RO EN
The cart is empty

CE: Fonduri suplimentare pentru programul de eficienta energetica a locuintelor

Comisia Europeana (CE) a anuntat la finele lunii februarie 2019 ca a alocat 97 milioane de euro pentru programul de asistenta energetica locala europeana (ELENA), iar prin intermediul expertilor Bancii Europene de Investitii (BEI), se va asigura asistenta in dezvoltarea si implementarea proiectelor specifice – si anume acelea ce pot fi derulate in cadrul unor programe nationale de crestere a eficientei energetice a mediului rezidential construit.
Facilitatea europeana de asistenta locala in domeniul energiei (ELENA) va beneficia de o noua finantare de 97 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru pachetul sau, dedicat cladirilor rezidentiale. Acest buget va sprijini serviciile de dezvoltare a proiectelor pentru investitii in eficienta energetica in locuinte private si publice. Banca Europeana de Investitii (BEI), care implementeaza ELENA, va oferi asistenta si expertiza si va actiona ca un punct de contact. Statele membre ale UE au convenit in decembrie 2018 sa diminueze consumul de energie cu 32,5% pana in 2030, in comparatie cu previziunile referitoare la nivelul consumului din acel moment, daca nu se ia nicio masura specifica. Acest obiectiv, ce reprezinta o prevedere fundamentala a strategiei de energie curata, implica investitii uriase, in special in cladirile rezidentiale, care reprezinta aproximativ 40% din consumul total de energie la nivelul UE. Accelerarea procesului de renovare profunda, in vederea cresterii eficientei energetice a locuintelor este, prin urmare, o prioritate-cheie pe plan european si principala prioritate a facilitatii ELENA. Noile fonduri dedicate pachetului rezidential ELENA sunt in deplina concordanta cu obiectivele initiativei Smart Finance for Smart Buildings (SFSB), pentru a face investitiile in proiecte de eficienta energetica in cladirile rezidentiale mai atractive pentru investitorii privati, se arata in comunicatul CE.
Membrii Executivului european subliniaza ca serviciile de dezvoltare a proiectelor vor fi directionate, in principal, catre gospodariile individuale si asociatiile de proprietari, in vederea cresterii confortului si reducerii facturilor la energie. In plus, asistenta poate fi pusa la dispozitia altor organizatii - de exemplu, institutii financiare, inclusiv banci comerciale - pentru a le ajuta sa infiinteze si sa utilizeze instrumente financiare si produse de imprumut pentru imbunatatiri ale eficientei energetice in sectorul rezidential. De asemenea, autoritatile publice pot fi sprijinite prin punerea in aplicare a unor programe de reabilitare energetica la scara larga in acest sector.
„ELENA este un bun exemplu al utilizarii eficiente a banilor publici. Fiecare euro pe care l-am cheltuit in ultimii ani a atras un plus de 40 de euro in investitii - prin facturi mai mici la energie, printr-un confort sporit si prin emisii reduse de gaze cu efect de sera. In consecinta, am decis sa finantam, prin ELENA, pana la 90% din costurile de investitii aferente proiectelor legate de cresterea eficientei energetice. Incurajez, astfel, potentialii beneficiari, in special pe cei din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, sa solicite fondurile ELENA”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisar european pentru activitati in domeniul climei si in energie.
In 2019, programul de asistenta energetica locala europeana ELENA aniverseaza al zecelea an de existenta, timp in care peste 80 de beneficiari au primit sprijin financiar in valoare de peste 160 de milioane de euro, mobilizand astfel investitii in reabilitarea termica a cladirilor in cuantum de 6 miliarde euro. Alaturi de alte proiecte de succes, din Belgia, Olanda si Danemarca, ce sunt sau vor fi realizate prin intermediul cofinantarilor de la ELENA, oficialii CE dau astfel ca exemplu reprezentativ pentru Europa Centrala si de Est un proiect recent, prin care sunt finantate diverse audituri energetice pentru mai multe imobile rezidentiale din Polonia. Subventiile ELENA sunt distribuite prin intermediul bancilor comerciale asociatiilor de proprietari din cladirile rezidentiale multietajate pentru pregatirea si implementarea optima a investitiilor in cresterea eficientei energetice a mediului locativ. Pentru detalii suplimentare despre programul ELENA, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter