RO EN
The cart is empty

SONDAJ: Aproape doua treimi din europeni considera apartenenta la UE un lucru bun

Aproape doua treimi (65%) dintre europeni considera ca apartenenta la UE este un lucru bun. Acesta este cel mai bun rezultat din 2007, cand a fost de 58%. Apartenenta la UE este considerata „un lucru bun” de o majoritate absoluta a cetatenilor din toate tarile, cu exceptia Greciei si a Slovaciei, unde mai multi respondenti considera ca acest lucru este „nici bun, nici rau”. In comparatie cu ultimul sondaj Parlemeter realizat de Parlamentul European la finalul anului 2021, rezultatele au crescut semnificativ in majoritatea tarilor, in special in Lituania (+20 puncte procentuale), Malta (+12 puncte procentuale) si Estonia (+9 puncte procentuale).
In prezent, 52% dintre europeni au o imagine pozitiva despre UE, fata de 12% care au o imagine negativa. Acest rezultat reprezinta o crestere cu 3 puncte procentuale a imaginii pozitive incepand din noiembrie-decembrie 2021 si, in acelasi timp, este egal cu cel mai bun rezultat masurat de sondajele Parlamentului European incepand din 2007. Rezultatele nationale pentru o imagine pozitiva a UE variaza de la 76% in Irlanda la 32% in Grecia. In Romania, 51% dintre cetateni au o imagine pozitiva despre UE, cu 9% mai mult decat la finalul anului 2021.
Apreciind rezultatele sondajului, Presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat: „In contextul intoarcerii razboiului pe continentul nostru, europenii se simt in siguranta pentru ca fac parte din Uniunea Europeana. Cetatenii europeni sunt profund atasati ideii de libertate, sunt pregatiti sa ne apere valorile si sunt din ce in ce mai constienti de faptul ca democratia nu mai poate fi considerata de la sine inteleasa.”
 
Razboiul din Ucraina presupune o schimbare fundamentala
Evenimentele recente au modelat, de asemenea, imaginea europenilor cu privire la alti actori majori de pe scena internationala. Rusia este vazuta pozitiv doar de 10% dintre respondenti, in scadere de la 30% cat era in 2018, cand aceasta intrebare a fost adresata ultima data. China este vazuta pozitiv de 22% dintre respondenti (-14 puncte procentuale fata de 2018). In schimb, europenii au o imagine mai pozitiva despre Regatul Unit (65%, +1 punct procentual), iar 58% dintre cetatenii participanti la sondaj au o imagine pozitiva despre SUA (+13 puncte procentuale).
Majoritatea cetatenilor considera ca razboiul din Ucraina presupune o schimbare fundamentala: 61% dintre europeni nu sunt increzatori ca viata lor va ramane neschimbata. Doar aproximativ o treime dintre respondenti (37%) considera acest lucru. Un sondaj publicat saptamana trecuta de Comisia Europeana arata ca opt din zece respondenti (80%) sunt de acord cu impunerea de sanctiuni economice guvernului rus, precum si intreprinderilor si persoanelor fizice ruse. Majoritatea cetatenilor din 22 state membre isi declara sprijinul fata de raspunsul UE la invazia Ucrainei de catre Rusia.
In conditiile in care inflatia si costul vietii crescusera cu mult timp inainte de inceperea razboiului rusesc din Ucraina, patru din zece europeni afirma ca se confrunta deja cu consecintele razboiului asupra nivelului lor de trai (40%). Ca un semn clar al rezilientei si unitatii europene, 59% dintre europeni considera ca apararea valorilor europene comune, cum ar fi libertatea si democratia, reprezinta o prioritate, chiar daca acestea ar afecta preturile si costul vietii.
 
Prioritatile Parlamentului European din perspectiva cetatenilor
Preocuparile economice din ce in ce mai mari se reflecta, de asemenea, in prioritatile politice asupra carora cetatenii doresc ca Parlamentul European sa se concentreze mai mult: combaterea saraciei si a excluziunii sociale este mentionata in primul rand (38%), urmata de sanatatea publica (35%), care a scazut semnificativ cu 7 puncte procentuale in ultimele sase luni, si de democratie si statul de drept (32%), prioritate care a inregistrat o crestere semnificativa cu 7 puncte procentuale.
Perceptia razboiului si semnificatia acestuia pentru Uniunea Europeana devin, de asemenea, vizibile cand este vorba despre valorile fundamentale pe care cetatenii le doresc aparate prioritar de Parlamentul European: democratia se afla din nou in fruntea listei, cu o crestere de sase puncte comparativ cu toamna anului 2021 (38%, +6 puncte procentuale). Urmeaza protectia drepturilor omului in UE si in lume, precum si libertatea de exprimare si de gandire, cu 27%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter