RO EN
The cart is empty

PRESEDINTIE: Noua lege a calitatii in constructii a fost promulgata

La data de 30 iunie 2015, prin Decretul nr. 598/2015, presedintele Romaniei a promulgat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, care, imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, a devenit astfel Legea nr. 177/2015. Noua lege intra insa in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, cu exceptia unor masuri pentru care s-a decis acordarea unui termen suplimentar de amanare, de 12 luni din momentul intrarii in vigoare a legii. Proiectul, initiat de senatorul PSD Cadar Leonard, a fost adoptat de camera superioara a Parlamentului inca din februarie a.c., iar la finele lunii iunie a.c. plenul Camerei Deputatilor a votat in unanimitate noua lege. Astfel, consultand forma promulgata, rezulta faptul ca prevederile noii legi se aplica tuturor constructiilor, cu instalatiile aferente, insa de la controlul de stat al calitatii in constructii, exercitat de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sunt exceptate „locuintele unifamiliale parter si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele apartinatoare municipiilor si oraselor, precum si constructiile provizorii si lucrarile care se pot executa fara autorizatie de construire, potrivit legii”. 
Noutati cu privire la cerintele fundamentale privind calitatea in constructii
De asemenea, sunt prevazute noutati si in ceea ce priveste art. 5 din vechiul act normativ, astfel incat la paragraful (1) este precizat actualmente ca “Pentru obtinerea unor constructii de calitate sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte fundamentale aplicabile: rezistenta mecanica si stabilitate; securitate la incendiu; igiena, sanatate si mediu inconjurator; siguranta si accesibilitate in exploatare; protectie impotriva zgomotului; economie de energie si izolare termica; utilizare sustenabila a resurselor natural”. La art. 5, alin. 2), legiuitorul arata ca “aplicarea cerintelor fundamentale se stabileste pe domenii/subdomenii si categorii de constructii si pe specialitati pentru instalatiile aferente constructiilor, prin regulamente si reglementari tehnice in constructii”.
Obligatiile privind asigurarea cerintelor fundamentale, in toate etapele de proiectare, executie si receptie a constructiilor, precum si in etapele de exploatare si interventii la constructiile existente si de post-utilizare a acestora, revin factorilor implicati, potrivit responsabilitatilor fiecaruia, stabilite in conditiile legii. Astfel, factorii implicati sunt: investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii, executantii, cercetatorii, proiectantii, verificatorii de proiecte atestati, expertii tehnici atestati, auditorii energetici pentru cladiri atestati, responsabilii tehnici cu executia autorizati, dirigintii de santier autorizati, producatorii/fabricantii de produse pentru constructii, reprezentantii autorizati ai acestora, importatorii, distribuitorii de produse pentru constructii, organismele de evaluare si verificare a constantei performantei produselor pentru constructii, organismele de evaluare tehnica europeana in constructii, organismele elaboratoare de agremente tehnice in constructii, laboratoarele de analize si incercari in constructii.
In termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) are obligatia de a revizui si actualiza, in mod corespunzator modificarilor si completarilor aduse prin Legea nr. 177/2015, o serie de acte normative, mai precis opt hotarari ale Guvernului,  referitoare la constructii, ce au fost emise intre anii 1994 si 2013. Pentru a consulta varianta trimisa la promulgare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter