RO EN
The cart is empty

EUROSTAT: Piata autohtona de constructii – in topul cresterii din UE

Dupa iesirea sa oficiala din recesiune, piata de constructii din Romania s-a situat din nou in topul cresterii din UE, ceea ce denota un trend ascendent contrar tendintei generale de pe plan european, dupa cum se arata in cel mai recent raport al biroului european Eurostat. Mai mult, in trimestrul al treilea din 2013, sporirea secventiala de 8,6% (date reajustate) a situat Romania pe prima pozitie in randul celor 28 de state membre, din acest punct de vedere, fiind urmata de Slovenia (+8,2%) si de Polonia (+7,8%%). Totodata, specialistii biroului Eurostat au explicat ca industria romaneasca de constructii a inregistrat, in luna octombrie 2013, comparativ cu precedentele 30 de zile, o majorare semnificativa a lucrarilor de constructii (ceea ce a situat tara noastra pe locul tertiar in Uniunea Europeana, daca se ia in calcul sporirea lunara). Astfel, cresterea a fost de +4%, insa pe baze de calcul anuale a fost consemnat un progres mai semnificativ (+7,6%), ceea ce a adus Romania tot pe locul al treilea, in conditiile in care la nivelul UE-28 s-a inregistrat o depreciere de -0,8% a acestui indicator, iar in zona euro volumul lucrarilor de constructii s-a restrans cu -2,4%. Totodata, sporirea secventiala din octombrie poate fi explicabila prin motive ce tin strict de conjunctura specifica pietei locale, deoarece in UE-28, ca si in UE-17 s-au raportat scaderi de -0,3%, respectiv de -1,2%. In consecinta, in randul statelor membre, volumul secvential al lucrarilor de constructii a crescut in opt tari si s-a prabusit pentru alti sase membri ai UE. „Romania a reusit sa se situeze pe locul al treilea al topului referitor la cresterea trimestriala atat din punct de vedere al dinamicii lucrarilor de constructii in ritm secvential, cat si la o baza comparativa anuala, ceea ce indeparteaza pericolul reintrarii in recesiune a acestui sector economic. Mai trebuie precizat si ca, daca se ia in considerare noua baza de calcul, aferenta anului 2010 si corespunzatoare unui nivel de 100%, poate fi constatat faptul ca, spre deosebire de alti membri ai UE, Romania se afla pe o pozitie privilegiata (cu 135,7% in octombrie 2013 fata de octombrie 2010 si cu 119,8% in perioada iulie-septembrie a.c. comparativ cu trimestrul al treilea din 2010 – serii ajustate in functie de numarul de zile lucratoare)”, se precizeaza in comunicatul Eurostat.
 
Eventuala crestere din trimestrul al patrulea va marca momentul redresarii
Conform specialistilor Eurostat, in comunicatul elaborat pentru luna octombrie datele referitoare la piata romaneasca de constructii au fost din nou rectificate, iar dupa regresul de -1,6% din trimestrul al patrulea din 2012, urmatoarele trei luni au adus o diminuare de -0,9%, pentru ca in aprilie-iunie trendul sa devina usor ascendent (+0,2%), dupa care a avut loc o sporire puternica (+8,6%). Ca serie secventiala lunara, indicele de volum al lucrarilor de constructii arata astfel: +2,1% in luna mai a.c., +2,6% in urmatoarele 30 de zile, +9,5% in iulie, -1,5% in august, -6,7% in septembrie si +4% in octombrie. Fata de informatiile anterioare, se constata o consolidare mai vizibila in lunile iulie si octombrie, ceea ce a contrazis intrucatva previziunile initiale, mai pesimiste, cuprinse in studiile de conjunctura elaborate de Institutul National de Statistica, unde sunt cuprinse opiniile a 1.601 de manageri ai principalelor firme de constructii. Pentru baza de raportare anuala, in cazul tarii noastre ultimul trimestru al anului trecut a adus un regres de -4,6% (comparativ cu octombrie-decembrie 2011), pentru ca ulterior seria datelor sa indice -4,3%, -6,6% si +8,2%. In perioada mai-octombrie a.c., pentru fiecare luna s-au consemnat fluctuatii de -9,9%, +1%, +14,5%, +10,1%, +0,8% si +7,6%. La nivelul Uniunii Europene, volumul lucrarilor de constructii a cunoscut o crestere de 2,1% in trimestrul al treilea din 2013, fata de precedentele trei luni. In trimestrul anterior, sectorul constructiilor din UE-28 a avut un avans de 1,3% in comparatie cu primele trei luni ale anului in curs. Zona euro a raportat o majorare secventiala a indicelui de volum al lucrarilor de constructii de 1,9%, iar in trimestrul al doilea productia in constructii a crescut cu 1,9% fata de trimestrul intai. Astfel, nici piata europeana de profil nu se mai afla in recesiune, din punct de vedere statistic. In consecinta, daca si in intervalul octombrie-decembrie va avea loc o majorare secventiala, este posibila marcarea unui moment al redresarii in sectorul de constructii, grav afectat de recesiune si de criza datoriilor suverane ale unor state din UE. Pentru mai multe informatii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter