RO EN
The cart is empty

S&P Global a confirmat ratingurile Romaniei la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila

Agentia de evaluare financiara S&P Global Ratings a confirmat, vineri, ratingurile suverane ale Romaniei la ''BBB-/A-3'', perspectiva asociata fiind una "stabila", informeaza agentia printr-un comunicat de presa.
Analistii S&P subliniaza faptul ca economia Romaniei a inregistrat o crestere puternica in prima jumatate a anului (cu un avans de 5,7% in ritm anual), in pofida razboiului din Ucraina, dar se asteapta ca ritmurile de crestere sa se reduca in urmatoarele trimestre. In plus, inflatia ridicata va afecta veniturile disponibile, limitand consumul privat, un motor important de crestere in ultimii ani. Avand in vedere strategia de consolidare a Guvernului, analistii S&P cred ca noile stimulente fiscale catre sectorul privat se vor modera, ceea ce va afecta cererea interna in anul urmator.
Conform estimarilor S&P, cresterea reala a PIB-ului in Romania se va moderna pana la aproximativ 4% in perioada 2023-2025, comparativ cu una de aproape 6% in 2021-2022, pe masura ce revenirea cererii dupa pandemie va disparea, iar inflatia ridicata, cel putin pe termen imediat, va limita avansul consumului. Cu toate acestea, analistii S&P se asteapta ca intrarile mari de fonduri de la UE sa sustina activitatea economica.
"In perioada 2023-2025, credem ca dezvoltarea economica a Romaniei va depinde semnificativ de executarea investitiilor finantate de UE", subliniaza analistii de la S&P.
De asemenea, deficitul de cont curent al Romaniei ar urma sa treaca de 8% din PIB in acest an, cel mai ridicat nivel de dupa 2008, dar S&P se asteapta sa scada incepand din 2023 pe masura ce se va modera cererea interna, unul dintre motive fiind si planurile de consolidare fiscala ale Guvernului. Cresterea mare a PIB-ului nominal va sprijini moderarea deficitelor fiscale, ceea ce va ajuta la mentinerea datoriei guvernamentale sub 50% din PIB.
"Alti factori care sprijina ratingul Romanei sunt continuarea accesului la finantarea externa, in pofida conditiilor dificile de pe piata, impreuna cu beneficiile care decurg din calitatea de tara membra a UE, care constituie o ancora de politica importanta si este un element benefic pentru cadrul institutional", se arata in comunicatul agentiei de evaluare.
Perspectiva "stabila" asociata ratingurilor Romaniei ia in calcul riscurile economice care decurg de pe urma conflictului din Ucraina, in principal sub forma exploziei inflatiei si evolutiilor economice negative in randul principalilor parteneri comerciali ai Romaniei, precum si nivelul ridicat al deficitului fiscal si deficitului de cont curent, in raport cu rezervele oferite de nivelul inca modest al datoriei externe si datoriei guvernamentale, precum si de viitoarele transferuri de la UE.
"Ne asteptam ca angajamentele asumate in cadrul Mecanismului european de revenire si rezilienta sa continue sa ancoreze angajamentul autoritatilor fata de reformele politice si consolidarea fiscala", subliniaza S&P Global Ratings.
Agentia de evaluare financiara avertizeaza ca ar putea cobori ratingurile Romaniei in urmatorii doi ani daca eforturile de consolidare fiscala pe termen mediu ale Guvernului se vor dovedi insuficiente si nu vor reusi sa reduca deficitele sub 4% din PIB, sau in situatia in care costurile de finantare ale Guvernului vor creste peste asteptari.
In sens invers, ratingurile suverane ale Romaniei ar putea fi imbunatatite daca Romania va inregistra un ritm mare de crestere economica, in tip ce deficitul de cont curent si deficitul fiscal se vor reduce, ceea ce sugereaza o imbunatatire a capacitatii productive a economiei romanesti.
La inceputul acestei luni, si agentia Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al Romaniei la "BBB minus" cu perspectiva negativa, aceasta fiind ultima nota din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investitii).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter