RO EN
The cart is empty

INS: Volumul lucrarilor de constructii noi a crescut cu 8,4% în primele doua luni

Volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a crescut, pe total, cu 8,4% in primele doua luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2021, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul National de Statistica (INS). Pe elemente de structura, evolutii au avut loc la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+17,5%), lucrarile de reparatii capitale (+11,8%) si la cele de constructii noi (+5,1%). Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la cladirile rezidentiale (+30,9%) si la cladirile nerezidentiale (+14,3%). Constructiile ingineresti au scazut cu 7,4%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in acelasi interval, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 5,9%, evolutie evidentiata la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+13,2%), la cele de reparatii capitale (+7,1%) si la constructiile noi (+3,7%). Pe obiecte de constructii, majorari au avut loc la cladirile rezidentiale (+33,1%) si la cele nerezidentiale (+13,7%). Constructiile ingineresti au scazut cu 12,3%.
 
In luna februarie 2022, raportat la luna anterioara, volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 30,9%, majorare evidentiata astfel: lucrarile de reparatii capitale (+50%), intretinere si reparatii curente (+36,7%) si constructii noi (+26,7%). Pe obiecte de constructii, evolutia lunara indica majorari pe toate ramurile: cladiri nerezidentiale (+46,9%), constructii ingineresti (+27,7%) si cladiri rezidentiale (+21%).
Tot raportat la luna anterioara, in februarie 2022 volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 1,2%, evolutie evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (+21,3%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+4,3%). Lucrarile de constructii noi au ramas la acelasi nivel. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale (+18,2%) si la constructiile ingineresti cu (+4,1%). Cladirile rezidentiale au scazut cu 5,5%.
 
Raportat la luna februarie 2021, pentru februarie 2022 datele INS indica o crestere a volumului lucrarilor de constructii, ca serie bruta, pe total, cu 7,7%. Pe elemente de structura, evolutii s-au inregistrat la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+16,9%), reparatii capitale (+16,0%) si la constructiile noi (+3,8%). Pe obiecte de constructii, cladirile rezidentiale si cele nerezidentiale au crescut cu 26%, respectiv cu 8,7%. Volumul lucrarilor de constructii ingineresti a scazut cu 3,5%.
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a crescut, pe total, cu 4,6%. Pe elemente de structura s-au evidentiat majorari, astfel: intretinere si reparatii curente (+10,8%), reparatii capitale (+10,4%) si constructii noi (+1,8%). Pe obiecte de constructii, cladirile rezidentiale si nerezidentiale au crescut cu 28%, respectiv cu 6,7%. Constructiile ingineresti au scazut cu 9,1%.
Pentru comunicatul INS, click aici!
 
BT estimeaza o crestere medie de 9,2% pe piata de constructii in 2022-2024
"Statisticile indica consolidarea climatului pozitiv din sfera acestui sector intensiv in capital si forta de munca in a doua luna din 2022, evolutie puternic sustinuta de redeschiderea economiei si de nivelul redus al costurilor reale de finantare. (...) Estimarile econometrice elaborate indica evolutia sectorului de constructii din Romania la un ritm inferior componentei structurale pentru a 13-a luna la rand in februarie, pe fondul suprapunerii socurilor din sfera ofertei pe parcursul ultimelor trimestre (inclusiv cresterea semnificativa a preturilor la energie si alte materii prime, criza politica interna din 2021 si declansarea evenimentelor din Ucraina)", arata un comentariu al Bancii Transilvania asupra datelor INS, semnat de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica.
BT a actualizat prognozele pentru evolutia sectorului de constructii din Romania pe termen scurt si mediu, prin incorporarea datelor publicate astazi de INS. Previziunile indica perspectiva ca acest sector intensiv in capital si forta de munca sa se majoreze cu un ritm mediu anual de 9,2% in intervalul 2022-2024. Scenariul este sustinut de perspectivele de mentinere a costurilor reale de finantare la un nivel redus, oportunitatile ciclului economic post-pandemie (cu premise favorabile pentru dinamica investitiilor productive), implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta crizei sanitare si continuarea procesului de convergenta economica europeana pentru Romania.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter