RO EN
The cart is empty

INS: Regres al numarului de salariati in ramura de constructii

Managerii celor 8.335 de companii participante la cel mai recent sondaj stratificat simplu aleator initiat de Institutul National de Statistica - INS (in care variabilele de stratificare sunt date de activitatea principala si marimea intreprinderii) si-au modificat din nou anumite estimari comunicate anterior, in functie de contextul actual, preconizand insa pe termen scurt – pana in luna februarie 2016, intr-un mod aproape similar cercetarii precedente – o relativa stabilitate a preturilor in majoritatea domeniilor analizate, cu o singura exceptie. Acest aspect va influenta cu siguranta, intr-o anumita masura, activitatea companiilor din tara noastra, dependente de evolutia cererii, care urmaresc astfel sa mentina preturile la cotele anterioare sau chiar sa le diminueze, dupa cum se arata in cadrul actualului studiu de conjunctura al institutiei, dat publicitatii la 28 decembrie 2015. In consecinta, inclusiv pentru piata de constructii se prognozeaza o stabilizare a preturilor, insa volumul lucrarilor ar putea deveni mult mai inconsistent ca in prezent, prognozandu-se o scadere relativ semnificativa, mai ales pe fondul impactului generat de factorul sezonier.
Astfel, exista anumite modificari la componenta analizata fata de cercetarea din prima parte a lunii decembrie 2015 (cand s-au evidentiat estimarile pentru intervalul noiembrie 2015-ianuarie 2016), chiar daca, dupa cum se afirma anterior, scenariul de relativa stabilitate a preturilor s-ar putea concretiza in aproape toate sectoarele economiei nationale, respectiv in domeniul industriei prelucratoare, in constructii si in sectorul tertiar (al serviciilor), in timp ce la nivelul comertului cu amanuntul se va observa o eventuala scadere moderata. "Pentru perioada decembrie 2015 – februarie 2016, se contureaza o tendinta de stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si in ramura de comert cu amanuntul, respectiv o crestere moderata in ceea ce priveste cererea de servicii, iar in constructii se va remarca o scadere, fata de cele trei luni anterioare (conform indicatorului de sold conjunctural). De asemenea, numarul de salariati se va mentine in unele sectoare economice (exceptand comertul cu amanuntul, unde s-ar putea remarca o sporire moderata, precum si constructiile, caz in care se prognozeaza o diminuare), in acelasi timp cu perpetuarea starii de relativa stabilitate a preturilor in industrie, constructii si servicii", se arata intr-un comunicat al INS.
In contextul actual, comparativ cu studiul anterior, cei 1.229 de manageri din bransa de constructii isi rectifica inca o data previziunile date publicitatii in studiul precedent, indicand insa unele modificari substantiale ale perceptiei pe care o au in raport cu principalii indicatori analizati.
"Potrivit estimarilor din 28 decembrie 2015, in urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii va fi constatata o scadere a volumului productiei (sold conjunctural de -38%, comparativ cu -30% in cercetarea anterioara), pe fondul unei tendinte de regres in ceea ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural de -23%, fata de cel de -16% din studiul precedent). Derularea activitatii la parametri mult mai redusi in raport cu precedentele trei luni se va datora influentei determinate de o eventuala diminuare a stocului de contracte si comenzi, urmand a fi observata o tendinta mai putin favorabila fata de intervalul anterior (sold conjunctural -33%, in raport cu indicatorul de -28% publicat in documentul din 2 decembrie 2015). In acelasi timp, in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, s-a constatat o modificare minora a opiniilor exprimate de manageri, astfel incat acestea s-ar putea mentine la nivelurile anterioarelor trei luni, inscriindu-se, pana in luna februarie 2016, intr-un trend de stabilitate relativa (sold conjunctural -4%, comparativ cu nivelul de +1% mentionat in cercetarea anterioara)", se mai precizeaza in studiul INS.
***
Conform institutului de statistica, rezultatele prezentate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Aceste anchete sunt calitative, scopul lor fiind reprezentat de analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu, fiind de altfel complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare.
„Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca, in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a respondentului fata de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scazut” sau “va creste/ la fel/ va scadea”, in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen. Managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari, raspunsurile respective fiind apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa”, sustin expertii institutiei.
Pentru clarificare, INS a convenit (stabilit) urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale: pana la ±5% - relativa stabilitate; de la ±6% pana la ±15% - crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la ±16% pana la ±40% crestere, respectiv scadere; peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.366 de agenti economici), constructiilor (1.229), comertului cu amanuntul (2.180) si serviciilor (2.560). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivelul total al sectorului. In ceea ce priveste esantionul selectat ca fiind semnificativ pentru piata de constructii, trebuie remarcat faptul ca, la inceputul anului in curs, acesta nu a fost modificat fata de 2015, insa in precedentele 12 luni, cel mai probabil ca urmare a numarului mai mic de firme importante ce au ramas active in bransa, INS a recurs la anumite schimbari comparativ cu 2014, cand au fost chestionati 1.573 de manageri reprezentativi din ramura constructiilor. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene, prin intermediul DGECFIN (Bruxelles). Informatii suplimentare, la www.insse.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter