Reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale pana la finalul anului 2022 reprezinta urmatoarea tinta a Ministerului Finantelor, a anuntat ministrul de resort, Adrian Caciu, citat de Agerpres.
"Urmatoarea tinta: reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale pana la finalul anului 2022! Cum: reducerea masiva a evaziunii fiscale prin 'Radarul marfurilor', factura electronica, case de marcat conectate la ANAF, informatizarea vamilor. Rezultat: un miliard de euro in plus cu care sa-i sustinem pe romanii care muncesc cinstit si traiesc decent", a scris ministrul Finantelor.
Romania se afla din nou pe primul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene, care arata ca tara si-a adancit in 2019 pierderile din TVA, cu sase miliarde de lei, fata de anul precedent.
Conform Comisiei Europene, in 2019, cele mai mici deficite de incasare a TVA din UE s-au inregistrat in Croatia (1%), Suedia (1,4%) si Cipru (2,7%), iar cele mai mari in Romania (34,9%), Grecia (25,8%) si Malta (23,5%).
Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, cu cel mai mare decalaj de TVA.
Anual, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor. Deficitul de incasare a TVA are in vedere pierderile de TVA inregistrate din evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative, obtinerea de avantaje fiscale necuvenite.