RO EN
The cart is empty

ANAR: Aproximativ 700 de localitati continua sa se alimenteze restrictionat cu apa

La aceasta ora, in principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinta complexa) administrate de Administratia Nationala „Apele Romane”, respectiv Hidroelectrica, avem disponibil un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apa fata de 3,45 miliarde cat era la inceputul lunii iulie 2022. Chiar daca rezerva de apa este in scadere, aceasta este suficienta pentru localitatile mari, care se alimenteaza centralizat din sursa de apa de suprafata.
Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind in scadere fata de inceputul lunii iulie, cand se situa in jurul valorii de 80%.
Estimam ca, la sfarsitul lunii august, in cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important in alimentarea cu apa pentru populatie, industrie si productia de energie electrica pentru Sistemul Energetic National, vom reusi sa mentinem un coeficient de umplere de peste 62%.
In acest moment, din cele 120 de sectiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, in 24 dintre acestea s-au inregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerintelor de apa sub aspect cantitativ. In aceste sectiuni, nu poate fi asigurat simultan necesarul de apa pentru toate folosintele. De aceea, este necesara aplicarea Planului de restrictii si utilizare a apei in perioade deficitare. Fiecare folosinta isi stabileste pragurile si debitele care pot fi restrictionate. Acestea sunt parte integranta din Planurile de restrictii care se aplica gradual conform celor trei trepte, cu respectarea legislatiei in vigoare. (Vezi „Caseta tehnica”).
In prezent, se aplica cu precadere Planul de restrictii pentru folosinte piscicole si irigatii, in special pe sectoarele Dunarii aferente bazinelor hidrografice Buzau-Ialomita si Dobrogea-Litoral. Pentru raurile interioare, se aplica Planul de restrictii in special pentru folosintele piscicole din bazinul hidrografic Prut-Barlad.
Administratia Nationala „Apele Romane” face in continuare apel la calm si responsabilitate sociala. In special in aceasta perioada, va reamintim ca este nevoie sa folosim rational resursele de apa in directia economisirii acestora. Pentru activitatile casnice, va recomandam, acolo unde exista posibilitatea, sa apelati la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, cand este posibil), astfel incat apa de baut (potabila) sa ajunga tuturor. Nu uitati de recomandarile noastre din ghidul de economisire a apei.
Conform Raportului de monitorizare realizat de specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane”, precum si de la nivelul Administratiilor Bazinale de Apa, situatia la aceasta ora se prezinta astfel:
In special in zona oraselor mici si a satelor din Moldova continua fenomenul de seceta. Cele mai afectate judete sunt: Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Suceava, Neamt, Bacau si Vrancea, in special acolo unde nu exista un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apa este asigurat cu preponderenta din puturi sau foraje.
La nivel national, sunt 668 de localitati care se alimenteaza cu program restrictionat, respectiv:
- 252 de localitati (din 22 judete) Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Hunedoara, Mehedinti, Bihor, Teleorman, Brasov, Ilfov, Arges, Giurgiu, Dambovita, Buzau, Ialomita, Dolj, Gorj si Bihor) care dispun de sisteme de alimentare cu apa;
- 416 de localitati (din 12 judete: Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Neamt, Bacau, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara) care nu dispun de sisteme de alimentare cu apa. Este vorba despre un procent de 20-30% din numarul total al fantanilor de la nivel national care sunt la aceasta ora (partial) secate.
- In toate aceste localitati, necesarul de apa este asigurat cu restrictii din sursa de apa subterana.
 
Debitul Dunarii, mai putin de jumatate fata de media multianuala a lunii august
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in crestere, avand valoarea de 1800 mc/s, fiind mai putin de jumatate din media multianuala a lunii august (4300 mc/s).
In aval de Portile de Fier debitele au fost in crestere pe sectoarele Gruia - Calafat, Tr. Magurele - Zimnicea si Isaccea - Tulcea, stationare pe sectoarele Bechet - Corabia, Giurgiu - Oltenita si la Galati si in scadere pe sectorul Calarasi - Braila.
La statia hidrometrica de la Cernavoda nu sunt probleme in asigurarea debitului necesar pentru functionarea celor doua grupuri ale CNE Cernavoda, intrucat mai sunt 0,57 metri (= 57 cm) pana la atingerea treptei II (de avertizare).
Conform prognozei emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere si va ajunge pana la valoarea de 2600 mc/s pana la sfarsitul lunii august.
 
Debite in crestere
Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitele au fost in crestere datorita precipitatiilor cazute in interval si propagarii, exceptand raurile din bazinele hidrografice: Tur, Vedea, Trotus, Putna, Ramnicu Sarat, Buzau, Barlad, bazinele mijlocii si inferioare ale Argesului, Moldovei, Sucevei, Prutului, bazinele inferioare ale Jiului si Ialomitei si raurile din Dobrogea unde au fost, in general, stationare.
Pe Somesul Mic, Aries, cursul superior al Prutului si pe cursul mijlociu si inferior al Somesului, debitele au fost in scadere.
Scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundatii locale si cresteri mai importante de niveluri si debite cu atingerea si depasirea COTELOR DE ATENTIE s-au produs pe unele rauri mici din Maramures, Banat si nordul Moldovei din cauza precipitatiilor inregistrate, sub forma de aversa si cu caracter torential, mai insemnate cantitativ, cazute in interval.
Debitele se situeaza in general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienti moduli cuprinsi intre 30-80% din normalele lunare, mai mari, in jurul si peste normalele lunare pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Somesul Mare, bazinele superioare ale Izei, Jiului, Sucevei, Moldovei, bazinul superior si mijlociu al Bistritei si afluentii Oltului inferior si mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe Ramnicu Sarat si pe unii afluenti ai Trotusului si Barladului.
In prezent este in vigoare o AVERTIZARE HIDROLOGICA cod portocaliu (valabila pana astazi la miezul noptii pe anumite sectoare de rauri), respectiv cod galben (valabila pana maine la ora 16.00). In intervale scurte de timp sau prin cumulare s-au inregistrat cantitati de apa care au depasit local 20...40 l/mp si pe suprafete mai restranse 50...70 l/mp.
 
Caseta tehnica
Planurile de restrictii si utilizare a apei in perioadele critice
Masurile de limitare sau suspendare temporara a utilizarii apei se pun in aplicare conform Planului de restrictii si utilizare a apei in perioadele critice, in baza prevederilor Legii apelor nr. 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare si in conformitate cu prevederile Ordinului MMGA nr. 9/2006 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de restrictii si utilizare a apei in perioadele critice.
Planuri de restrictii sunt intocmite pentru fiecare tronson de rau in cazul utilizatorilor ale caror capacitati de exploatare ale resursei de apa sunt diminuate, in functie de specificul activitatii acestora si al economiei in ansamblu. De aceea, aplicarea criteriilor de mai jos se realizeaza in directia adoptarii celor mai adecvate decizii astfel incat prejudiciul adus in activitatile utilizatorilor sa fie cat mai mic.
 
Criterii in aplicarea planului de restrictii:
- reducerea treptata a alimentarii cu apa pentru irigare, tinand cont de posibilitatile practice (reducerea la circa 50% a alimentarii cu apa pentru culturile de camp; reducerea totala a alimentarii cu apa pentru culturile de orez; reducerea totala a alimentarii cu apa pt. culturile de camp si culturile de orez si indeplinirea cerintelor numai pentru culturile de legume);
- reducerea temporara, cu maximum pana la 50%, a debitului minim pentru debit ecologic;
- reducerea alimentarii cu apa alocata unitatilor de pescuit;
- reducerea treptata a alimentarii cu apa pentru utilizari industriale (dupa epuizarea tuturor posibilitatilor de rationalizare a utilizarii apei, inclusiv efectuarea de revizii, reparatii etc.), conform programelor preliminare de restrictii elaborate de beneficiari;
- restrangerea partiala sau totala a alimentarii cu apa a unitatilor industriale, care sunt strans legate de poluarea apei;
- restrangerea intermitenta a alimentarii cu apa a centrelor populate, a unitatilor de servicii populatiei, precum si a unitatilor zootehnice.
 
In cazul deficitului de alimentare cu apa, cauzat de seceta prelungita - seceta hidrologica sunt stabilite urmatoarele praguri:
- FAZA NORMALA (TREAPTA I)- cand alimentarea cu apa este mai mare sau cel putin egala cu pragul debitului prealerta, dar poate asigura cerintele de apa ale utilizatorilor;
- FAZA DE ATENTIE / AVERTIZARE (TREAPTA II) - cand alimentarea cu apa este in scadere, dar poate asigura debitul minim necesar utilizatorilor;
- FAZA DE RESTRICTII (TREAPTA III)- cand alimentarea cu apa este mai mica decat debitul minim necesar utilizatorilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter