RO EN
The cart is empty

Romania ar trebui sa inceapa o campanie de atragere a investitorilor retrasi din Rusia

„Autoritatile din Romania ar trebui sa inceapa o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, in urma razboiului. Tara noastra ocupa o pozitie strategica foarte buna, inca stam bine in ceea ce priveste costurile, insa ne trebuie o strategie coerenta centrata pe nevoile investitorilor”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
 Numeroase companii au anuntat ca se retrag din spatiul ex-sovietic, dupa declansarea razboiului din Ucraina;
Cea mai impactata industrie este automotive, unde mai multe companii producatoare de masini si-au restrans activitatea;
Criza de componente se va amplifica in perioada urmatoare, iar Romania poate fi un punct important pe harta investitiilor daca mediul guvernamental arata deschidere si maturitate economica.
Razboiul pornit de Rusia in Ucraina are deja consecinte asupra intregului mediu de afaceri european, iar numeroase companii s-au retras deja de pe piata ex-sovietica. Majoritatea acestor multinationale vor cauta alte tari unde sa isi mute productia, iar Romania este una dintre zonele de interes intr-o astfel de miscare. Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan, a stat de vorba cu reprezentantii unor companii multinationale pentru a afla cum poate Romania sa atraga investitorii dornici sa deschida piete noi sau sa extinda productia in tara noastra pentru a compensa pierderile cauzate de conflictului militar.
 „La ora actuala spatiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinationalelor prezente acolo din cauza riscului investitiei. Statul roman trebuie sa aiba o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care cauta o piata mai sigura. Pe plan mondial asistam deja la o criza a diverselor componente electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza razboiului. Situatia este similara in domeniul automotive. Mai multi producatori de masini din Europa si-au restrans activitatea sau au diminuat productia unor modele pentru a se concentra doar pe segmentele unde au cea mai mare marja de castig. Toate acestea se intampla pentru ca aveau investitii importante in Rusia sau lucrau cu furnizori aflati in zona de conflict si acum nu mai pot primi componente importante pentru productia unui automobil”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara. 
In domeniul automotive, Romania are deja o experienta foarte buna, iar majoritatea firmelor prezente aici aveau planuri de extindere inaintea conflictului militar. Aceasta experienta reprezinta un avantaj in atragerea unor noi investitii ale companiilor din acest domeniu.
Cum poate atrage Romania acesti investitori?
Din discutiile avute cu managerii de top ai companiilor multinationale, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara a identificat trei directii pe care statul roman ar trebui sa le urmeze: deschidere si reducerea birocratiei, crearea unor parcuri industriale compacte, precum si investitii in cercetare si testare, in parteneriat cu universitatile.
„Au fost cazuri in care anumiti investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional si uneori au batut la usi inchise si s-au lovit de o birocratie stufoasa. De altfel, in prezent avem parcuri industriale insa majoritatea sunt mici si ofera doar spatiu. In Timisoara, de exemplu, investitorii majori sunt impartiti in toate zonele orasului pentru ca nu a existat o strategie coerenta si comuna de dezvoltare. Se simte nevoia crearii unor parcuri de dimensiuni mari, care sa aduca in acelasi loc majoritatea fabricilor si carora sa li se ofere servicii comune si sa coexiste in urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care functioneaza foarte bine si ar putea fi implementat in mai multe zone ale tarii. De asemenea, multe fabrici isi testeaza diverse produse in Ungaria sau alte tari pentru ca la noi nu au infrastructura necesara”, a continuat Florin Dragan.
Atragerea acestor companii va creste concurenta de pe piata resursei umane. In prezent rata somajului este una extrem de mica, iar fabricile mari deja sunt implicate intr-un proces amplu de digitalizare.
„Romania sta foarte bine in continuare in ceea ce priveste costurile, avem oameni foarte bine pregatiti, iar zona de vest este foarte bine pozitionata in ceea ce priveste accesul la infrastructura. Investitiile statului in infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricand alte investitii externe. Marele dezavantaj este ca in Romania a crescut pretul energiei mai mult decat in orice tara, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz si electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a preturilor pentru ca fug deja de pe o piata periculoasa, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”, a incheiat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter