Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrate in primele trei luni ale acestui an se situeaza la 337 milioane de euro, nivel superior celui inregistrat la nivelul intregului an 2013, potrivit datelor companiei de consultanta JLL incluse in raportul trimestrial Bucharest City Report. Cea mai mare tranzactie a fost constituita de achizitia de catre Globalworth a cladirilor de birouri BOB si BOC (situate pe B-dul Dimitrie Pompeiu, respectiv pe strada George Constantinescu, din Bucuresti), precum si a 446 de apartamente si 25 de spatii comerciale in cadrul proiectului rezidential Upground Towers. Proprietatile au fost preluate din portofoliul RREEF, valoarea tranzactiei fiind de 210 milioane de euro. Globalworth a cumparat, de asemenea, cladirea de birouri Tower Center International (tot din Capitala), pentru suma de 58 milioane de euro. Aproximativ 80% din tranzactiile realizate in trimestrul intai au vizat spatii de birouri.
Potrivit analizei JLL, piata spatiilor industriale incepe sa atraga tot mai mult interesul investitorilor, achizitia proiectului Innovation Logistic Park, cu o suprafata de 17.000 mp de catre Secure Property Development & Investment reprezentand prima tranzactie importanta de la inceputul anului 2011.
"Startul anului 2014 a evidentiat tot mai mult faptul ca Romania este din nou in atentia marilor investitori. Activitatea inregistrata a fost dominata de tranzactii derivate din restructurari, dar, cu un numar important de cladiri de calitate disponibile pe piata, ne asteptam ca volumele sa creasca puternic in acest an. Cerea poate fi alimentata, in perioada urmatoare, de un apetit sporit al bancilor pentru a oferi finantare. Datorita cresterii economice puternice, dar si interesului tot mai mare al investitorilor pentru piata imobiliara din Romania si avantajele pe care aceasta le ofera (yield-uri mai bune), avem motive intemeiate sa credem ca 2014 va fi primul an de referinta pentru piata imobiliara de dupa recesiune", se arata in raportul JLL.
Patru cladiri de birouri vor fi inaugurate in 2014
Dupa ce in primul trimestru au fost livrate pe piata cladirile de birouri Hermes Business Campus (dezvoltat de Atenor Group) si extensia Metropolis Center (realizata de Soravia), stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns 2,1 milioane mp. In urmatoarele luni sunt programate a fi inaugurate alte patru centre moderne de afaceri, ce vor insuma 120.000 mp (70% din intregul stoc de spatii office ce va fi definitivat in acest an), respectiv AFI Park 2, City Office, Green Gate si Green Court. "Cele mai active zone in care vor fi livrate proiecte in 2014 si 2015 sunt Floreasca - Barbu Vacarescu si strada Dimitrie Pompeiu. In mod particular, se dezvolta rapid in o zona cheie pentru piata de birouri din Bucuresti, in pofida dimensiunii sale inca reduse, in apropierea Universitatii Politehnica. Zona a atras in special chiriasi din domeniul IT, iar rata medie de neocupare este una din cele mai mici din Capitala", explica analistii JLL. In ansamblu, rata medie de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti este de circa 14,7%.
Pentru 2015 se estimeaza finalizarea unor centre de afaceri cu o suprafata totala de 110.000 mp. "Ne asteptam ca preluarea totala de spatii sa creasca fata de nivelul anilor anteriori, iar rata medie de neocupare sa inceapa sa scada catre finalul anului 2014", este specificat in raportul JLL. Potrivit estimarilor analistilor, chiriile contractuale prime vor ramane neschimbate pe parcursul lui 2014.
NEPI este singurul dezvoltator ce va inaugura mall-uri in 2014
Pana la finele anului in curs vor fi inaugurate doua centre comerciale moderne (de tip mall) in Romania, ambele dezvoltate de fondul de investitii sud-african NEPI: Vulcan Value Center (cu o arie inchiriabila de 35.000 mp) in partea de sud-vest a Bucurestiului si Shopping City Targu Jiu (27.000 mp) in Targu Jiu. Potrivit JLL, oferta ce va fi livrata in 2014 la nivel national va atinge cel mai scazut nivel de dupa 2005. Volumul livrarilor pentru 2015 va ajunge pana la 150.000 mp in Bucuresti, in special in zonele in care nu existau centre comerciale majore si la 45.000 mp in Brasov, unul din cele mai mari orase din tara, fara o schema de retail dominanta. Conform JLL, stocul de spatii comerciale moderne s-a mentinut la aproape 1,66 milioane mp in Romania, din care 890.000 mp se afla in Bucuresti. In primul trimestru din 2014 nu a fost inaugurat niciun centru comercial. "Multi retaileri internationali evalueaza posibilitatea intrarii pe piata din Romania, dar si preluarea retelelor locale de magazine aflate sub franciza, incurajati de cresterea vanzarilor. Jysk, lantul de retail danez specializat in comertul cu mobila si decoratiuni, a inaugurat, in luna aprilie a.c., un nou concept de magazin in Coloseum Retail Gallery, dupa ce au preluat toate francizele din tara. Carrefour a anuntat noul concept «hard discount» Superco, pe care il vor introduce in Romania", se mai arata in raportul citat. Piata de DIY a fost extrem de bogata in evenimente in primul trimestru din 2014. Kingfisher a reusit sa rebranduiasca doua dintre cele 15 unitati pe care le-a achizitionat anul trecut. Operatiunile locale Praktiker, derulate in 27 de magazine, au fost preluate de compania cu capital turcesc, Search Chemicals, dar vor continua sa functioneze sub acelasi brand, iar Baumax si-a anuntat iesirea din Romania, fie prin vanzarea magazinelor ori prin inchiderea acestora.
Industria de automotive va sustine investitiile industriale
Piata de automotive devine unul dintre cele mai importante sectoare de activitate a industriei romanesti, in perioada urmatoare fiind planificata deschiderea unor noi fabrici de profil, in special in zona de vest a tarii. Astfel, dupa inaugurarea recenta a fabricii de componente auto Bosch si a centrului de cercetare din Tetarom III in Jucu, langa Cluj-Napoca, TRW Automotive Holdings Corp planuieste sa inaugureze o unitate de productie de airbaguri destinate autovehiculelor, pe o suprafata de 4.000 mp in Roman. In Timisoara, VGP a planificat extinderea proiectelor cu inca 10.000 mp. Cererea de spatii industriale a determinat Consiliul Judetean Cluj, proprietarul parcurilor industriale Tetarom, sa inceapa lucrarile la Tetarom IV pe un teren de 80 de hectare, in comuna Feleacu. Alti 25.000 mp vor fi livrati in cadrul Ploiesti West Park. Conform JLL, la finele primului trimestru din 2014 stocul de spatii industriale moderne era estimat la aproximativ 1,8 milioane mp, mai mult de un milion mp din total fiind localizati in proiectele din Bucuresti si zonele invecinate. In primele trei luni ale anului au fost inaugurate doua proiecte importante: Lear Corporation a deschis o unitate de productie a scaunelor destinate industriei auto, pe o suprafata de 12.000 mp in cadrul Solo Industrial Park din comuna Letcani (judetul Iasi). VGP a finalizat inca 7.200 mp in Timisoara, iar Jones Lang LaSalle a raportat, de asemenea, definitivarea, in ultimul trimestru al anului trecut, a lucrarilor de constructie a depozitului de 11.000 mp dezvoltat in Ploiesti West Park si a celui de 10.000 mp inaugurat de VGP in Timisoara, ambele ocupate integral in prezent.