RO EN
The cart is empty

BT (EUROSTAT): Evolutii divergente in constructii, in Europa Centrala si de Est

Saptamana trecuta Eurostat a comunicat datele privind dinamica sectorului de constructii in statele membre ale Uniunii Europene in iulie si primele sapte luni ale anului curent. Statisticile indica evolutii divergente ale ritmului anual pentru acest sector intensiv in capital si forta de munca la nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est in a saptea luna a anului curent, dat fiind ca nivelul redus al costurilor reale de finantare a fost contrabalansat de provocarile determinate de implementarea programului Next Generation, intensificarea presiunilor inflationiste si distorsiunile la nivelul lanturilor mondiale de productie (inclusiv in sectorul materiale de constructii).
Se evidentiaza majorarea volumului lucrarilor de constructii din Ungaria, pentru a treia luna consecutiv in iulie, dar cu un ritm anual de 22,5%, in decelerare de la 27,7% in iunie, aspect reflectat in primul grafic din partea dreapta. Totodata, sectorul de constructii s-a majorat pentru a treia luna la rand in iulie in Polonia (prima economie din regiune, cu un PIB nominal de 0,5 trilioane euro in anul pandemic 2020), dar dinamica anuala s-a temperat la 3,3% (de la 4,5% in iunie), dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta.
Acest sector intensiv in capital si forta de munca a scazut cu 2,1% an/an in Cehia in iulie, dupa cresterile cu 6,9% an/an in mai si 6,5% an/an in iunie. Nu in ultimul rand, constructiile s-au ajustat cu 2,4% an/an in iulie in Romania (a doua economie ca dimensiune din regiune, cu un PIB nominal de 0,2 trilioane euro in anul pandemic 2020), dupa cresterea pe parcursul a cinci luni la rand, aspect evidentiat tot in primul grafic alaturat. Astfel, in perioada ianuarie – iulie 2021 sectorul de constructii a crescut cu ritmuri medii anuale de 4,4% in Romania si de 9,5% in Ungaria, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare.
Economia Romaniei ar putea creste in urmatorii ani
Acest sector intensiv in capital si forta de munca s-a diminuat cu dinamici anuale de 0,6% in Cehia, respectiv 3,2% in Polonia. Estimarile econometrice elaborate (si reprezentate in al doilea grafic din partea dreapta) indica evolutia constructiilor (ca dinamica anuala, pe medie mobila de 12 luni) peste nivelul componentei structurale pentru a doua luna consecutiv in iulie in Cehia, Polonia si Ungaria.
Pe de alta parte, in Romania acest sector a evoluat la un nivel inferior componentei structurale pentru a noua luna consecutiv in iulie, dupa cum se poate observa in al doilea grafic din partea dreapta. Conform celor mai recente previziuni macroeconomice actualizate de BT economia Romaniei ar putea creste cu dinamici anuale de 6,8% in 2021, 5,5% in 2022, respectiv 4,9% in 2023, dupa ajustarea cu 3,9% an/an din anul pandemic 2020, aspect evidentiat in ultimul grafic din partea dreapta.
Pentru economia Poloniei cele mai recente previziuni agregate de Bloomberg indica perspectiva cresterii cu ritmuri anuale de 5,1% in 2021 si 2022, respectiv 4,3% in 2023, dupa declinul cu 2,7% an/an din anul pandemic 2020. PIB-ul Cehiei s-ar putea majora cu dinamici anuale de 3,5% in 2021, 4,5% in 2022, respectiv 3,5% in 2023, dupa ajustarea cu 5,8% an/an din 2020, conform celor mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg. Nu in ultimul rand, economia Ungariei ar putea creste cu dinamici anuale de 6,3% in 2021, 5% in 2022, respectiv 4% in 2023, dupa declinul cu 5% an/an din 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter