RO EN
The cart is empty

Noul program de investitii Anghel Saligny: peste 50 miliarde lei in sase ani

Guvernul a dezbatut, miercuri, in prima lectura, Programul national de investitii “Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 miliarde lei si va fi derulat pe o perioada de 6 ani. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, in cadrul programului se pot realiza obiective de investitii noi precum si interventii la constructiile existente care se refera la lucrari de construire, reconstruire, consolidare, reparatie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, dupa caz, schimbare de destinatie, protejare, restaurare, conservare, pentru urmatoarele categorii de investitii:
● alimentari cu apa si statii de tratare a apei;
● sisteme de canalizare si statii de epurare a apelor uzate;
● drumurile publice clasificate si incadrate in conformitate cu prevederile legale in vigoare ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/ sau drumuri publice din interiorul localitatilor, precum si variante ocolitoare ale localitatilor;
● poduri, podete, pasaje sau punti pietonale;
● sisteme de distributie a gazelor naturale si a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizatie de construire valabila.
 
Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, precum si unitatile administrativ-teritoriale membre ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, constituite in conditiile legii, pentru investitiile realizate prin asociatiile de dezvoltare intercomunitara.
Finantarea programului se asigura din sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, din sume din bugetele locale alocate cu aceasta destinatie si din alte surse legal constituite.
 
Conform estimarilor facute, la nivel national, 20.000 km drumuri judetene si 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind estimata o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestora; 29% din unitatile administrativ-teritoriale sunt fara retele de apa, iar 57% din unitatile administrativ-teritoriale sunt fara canalizare, fiind estimata o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investitii; 2.226 din unitatile administrativ-teritoriale sunt fara retele de distributie de gaze naturale, pentru acest domeniu fiind depuse 174 de cereri, insumand o valoare de 2.642 milioane de lei.
 
"Avand in vedere faptul ca, in perspectiva imediata, prin PNDL urmeaza sa fie finalizate obiectivele de investitii din domeniile drumuri, apa si canal, in numar de 3.419 obiective de investitii cu o valoare finantata de 22.994 milioane lei, dintr-un total de 6.204 cereri depuse, ramanand un numar de 2.785 de cereri nefinantate, insumand 26.106 milioane lei este nevoie de continuarea unor astfel de programe, in vederea asigurarii unei dezvoltari armonioase dintre regiunile Romaniei, pentru a putea recupera decalajele de dezvoltare intre judete si a asigura cresterea calitatii serviciilor publice la care sa aiba acces cetatenii, contribuind astfel la obiectivul de convergenta cu economiile statelor mai avansate din Uniunea Europeana", se mai precizeaza in Nota de fundamentare a proiectului de aprobare a noului program.
 
De asemenea, la Compania Nationala de Investitii au fost depuse 554 de solicitari pentru modernizarea drumurilor judetene si a drumurilor locale, avand o valoare de 8.351 milioane lei.
Pentru a consulta Nota de fundamentare a Proiectului de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru aprobarea Programului National de Investitii ”Anghel Saligny”, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter