RO EN
The cart is empty

CE mentine prognoza de contractie cu 6% a economiei Romaniei in 2020

Romania va inregistra o contractie economica de 6% a PIB in 2020, conform celor mai recente prognoze realizate de Comisia Europeana (varianta de vara). Institutia isi mentine, astfel, prognoza realizata in mai privind economia tarii noastre. Pentru 2021, prognoza actualizata indica o crestere de 4% a PIB, acest indicator fiind revizuit in scadere usoara fata de estimarea de +4,2% realizata anterior.
"Consumul privat este asteptat sa scada ca rezultat al restrictiilor de circulatie si al veniturilor mai mici realizate de populatie. Incertitudinea va cantari semnificativ in deciziile de investitii din acest an, in timp ce activitatea din constructii ar putea oferi o oarecare siguranta. In ansamblu, dupa o contractie abrupta in prima jumatate a anului in curs, estimam ca activitatea economica va incepe sa revina in semestrul al doilea, pe masura ce restrictiile vor fi ridicate, revenirea pe trendul ascendent fiind estimata pentru 2021", arata raportul CE.
Documentul publicat astazi de Comisie mai indica pentru Romania rata a inflatiei de 2,8% in 2020, respectiv de 2,8% in 2021.
"Scaderea accentuata a preturilor la energie, precum si cererea agregata redusa, vor reduce presiunea inflationista in 2020, urmand a compensa cresterea preturilor la alimente generata de intreruperea lanturilor de aprovizionare si a secetei din primavara. Indicele armonizat al preturilor de consum (HICP) - indicator al inflatiei si stabilitatii preturilor calculat de BCE -, a scazut de la 4% in decembrie 2019 la circa 1,8% in mai 2020, si este prognozat sa ajunga la un nivel mediu de 2,5% in 2020", se mai precizeaza in raportul CE.
Estimarea de crestere a HICP mediu la 2,8% in 2021 va fi sustinuta de o recuperare a cererii, mai spun analistii.
La nivelul intregii Uniuni Europene, pentru 2020 este prognozata o contractie economica de 8,3%, ce va fi urmata de o crestere de 5,8% in 2021. Se preconizeaza, prin urmare, ca in 2020 contractia va fi semnificativ mai mare comparativ cu scaderea de 7,7% estimata pentru zona euro, si de -7,4% pentru UE incluse in previziunile din primavara. La randul sau, cresterea va fi in 2021 ceva mai putin solida decat s-a anticipat anterior.
"Impactul economic al restrictiilor de deplasare a persoanelor este mai grav decat ne-am asteptat la inceput. Situatia este inca dificila si ne confruntam cu numeroase riscuri, printre care se numara un nou val masiv de infectii. (...) In ceea ce priveste anul in curs si anul viitor, ne putem astepta la o relansare economica, dar trebuie sa fim atenti la ritmul diferit al redresarii. Trebuie sa ne protejam, in continuare, lucratorii si companiile si sa ne coordonam strans politicile la nivelul UE", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru economie in cadrul CE.
Este de asteptat ca redresarea sa inceapa sa produca efecte in a doua jumatate a anului 2020.
Pentru a consulta documentul “European Economic Forecats” (Summer 2020), click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter