RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Sectorul constructiilor ramane cel mai slab pilon al economiei nationale

Sectorul constructiilor s-a contractat, in ansamblu, cu aproximativ 2% ca productie in anul 2016, atingand pragul de 9,6 miliarde euro, in timp ce numarul angajatilor a crescut cu 5%, conform unei analize realizate de Euler Hermes Romania, companie specializata in asigurarea de credit comercial si in domeniul garantiilor si colectarii creantelor, parte a grupului de asigurari Allianz.
Sectorul nu si-a revenit nici in acest an, in pofida unei cresteri de 5,8% a PIB sectorul constructiilor raportand o noua contractie, de 5,7%, in primele sapte luni din 2017. Performantele recente din ultimile luni au inregistrat o revenire, indicile evoluand cu 2,8% in iulie fata de iunie si cu 1,4% fata de iulie 2016. Conform analistilor, subperformanta este generata de subfinantarea grava a sectorului de infrastructura. Ponderea acestui segment in sectorul constructiilor a fost mai mare de 61% in 2015, fata de 57% in 2016 si 2017, estimarile indicand o noua reducere a cotei respective, la 50% in 2018.
"La nivel macroeconomic traversam un trend ascendent, iar companiile, in general, raporteaza afaceri in crestere. Totusi, cheltuielie deficitare in infrastructura incep sa afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robusta, observam o tendinta de crestere a inflatiei, punand presiune asupra marjelor de profit, afectand capitalul circulant si lichiditatile. Toate acestea pot da semnalul unei cresteri in intarzierile la plata in lunile care urmeaza si vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor", a declarat Cristina Rusuleanu, Country Manager al Euler Hermes Romania (foto).
In 2016, constructiile au reprezentat 5,6% din PIB, pondere care se preconizeaza ca va scadea la 5% in 2017.
In ceea ce priveste proiectele private, subsectoarele de birouri si rezidentiale determina cresterea, in timp ce dezvoltarea comerciala a mall-urilor a stagnat in 2017. Cererea de birouri este impinsa de centrele de IT si outsourcing, in timp ce consumul crescut a alimentat si sectorul rezidential (s-au construit circa 12.000 de locuinte in 2017, numai in Bucuresti).
Din punct de vedere al evolutiei pietei interne cei 700 de metri de autostrada vor creste pana la 800 de metri patrati pana la sfarsitul acestui an, deoarece unele dintre lucrarile deja incepute in partea de vest a tarii se apropie de final. Chiar si asa, cifrele sunt mici. Drumurile renovate au crescut cu 4% in 2016.
Sectorul rezindetial a continuat sa se dezvolte, iar cea mai mare crestere a preturilor pe metru patrat in ultimele 12 luni fiind inregistrata in Bucuresti (aproape +13%) si Cluj-Napoca (cu 12% mai mult) de la 1.240 de euro/ mp si respectiv 1.330 de euro/ mp.
 
Lipsa personalului afecteaza productivitatea din constructii
Lipsa personalului calificat explica performanta slaba atat a producatorilor si comerciantilor de materiale de constructii, cat si a constructorilor.
Pe sectorul materialelor de constructii, adezivii se asteapta sa creasca cu 5% in 2017, dupa o crestere de doua cifre anul trecut. Dezvoltarea programelor de reabiltare termica a ridicat preturile la polistiren cu mai mult de 10% in anul 2016 si, prin urmare, sumele facturate.
In timp ce multi dintre primii zece competitori de pe piata de lacuri si vopsele au avansat cu 10% in 2016, asteptarile pentru 2017 indica, in cel mai bun caz, o stagnare la nivelul anului anterior, un declin de cateva procente fiind mult mai probabil. Previziuni similare se inregistreaza si pe piata prefabricatelor. Alte sectoare, precum cele de acoperisuri sau tamplarie termoizolata, pot totusi sa prezinte unele tendinte de crestere in acest an, in cazul in care cererea provenita de la proiectele private sau exporturile vor fi suficient de robuste.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter