RO EN
The cart is empty

BEI: Lipsa de personal calificat intarzie tranzitia ecologica

Banca Europeana de Investitii (BEI) a publicat constatarile sondajului privind municipalitatile din 2022. Acoperind 744 de municipalitati din intreaga Uniune Europeana, acest sondaj cuprinzator ofera perspective unice asupra investitiilor trecute si planificate, precum si asupra provocarilor si progreselor municipalitatilor in tranzitiile lor digitale si ecologice. Intrucat municipalitatile reprezinta aproape jumatate din investitiile publice din UE, aceste constatari sunt de importanta majora.
Principalele constatari ale sondajului privind municipalitatile din 2022:
1. Deficitul si provocarile investitiilor: Lipsa de fonduri si procesele de reglementare incerte si indelungate continua sa descurajeze municipalitatile de la planificarea investitiilor esentiale. In plus, in ceea ce priveste implementarea, lipsa fortei de munca calificate si blocajele lantului de aprovizionare reprezinta constrangeri semnificative.
2. Lipsa de personal calificat: Sondajul evidentiaza importanta critica a furnizarii de formare necesara fortei de munca actuale si viitoare. Municipalitatile raporteaza dificultati in a gasi experti cu abilitati legate de mediu si de schimbarile climatice, cu know-how in domeniile tehnic si inginerie. Abordarea acestor provocari este esentiala pentru implementarea cu succes a planurilor de investitii.
3. Focus pe tranzitia ecologica si digitala: Atenuarea schimbarilor climatice, adaptarea si infrastructura digitala joaca un rol central in planurile de investitii ale municipalitatilor pentru urmatorii trei ani. Cu toate acestea, mai mult de sase din zece municipalitati isi exprima nemultumirea fata de investitiile lor anterioare in atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice, in timp ce 40 % raporteaza nemultumiri cu privire la investitiile lor in infrastructura digitala.
4. Inegalitati regionale: Municipalitatile europene sunt mai avansate in transformarea lor digitala decat in tranzitia verde. In timp ce regiunile cu venituri mai ridicate prezinta o proportie mai mare a municipalitatilor care investesc activ in ambele tranzitii, regiunile mai putin dezvoltate se confrunta cu provocari in a realiza progrese similare.
„Dupa cum arata sondajul BEI privind municipalitatile, municipalitatile din Europa se confrunta cu un deficit semnificativ de investitii, in special in infrastructura de atenuare si adaptare la schimbarile climatice. Este esential pentru factorii de decizie si partile interesate sa abordeze aceste deficite si sa acorde prioritate investitiilor durabile si rezistente pentru un viitor mai ecologic si mai digital. Lipsa persistenta de personal calificat, inclusiv la nivelul municipalitatilor, trebuie abordata in intreaga Europa pentru a permite o implementare adecvata a programelor de investitii regionale si paneuropene.”, a declarat Debora Revoltella, economista-sefa a BEI.
Vicepresedintele BEI Ricardo Mourinho Felix a spus: „Investitiile municipale sunt fundamentale in oferirea de sprijin consistent oamenilor si intreprinderilor. Avand in vedere proportia semnificativa a investitiilor publice facute de municipalitati, este imperativ ca acestea sa fie dotate cu resursele necesare, cunostinte de specialitate si retele de cooperare puternice pentru o implementare eficienta. Pe masura ce lumea evolueaza rapid, rolurile municipalitatilor in tranzitiile ecologice si digitale devin tot mai importante. Pentru a promova practicile durabile in domenii precum planificarea urbana, eficienta energetica, gestionarea deseurilor si transportul, este necesara imbunatatirea know-how-lui in intreaga Europa. Sondajul nostru BEI privind municipalitatile ofera perspective asupra strategiilor de adaptare ale municipalitatilor si subliniaza nevoile semnificative care trebuie abordate in viitor.”
Activitatea BEI in regiunile de coeziune
Astazi, BEI a lansat si un nou raport care analizeaza activitatea Grupului BEI in regiunile de coeziune ale Europei in 2022. Raportul se concentreaza asupra contributiei Grupului BEI la inovare pentru o tranzitie ecologica si digitala inclusiva si asupra impactului macroeconomic al acesteia. In 2022, Grupul BEI a oferit 28,4 miliarde EUR proiectelor din regiunile de coeziune. Sprijinul pentru inovare a reprezentat 25 % din totalul imprumuturilor acordate de BEI in 2022, din care 4,6 miliarde EUR (34 %) s-au acordat in regiunile de coeziune. Investitiile verzi sunt in crestere: la fel ca in 2021, cota investitiilor verzi finantate de BEI a fost mai mare in cadrul imprumuturilor acordate regiunilor de coeziune decat in totalul imprumuturilor acordate in UE, in acord cu Orientarea BEI privind coeziunea, prin care BEI s-a angajat sa creasca semnificativ cota imprumuturilor pentru actiuni climatice si mediu in regiunile aflate in tranzitie si in cele mai putin dezvoltate.
Vicepresedinta BEI Lilyana Pavlova a comentat: „Intrucat coeziunea regionala va suferi probabil din cauza incertitudinii geopolitice, a sosirii refugiatilor si a socului energetic, orasele si regiunile trebuie inca sa se transforme pentru a indeplini obiectivele climatice ale Uniunii Europene si pentru a reduce decalajul digital. Inovatia este vitala pentru a face fata acestor provocari. Grupul BEI ofera o gama larga de instrumente financiare si de consultanta in sprijinul acestor obiective politice care au demonstrat un impact palpabil.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter