RO EN
The cart is empty

CF considera nerealiste planurile Guvernului de consolidare bugetara din 2022

Consiliul Fiscal (CF) apreciaza constructia bugetara pentru anul 2022 compatibila cu un deficit cash in jurul valorii de 7% din PIB (echivalent cu 7,5% din PIB conform metodologiei europene). Aceasta situatie ridica semne de intrebare privind consolidarea bugetara, potrivit constructiei bugetare initiale, potrivit unei opinii exprimate de CF privind Legea bugetului de stat pe anul 2022 si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2022-2024. Desi proiectul de buget tinteste un deficit cash de 5,84% din PIB, CF apreciaza ca nu sunt suficiente masuri credibile de ajustare bugetara care sa conduca la atingerea acestei tinte. In strategia fiscal-bugetara 2022-2024, consolidarea in ultimii doi ani este proiectata in mod covarsitor pe partea de cheltuieli bugetare, iar CF are semne de intrebare privind realismul acestei abordari.
"2022 este un an test foarte sever in privinta consolidarii bugetare. A miza numai pe taxa prin inflatie in realizarea consolidarii fiscal-bugetare este lipsit de realism; poate fi numai un exercitiu pe hartie, ce nu poate fi insa aplicat in viata reala. Ar fi, desigur, de inclus intr-o discutie onesta despre fiscalitate cum este compatibil principiul sanselor egale cu regimul fiscal actual, care numai echitabil nu este - cel putin prin prisma exceptarilor si al portitelor pe care le include. Economia de piata, modelul european, inseamna si regim fiscal care sa aiba in constructia sa principiul enuntat mai inainte. Cu cat economia functioneaza mai bine, cu cat un regim fiscal este mai echitabil in constructia sa, cu atat se diminueaza mai mult nevoia de redistributie a veniturilor ca mijloc de a atenua tensiuni sociale si politice, de a preveni ascensiunea unor curente extremiste. Analiza CF arata ca proiectiile pentru anul 2022 si pentru anii urmatori fac improbabila realizarea consolidarii bugetare in lipsa unui mix care sa tina sub control cheltuielile si, in acelasi timp, sa creasca in mod substantial veniturile fiscal-bugetare", arata CF in opinia semnata de acad. Daniel Daianul, presedintele CF.
Specialistul mai remarca tinta ambitioasa asumata pentru cheltuielile de investitii, care in proiectul de buget inregistreaza valoarea de 6,7% din PIB, maximul din 2009 pana in prezent (in 2021 au fost de circa 5,5% din PIB), precum si ponderea pe care sumele din PNRR o au in totalul cheltuielilor de investitii, aproximativ 12% in anul 2022.
"Cheltuielile de investitii publice totale, din surse interne si externe, sunt programate sa se majoreze in anul 2022 fata de nivelul estimat de Ministerul Finantelor pentru anul 2021 cu 21,8 miliarde lei (pana la 6,7% din PIB, +1,1 pp fata de anul 2021), aceasta crestere fiind sustinuta in principal de bugetarea sumelor pentru proiectele cu finantare din sumele reprezentand asistenta financiara nerambursabila si imprumut aferenta PNRR (10,5 miliarde lei), de majorarea semnificativa a sumelor alocate proiectelor cu finantare din fonduri externe post-aderare (+8,3 miliarde lei) si de cresterea cheltuielilor de capital (+3,2 miliarde lei). Mai mult, se poate observa intentia de finantare a cheltuielilor de investitii preponderent din fonduri externe pentru orizontul 2022-2025, sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe post-aderare, la care incepand cu anul urmator se adauga cele din PNRR, reprezentand aproximativ 58% in 2022, 63% in 2023, 65% in 2024 si 64% in 2025 din totalul cheltuielilor de investitii. Este de remarcat tinta ambitioasa asumata pentru cheltuielile de investitii, care in proiectul de buget inregistreaza valoarea de 6,7% din PIB, maximul din 2009 pana in prezent (in 2021 au fost de circa 5,5% din PIB), precum si ponderea pe care sumele din PNRR o au in totalul cheltuielilor de investitii, aproximativ 12% in anul 2022", se arata in documentul citat.
Opinia Consiliului Fiscal privind Legea bugetului de stat pe anul 2022, Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2022-2024 poate fi citita integral aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter