RO EN
The cart is empty

ME: Rezultatele investitiilor din 2022 vor deveni vizibile in urmatorii 2-3 ani

Anul 2022 a fost unul plin de provocari, in care Guvernul a gestionat criza energetica si a sustinut, in acelasi timp, investitiile, a scris vineri pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"2022 a fost anul investitiilor! Desi a fost un an plin de provocari alaturi de prim-ministrul Nicolae Ciuca, de colegii de la Guvern si echipa de la minister am gestionat criza energetica prin masuri de protectie a cetatenilor si economiei, dar in acelasi timp am sustinut si investitiile", a spus el.
Rezultatele acestor investitii masive vor deveni vizibile in urmatorii 2 - 3 ani, iar astfel ne vom asigura independenta si securitatea energetica.
Virgil Popescu a aratat ca, prin Ministerul Energiei au intrat cei mai multi bani europeni atrasi pana in prezent in acest domeniu - peste un miliard de euro, la care se adauga cele mai multe ajutoare de stat pentru companii strategice precum CEO, Transelectrica - peste 2 miliarde de euro.
"Totodata, am asezat in linie dreapta proiectul dezvoltarii Centralei Nucleare de la Cernavoda alaturi de parteneri strategici care sa ofere siguranta si securitate Romaniei. Am stabilit in mod definitiv si irevocabil parteneriate cu SUA si state membru NATO pentru dezvoltarea Reactoarelor 3 si 4. Am obtinut sprijin financiar de peste 3 miliarde dolari pentru Reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda de la Statele Unite ale Americii. Si am facut ca Romania sa devina prima tara din Europa in care va fi amplasat un reactor nuclear modular de mici dimensiuni - SMR, in parteneriat cu americanii de la NuScale - inca un parteneriat strategic cu SUA in domeniul nuclear, fiind obtinuta finantarea pentru un studiu pentru stabilirea amplasamentului si fiind stabilit si amplasamentul acestuia, la Doicesti in judetul Dambovita", a sustinut Popescu.
Potrivit sursei citate, nu a existat un an de cand in Romania este organizat domeniul energetic cu un minister propriu in care sa se fi reusit mai multe pentru eliminarea dependentei Romaniei fata de gazul rusesc, fie prin exploatari directe (BSOG in perimetrele de mica adancime Ana si Doina), controlul romanesc asupra perimetrului Neptun Deep, fie prin cadrul legislativ favorabil investitiilor, fie prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz.
"Am finalizat tranzactia Romgaz - ExxonMobil pentru a avea control romanesc asupra perimetrului Neptun Deep. Decizia Finala de Investitie (FID) este asteptata sa fie luata in curand. Totodata, am creat cadrul pentru un terminal de lichefiere a gazelor naturale si un terminal de regazeificare precum si alte instalatii si facilitati necesare in scopul transportului de gaze din zona caspica in Romania, prin Memorandumul intre compania azera SOCAR si Romgaz. Vom continua sa ne concentram pe implementarea proiectelor de investitii cu fonduri nationale, prin PNRR, prin Fondul pentru Modernizare si alte surse", a completat Popescu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter