RO EN
The cart is empty

BUGET 2017: Investitiile in infrastructura, in directiile principale de finantare

Proiectul de buget aferent anului 2017, publicat recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP) a fost construit pe trei directii principale de actiune, respectiv: cresterea veniturilor populatiei, investitii sporite in infrastructura si reducerea taxelor.
Conform documentului, Guvernul, condus de prim-ministrul Sorin Grindeanu, estimeaza venituri de 254,7 miliarde lei in 2017, cu 14% mai mari decat in 2016, proiectia fiind realizata pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde de lei si pe o crestere economica de 5,2%. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,99% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezinta 31,3% din PIB, fiind estimate la 254,717 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare sunt evaluate la 278,817 miliarde lei, ceea ce reprezinta 34,2% din PIB.
Pentru proiectul de buget pe 2017 au fost luati in considerare urmatorii indicatori macroeconomici: o inflatie medie anuala de 1,4%, un castig mediu salarial net de 2.274 lei si un curs mediu al euro de 4,46 de lei. Se asteapta o majorare a numarului de salariati de 4,3%, concomitent cu reducerea ratei somajului inregistrat la 4,3% la finalul anului 2017.
Datoria guvernamentala, calculata conform metodologiei UE, este evaluata la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.
 
Bugetul anual pentru investitii va depasi 34 miliarde lei
La capitolul "Investitii" alocarea bugetara prevede investitii in infrastructura, sanatate, educatie, agricultura, cresterea absorbtiei fondurilor europene, prin finantarea unor proiecte prioritare care sa conduca la realizarea unor rezultate concrete.
Se estimeaza ca investitiile vor reprezenta 4,2% din PIB, in crestere fata de executia pe 2016 care a fost de 3,9% din PIB, urmand a depasi 34 miliarde lei.
Incepand cu 1 ianuarie 2017, au fost promovate masuri care sa sustina investitiile prin aplicarea nelimitata in timp a facilitatii fiscale de scutire a impozitului reinvestit.
Totodata, din luna februarie 2017, pentru sustinerea mediului de afaceri prin incurajarea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor a fost majorata limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.
A fost stabilita o cota de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si a fost eliminata cota de impozit de 2% pentru microintreprinderile care au un salariat. Masura vizeaza stimularea crearii de noi locuri de munca si asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderi.
Reducerea taxelor s-a concretizat prin eliminarea celor 102 taxe.
Continua, astfel, procesul de simplificare a fiscalitatii si de debirocratizare inceput in ultimii ani, precum si alte masuri fiscale care sustin mediul de afaceri, sectorul IMM - contributor de importanta strategica la cresterea economica si crearea de locuri de munca.
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii va beneficia de finantarea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii, crearea de noi locuri de munca, modernizarea sau dezvoltarea IMM-urilor, asigurarea unei dezvoltari economice durabile.
In cadrul bugetar al Uniunii Europene pentru 2014-2020, Guvernul estimeaza fonduri europene pentru politica de coeziune in valoare de 4,441 miliarde euro, iar pentru agricultura 1,18 miliarde euro pentru Programe Nationale de Dezvoltare Rurala (PNDR).
 
Veniturile din TVA, directionate spre dezvoltarea rurala
Conform proiectului de buget pentru anul 2017, din taxa pe valoarea adaugata se aloca 22.749,5 milioane de lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care:
a) 2.731,7 milioane de lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor;
b) 17.035,9 milioane de lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti;
c) 400 milioane de lei destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, repartizate pe judete.
***
Proiectul de buget a fost analizat la 23 februarie 2017 de membrii Guvernului, in cadrul unei sedinte tehnice de lucru. Executivul se va reuni miercuri, 25 ianuarie 2017, in sedinta, pentru a dezbate si adopta proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale, pentru 2017.
Pentru a consulta proiectul bugetului pentru anul in curs, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter