat, in aceeasi perioada au fost emise 17 avertismente de integritate in valoare totala de 110,8 milioane lei (aprox. 22,4 milioane euro).
In analiza PREVENT au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 613 autoritati contractante, 4.143 de operatori economici si 67.891 persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.
 
Rezultate in anul 2021
In perioada ianuarie - decembrie 2021, Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 7.803 proceduri de achizitie publica.
Dintre aceste proceduri, aproximativ 20% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 39.817 contracte subsecvente (loturi).
Mai mult decat atat, in aceeasi perioada au fost emise 26 avertismente de integritate in valoare totala de 133,4 milioane lei (aprox. 27 milioane euro).
 
Rezultate in perioada 20 iunie 2017 - 31 decembrie 2021
Prin intermediul sistemului PREVENT, Agentia Nationala de Integritate a emis, in perioada 20 iunie 2017 - 31 decembrie 2021, 153 avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica in valoare totala de peste 1,4 miliarde lei (peste 290 milioane euro).
Potentialele conflicte de interese semnalate de sistem se refera la proceduri de achizitie publica derulate de autoritati contractante reprezentand ministere, institutii publice de la nivel central si local, unitati administrativ-teritoriale, regii autonome, precum si companii/societati comerciale la care statul este actionar majoritar.
Dintre acestea, in aproximativ 88% din cazuri, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese, iar in 2 cazuri, ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, intrucat aceste cauze nu au fost eliminate. In 16 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agentia Nationala de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, in situatia in care nu va fi inlaturata cauza conflictului de interese.
Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de masuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanseaza din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, dupa finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele fata de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificarile ulterioare.“
In perioada de referinta, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potentiale conflicte de interese, 70.635 proceduri de achizitie publica. Dintre acestea, aproximativ 16% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 314.731 contracte subsecvente (loturi).
De asemenea, in 63 de situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.
 
Ce este si cum functioneaza sistemul PREVENT
Sistemul PREVENT a fost lansat la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situatiilor care pot genera conflicte de interese in cadrul procedurilor initiate prin sistemul electronic de achizitii publice, astfel incat acestea sa fie inlaturate fara a fi afectate respectivele proceduri.
Concret, acest mecanism de preventie presupune analizarea datelor si a informatiilor introduse in Formularul de integritate de catre persoana responsabila din cadrul autoritatii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).
Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul ca acesta poate identifica, in mod automat, prezumtivele relatii ce pot exista intre persoane din autoritatea contractanta si persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanti in cadrul procedurilor de achizitie initiate de catre o autoritate contractanta.
In cazul depistarii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractanta trebuie sa ia toate masurile de indepartare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter