RO EN
The cart is empty

MFE: Romania solicita CE un set de masuri pentru sprijinirea economiei

In cadrul Initiativei de Investitii pentru Combaterea Coronavirusului (CRII si CRII+), initiata de Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene a sustinut recent un set de masuri care sa permita combaterea concreta a efectelor negative ale pandemiei.
„Pachetul de solicitari din partea Romaniei are in vedere doua planuri: flexibilizarea si transferul intre fonduri, respectiv asigurarea unui capital de lucru pentru afacerile ce au nevoie de sprijin. Este important de precizat ca vorbim de capital de lucru nerambursabil”, a spus ministrul Marcel Bolos.
Cele mai importante masuri propuse de Romania si agreate de Comisie sunt:
- Flexibilitatea alocarii de sume intre fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune);
- Flexibilitatea alocarii de fonduri intre programele operationale;
- Flexibilitatea alocarii de fonduri intre categoriile de regiuni, adica sprijinirea tuturor localitatilor din Romania afectate de COVID-19;
- Reducerea concentrarii tematice, adica posibilitatea transferarii de la cercetare la mediul de afaceri;
- Cofinantarea integrala a cheltuielilor declarate incepand cu 1 iulie pana pe 30 iunie 2021;
- Renuntarea la solicitarea evaluarii ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finantarea capitalului de lucru.
„Nu vorbim de alocari suplimentare, ci de o reprioritizare a nevoilor in acord cu realitatile sociale si economice actuale fara a afecta tintele avute in vedere de Romania”, explica Marcel Bolos. „Ca raspuns la pandemia actuala, Comisia Europeana urmareste flexibilitatea folosirii Fondurilor Europene Structurale si de Investitii pentru combaterea efectelor crizelor sanitare si economice. Masurile inaintate catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene prevad doua propuneri de modificare a Regulamentului UE 223/2014 pentru introducerea unor masuri specifice, dar si de modificare a Regulamentului UE 1303/2013. Scopul Initiativei Comisei este mobilizarea rapida si eficienta a finantarilor disponibile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI)”.
Alocarea totala este de 37 miliarde euro, dar presupune o complementaritate decizionala la nivelul fiecarui stat, pentru a-i ajuta si proteja pe cei mai vulnerabili dintre cetateni.
Finantari din fondurile alocate pentru viitoarea perioada de programare
Totodata, ministrul Marcel Bolos are in vedere devansarea inceperii implementarii viitorului Program Operational pentru Combaterea Saraciei, astfel incat acesta sa devina operational de la 1 ianuarie 2021 pentru a veni astfel in sprijinul romanilor afectati de contextul economic preconizat. Programul este finantat din fondurile alocate Romaniei in viitoarea perioada de programare, 2021-2027.
Programul Operational pentru Combaterea Saraciei va finanta urmatoarele tipuri de interventii:
- Ajutorarea persoanelor dezavantajate cu alimente, rechizite si puericultura;
- Incluziunea sociala, precum combaterea abandonului scolar, conform strategiilor DLRC, respectiv activitatile din afara strategiilor DLRC precum dezinstitutionalizarea, combaterea saraciei sau migrantii;
- Servicii sociale de ocupare si de sanatate, conform strategiilor de dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC);
- Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii sociale, educationale, de agreement si sportive.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter