RO EN
The cart is empty

UNICREDIT: Romania va inregistra o crestere economica peste media UE in 2023

Analistii UniCredit anticipeaza ca Romania va inregistra o crestere economica peste medie in 2023 si 2024, in timp ce Ungaria si Cehia vor subperforma, potrivit raportului trimestrial al bancii pentru Europa Centrala si de Est, intitulat "Cresterea mai rapida se confrunta cu provocari externe".
"Analistii UniCredit estimeaza ca economiile din UE-ECE si din Balcanii de Vest vor creste cu aproximativ 1,6% in 2023 si 3,1% in 2024. Anticipatiile sunt ca Romania va inregistra o crestere economica peste medie, in timp ce Ungaria si Cehia vor subperforma. In ultimul Raport trimestrial ECE 'Cresterea mai rapida se confrunta cu provocari externe', UniCredit Research evidentiaza ca principalul risc pentru economiile regionale il reprezinta o evolutie slaba in Europa, SUA si China si, astfel, revenirea cheltuielilor de capital, a exporturilor si a cererii de consum pe final de 2023 sau chiar in 2024 ar putea sa intarzie", se spune intr-un comunicat al bancii.
In acelasi timp, cererea interna ar putea continua sa se consolideze, deoarece cresterea salariilor va depasi inflatia incepand cu a doua jumatate a acestui an, iar conditiile financiare se vor relaxa in 2024. Conform raportului trimestrial: "Guvernele din tarile ECE sunt reticente in a retrage sprijinul fiscal pentru gospodarii, ceea ce va declansa procedura de deficit bugetar excesiv in 2024". De asemenea, asteptarile economistilor UniCredit sunt ca sumele primite prin Facilitatea de Redresare si Rezilienta (PNRR) vor fi mai mici in 2023.
Potrivit raportului, prognozele de inflatie pentru sfarsitul anului 2023 variaza intre 6% si 9%, exceptand Turcia. Anul viitor, asteptarile analistilor UniCredit sunt ca ritmul dezinflationist va incetini.
"Tintele de inflatie vor fi probabil ratate din cauza preturilor mai mari la energie si a presiunii cererii asupra preturilor, pe fondul stimulentelor fiscale din 2023 si al cresterii salariilor reale. Rusia si Serbia ar putea fi exceptiile", afirma Dan Bucsa, economist sef al UniCredit pentru tarile ECE.
Se asteapta ca toate bancile centrale din ECE sa reduca rata dobanzii de politica monetara in 2024 la sub 6% in Europa Centrala si Serbia, la 7% in Rusia si la 20% in Turcia.
Printre principalele riscuri evidentiate in Raportul trimestrial ECE sunt: inflatia peste tinta stabilita pe termen mediu; o recesiune in zona euro si SUA si o crestere economica sub asteptari in China, care va afecta economiile tarilor ECE; impactul razboiului Rusia-Ucraina asupra turismului de pe litoralul Marii Negre; nationalismul si euroscepticismul care patrund in politicile economice. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter