RO EN
The cart is empty

AFEER: Statul roman castiga peste 43 miliarde lei in 2022 din scumpirea energiei

Statul roman va castiga in acest an peste 43 de miliarde de lei din taxele si dividendele platite de sectorul energetic, ca urmare a majorarii preturilor, a afirmat, marti, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER), Laurentiu Urluescu, intr-o intalnire cu presa.
"Furnizorii nu au primit pana acum niciun ban drept compensare pentru perioada care incepe in aprilie. Pentru perioada noiembrie - martie, primii bani i-am primit dupa sapte luni, acum au trecut patru luni de la inceputul noii scheme, speram sa primim banii mai repede decat in prima schema. Aceasta desi legea spune ca trebuie sa primim banii in 45 de zile. Autoritatile spun ca furnizorii au transmis greu informatiile, dar interesul nostru este sa completam repede si sa luam banii repede. Daca am intarziat a fost din cauza neclaritatilor", a afirmat Urluescu.
El a aratat ca exista o mare discrepanta intre necesarul de decontare si sumele acordate la rectificarea bugetara.
"Din rapoartele ANRE si din declaratiile din presa, statul a platit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, in perioada noiembrie 2021 - martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, suma platita in proportie de 99%. In primul trimestru al acestui an statul ar urma sa colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA aditional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producatorilor - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum si 2,6 miliarde din dividende. Inmultind cu patru, rezulta ca pentru tot anul statul roman incaseaza peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru ca preturile au crescut intre timp fata de primul trimestru", a subliniat oficialul AFEER.
Pentru furnizori, situatia este destul de dura, in conditiile in care bancile vad deja sectorul energetic ca fiind unul de risc.
"Suntem la patru luni de cand a inceput OUG 27, iar bancile sunt supraexpuse pe sectorul energetic si deja vad energia ca fiind un sector de risc si costul creditarii a crescut. Furnizorii garanteaza cu contractele, iar bancile spun ca exista riscul sa nu se plateasca banii inapoi, avand in vedere intarzierea cu care statul deconteaza. Fiecare furnizor cauta bani de unde poate sa scoata, de la banci, actionari, alte business-uri", a completat Urluescu.
El a aratat ca in acest moment Piata pentru Ziua Urmatoare, PZU, piata spot, unde preturile sunt foarte mari acum, este cea mai lichida piata de energie din Romania si nu poate fi inchisa, asa cum s-a cerut in spatiul public.
"Nu putem inchide cea mai lichida piata din Romania, PZU. Este si piata din care suntem interconectati, iar daca o desfiintam nu mai vine energia din import. Pe de alta parte, si in alte tari sunt aceleasi probleme. Problema este la nivel european, iar solutia trebuie gasita tot la nivel european. Daca fiecare tara isi face solutie proprie, vor aparea distorsiuni si fluxuri comerciale nefiresti care ar inrautati situatia", a precizat presedintele AFEER.
In opinia asociatiei, ajutorul trebuie focusat doar pe consumatorii vulnerabili, odata cu scaderea TVA si accizei.
"De asemenea, este foarte important sa reducem risipa de energie. Nu confortul, ci risipa. Iar autoritatile ar trebui sa vina cu o campanie in acest sens", a completat Urluescu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter