RO EN
The cart is empty

INS: Constructiile detin o pondere de 4% la formarea PIB, in primul trimestru

Economia Romaniei a crescut, ca serie bruta, cu 2,4% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2019. Ca serie ajustata, majorarea s-a plasat la 2,7% in acelasi interval, potrivit datelor provizorii publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS). Seria ajustata sezonier a PIB trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul intai din 2020, nefiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in mai 2020.
"Estimarile «semnal», precum si cele provizorii ale PIB trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei", se arata in comunicarea oficiala INS privind PIB.
Astfel, potrivit datelor statistice, PIB ajustat sezonier s-a plasat la 272,4 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,3% fata de trimestrul 4 din 2019 si cu 2,7% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2019.
Ca serie bruta, PIB din perioada ianuarie-martie 2020 a fost de 216,26 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 2,4% fata de aceeasi perioada din 2019.
Potrivit INS, aproape toate ramurile economiei au contribuit la cresterea PIB din primul trimestru, cea mai semnificativa contributie venind din domeniul comertului, transportului, depozitarii si horeca (+1,1%), cu o pondere de 21% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,5% in intrevalul analizat.
Informatiile si comunicatiile (+0,9%) au avut o pondere de 7% la formarea PIB si au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 14,1%. O contributie importanta a avut-o si sectorul de constructii (+0,8%), cu o pondere de 4% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 23,3%., dar si activitatile profesionale, tehnice si de suport (+0,7%), care au avut o pondere de 7,6% la formarea PIB si au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 10,4%.
Contributii negative au inregistrat industria (-1,2%), cu o pondere de 19,6% la formarea PIB si care a inregistrat o reducere a volumului de activitate cu 5,9%, dar si impozitele nete pe produs (-0,1%), cu o pondere de 8,1% la formarea PIB si care au inregistrat o reducere a volumului lor cu 0,7%.
Din punct de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
  • cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la cresterea PIB;
  • formarii brute de capital fix, al carei volum s-a majorat cu 5,9%, contribuind cu 0,9% la cresterea PIB.
O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-3,2%), consecinta a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 0,8%, comparativ cu reducerea volumului exporturilor de bunuri si servicii, cu 5,5%.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter