RO EN
The cart is empty

VAB in constructii a crescut cu 1,7% in trimestrul al doilea din 2022, fata de T2 2021

Potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS) privind dinamica PIB-ului si componentelor in trimestrul II si semestrul I 2022, se confirma estimarile semnal comunicate la jumatatea lunii august, care indica un avans cu o rata trimestriala in decelerare la 2,1% si o dinamica anuala in temperare la 5,3%. Din perspectiva analizei an/an, se noteaza contributia cererii interne cu 12,5 puncte procentuale la ritmul anual al PIB-ului din trimestrul II, iar in cadrul acesteia contributia variatiei stocurilor cu 7,3 puncte procentuale, arata datele analizate de economistii de la Banca Transilvania (BT).
De asemenea, se evidentiaza continuarea fluxurilor investitionale in economie, cu o rata anuala in accelerare la 2,5% (cel mai bun ritm din T2 2021), expresie a rezistentei la suprapunerea socurilor din sfera ofertei si la tensiunile geopolitice regionale. Totodata, consumul gospodariilor populatiei a consemnat un avans de 8% an/an in trimestrul II (in accelerare de la 7,2% an/an in T1), in pofida intensificarii presiunilor inflationiste (cu impact nefavorabil pentru venitul real disponibil al populatiei). Pe de alta parte, consumul public a avut o contributie nefavorabila la dinamica anuala a PIB din T2 (-0,1 puncte procentuale).
De asemenea, cererea externa neta a contribuit cu -7,2 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din T2, pe fondul accelerarii importurilor la 19,5% an/an si decelerarii exporturilor la 4,9% an/an.
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza accelerarea VAB-ului din sectorul IT&C (cel mai dinamic in economie in ultimii ani) la 24,2% an/an in T2. De asemenea, componenta ciclica comert/ reparare auto-moto/ transport si depozitare/ HORECA a consemnat un avans anual de 11,3% in T2.
Totodata, constructiile, intermedierile financiare si tranzactiile imobiliare au prezentat cresteri ale VAB-ului cu rate anuale de 1,7%, 1,9%, respectiv 6,5% in T2.
 
Crestere economica de 5,8%, in primul semestru
Potrivit INS, in semestrul I 2022 PIB-ul a consemnat un avans de 5,8% an/an, evolutie determinata de procesul de redeschidere si de nivelul redus al costurilor reale de finantare, factori care au contrabalansat intensificarea presiunilor inflationiste si nivelul ridicat al perceptiei de risc, in contextul evenimentelor din Ucraina. Majorarea investitiilor productive cu o rata anuala de 2,2% confirma rezistenta la suprapunerea socurilor din sfera ofertei si la evenimentele din Ucraina.
De asemenea, consumul privat (principala componenta a PIB) a consemnat un avans anual de 7,6%, evolutie puternic influentata de redeschidere si de ameliorarea climatului din sfera pietei fortei de munca. Totodata, variatia stocurilor a contribuit cu 4,2 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din semestrul I.
Pe de alta parte, cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la ritmul anual al PIB-ului din S1 (-3,9 puncte procentuale), pe fondul majorarii importurilor cu 14,3% an/an, ritm superior celui inregistrat de exporturi (7,7% an/an).
Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza majorarea VAB-ului in IT&C cu 23,9% an/an, in contextul accelerarii Revolutiei Digitale. De asemenea, componenta ciclica comert/ reparare auto-moto/ transport si depozitare/ HORECA a consemnat o crestere a VAB-ului cu 10,3% an/an. Nu in ultimul rand, constructiile si tranzactiile imobiliare au crescut cu rate anuale de 2,8%, respectiv 6,2% in prima jumatate din 2022.
In scenariul macroeconomic central BT economia nationala ar putea creste cu rate anuale de 4,5% in 2022, 2,6% in 2023, respectiv 4,7% in 2024.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter