RO EN
The cart is empty

MFE: Fonduri de 235 milioane euro pentru dezvoltarea retelelor inteligente de gaze

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat la 17 august apelul de proiecte intitulat "Dezvoltarea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale in vederea cresterii nivelului de flexibilitate, siguranta, eficienta in operare, precum si de integrare a activitatilor de transport, distributie si consum final", in valoare de 235 milioane de euro.
"In prezent doar aproximativ 30% din gospodarii sunt conectate la reteaua de gaze, scopul asumat de Guvernul Romaniei fiind ca peste 80% din casele romanilor sa beneficieze de acest confort considerat normal in ziua de astazi. (...) Lansarea la data asumata a ghidului in urma unui complex proces de negociere cu Comisia Europeana inceput in decembrie 2019, reprezinta deja al doilea pas intreprins de echipa MFE", a explicat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
Oficialul a reamintit ca primul pas a fost adoptarea de catre Guvern a Ordonantei 128 din 31 iulie care prevede ca Programul national de racordare a populatiei si clientilor noncasnici la sistemul inteligent de distributie a gazelor naturale va beneficia de o alocare de alte 800 de milioane de euro in perioada de programare 2021-2027. In total, vor fi disponibile fonduri totale de un miliard de euro pentru recuperarea decalajelor fata de alte tari europene in ceea ce priveste alimentarea cu gaze a gispodariilor.
In intervalul 17 august - 17 octombrie 2020 Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publica de alimentare cu gaze naturale a populatiei, dar si autoritatile publice locale (APL) din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei pot depune proiecte individual, sau in parteneriat cu alte APL. Fiecare proiect va putea avea o valoare maxima de 25 milioane de euro.
"Pentru ca banii europeni trebuie investiti, nu cheltuiti, pentru accesarea acestei finantari primarii trebuie sa indeplineasca doua conditii: proiectele depuse sa racordeze cel putin 1.000 de noi gospodarii - deci se incurajeaza asocierea mai multor unitati administrativ-teritoriale; si proiectele sa fie implementate pana in decembrie 2023, neputand fi fazate in viitoarea perioada de programare - adica sa se miste repede, pentru ca initiativa este o prioritate nationala", a precizat Marcel Bolos.
 
Activitatile finantate din cele 235 de milioane de euro
  • Construirea retelelor inteligente de distributie a gazelor naturale, inclusiv instalatiile, echipamentele si dotarile aferente functionalitatilor inteligente;
  • Construirea statiilor de reglare, masurare - predare a gazelor naturale si a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv in scopul alimentarii unei retele inteligente de distributie propusa printr-un proiect;
  • Construirea retelelor interioare de distributie a gazelor naturale pentru cladirile administrative publice bransate la reteaua inteligenta distributie a gazelor naturale propusa prin proiect (cladirea primariei, centre sociale, scoli etc.), in cadrul carora se desfasoara activitati non-economice;
  • Construirea bransamentelor pentru consumatorii casnici pana la limita proprietatii publice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter