RO EN
The cart is empty

Memorandum intre 6 companii pentru implementarea de reactoare modulare

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises si Samsung C&T Corporation au semnat un Memorandum de Intelegere pentru a colabora in implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR™ in Europa Centrala si de Est si in Romania.
Memorandumul de intelegere reuneste expertiza de nivel mondial si experiente valoroase axate pe potentiala extindere si dezvoltare a implementarii reactoarelor modulare mici in Europa Centrala si de Est si la fosta centrala electrica pe carbune din Doicesti, Romania.
Expertiza combinata a Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises si Samsung C&T Corporation va sprijini dezvoltarea SMR si implementarea centralelor SMR NuScale in domenii importante in dezvoltare, cum ar fi planificarea proiectului, obtinerea de licente si autorizatii, inginerie, achizitii publice, constructie, exploatare, intretinere, dezafectare, finantare si capitalizare a resurselor locale, permitand astfel statelor regionale care impartasesc acelasi interes in dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) sa beneficieze de experienta si sa implementeze SMR-uri in conditii de siguranta si in conformitate cu nevoile energetice nationale.
„Implementarea reactoarelor modulare mici este un efort de cooperare internationala fara precedent, pentru a raspunde nevoilor de energie si de decarbonizare. Proiectul SMR va asigura securitatea energetica, dezvoltarea locala si regionala, reutilizarea amplasamentelor fostelor centrale pe baza de carbune si va oferi multiple beneficii economice si sociale. De la sprijin financiar la suport tehnic, implementarea SMR, in Romania si la nivel international, beneficiaza de efortul comun al unor state si organizatii cu experienta si competente deosebite. Suntem mandri ca, pe baza celor 26 de ani de performanta recunoscuta a Nuclearelectrica, Romania a castigat increderea partenerilor nostri internationali si face parte din elita nucleara globala care lucreaza impreuna pentru a raspunde cerintelor de securitate energetica si de decarbonizare.” - Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica.
„In primul rand, sunt onorat sa particip la proiectul SMR din Romania alaturi de parteneri atat de remarcabili din industria nucleara globala. Pentru ca Romania si Europa sa realizeze conversia energetica si obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon in 2050, cred ca proiectul SMR din Romania este o prima etapa foarte importanta. Samsung C&T realizeaza cu succes proiectul centralei nucleare Barakah din Emiratele Arabe Unite, care este prima centrala nucleara de export din Coreea, si centralele nucleare Saeul 3 si 4 din Republica Coreea. Pe baza experientei noastre de peste 30 de ani in industria energiei nucleare, castigam increderea partenerilor internationali. Suntem incantati sa facem parte din aceasta initiativa si vom face tot ce ne sta in putinta pentru a reusi.” -Se Chul Oh, presedinte si director general, Samsung C&T Corporation.
„NuScale este incantata sa continue colaborarea cu partenerii nostri pentru a avansa implementarea tehnologiei noastre de varf SMR in Europa Centrala si de Est si, in special, in Romania in cadrul proiectului Doicesti„, a declarat John Hopkins, presedinte si director executiv al NuScale Power. „Parteneriate precum cele anuntate sunt esentiale pentru implementarea SMR si pentru atingerea obiectivelor noastre globale de decarbonizare”.
„Apreciem profund amploarea eforturilor nationale si internationale de colaborare intreprinse pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicesti, Romania, prin reunirea multiplelor expertize si know-how. Fosta centrala electrica pe baza de carbune va fi restaurata ca o instalatie moderna fara emisii de carbon, permitand dezvoltarea socio-economica la nivel local si consolidand securitatea energetica europeana. Pe masura ce ne imbarcam in aceasta calatorie remarcabila, ghidati de o viziune comuna a energiei curate, suntem increzatori in capacitatea noastra de a contura un viitor durabil, sigur si prosper pentru toti„, a declarat Teofil Muresan, directorul general al E-INFRA.
„Asteptam cu nerabdare sa colaboram cu Nuclearelectrica, NuScale Power, Nova Power & Gas si Samsung C&T Corporation in cadrul acestei initiative importante pentru a furniza energie stabila, curata si fiabila in Europa Centrala si de Est„, a declarat Jim Breuer, presedinte de grup al diviziei de solutii energetice a Fluor. „Cand va fi finalizata, centrala de la Doicesti va fi capabila sa produca pana la 462 de megawati. Cu acest proiect, Romania va deveni un lider in progresul obiectivelor de securitate energetica si de decarbonizare extrem de importante ale Europei.” Fluor, impreuna cu NuScale, a fost selectata pentru a furniza servicii de inginerie si proiectare front-end pentru a duce la bun sfarsit acest proiect.
Romania este a doua tara din lume dupa SUA si prima din Europa care se alatura demersului pentru independenta energetica cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleara, tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Astfel, Romania va obtine o pozitie de lider si multiple beneficii socio-economice, inclusiv un hub pentru sustinerea productiei si asamblarii componentelor SMR, un centru de instruire si educatie pentru viitorii operatori si specialisti, precum si un catalizator pentru implementarea SMR in regiune si un operator preferat pentru urmatoarele proiecte SMR care vor urma.
Proiectul SMR din Romania va asigura peste 190 de locuri de munca permanente si peste 1.500 de locuri de munca in domeniul constructiilor si 2.300 de locuri de munca in productie. Alte mii de locuri de munca vor fi generate de companiile interesate sa investeasca in zona, avand acces la o sursa de energie curata, stabila, accesibila si sigura. Centrala SMR de la Doicesti va sustine activitatea industriala din zona, care va dezvolta regiunea prin taxe la bugetul de stat si la bugetul local, investitii in comunitati.
„Energia nucleara este o sursa de energie sigura, accesibila si curata, disponibila 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu o vasta experienta operationala, care contribuie la decarbonizarea economiilor din intreaga lume de mai mult de jumatate de deceniu si care furnizeaza in prezent peste 10% din energia electrica consumata la nivel mondial si aproximativ 20% in Romania.
Suntem mandri sa ne aliniem la cele mai notabile eforturi internationale pentru a furniza Romaniei, la sfarsitul acestui deceniu, 66% din totalul energiei curate prin intermediul energiei nucleare” – Cosmin Ghita, Chief Executive Officer Nuclearelectrica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter