RO EN
The cart is empty

ADR Centru: Regiunea Centru va beneficia de 1,2 miliarde euro prin POR 2021-2027

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a finalizat a doua versiune a Programului Operational Regional 2021-2027 al Regiunii de Dezvoltare CENTRU prin care solicita Comisiei Europene peste 1,18 miliarde euro pentru dezvoltarea Regiunii Centru in perioada 2021-2027. In aceasta noua forma a documentului, care va fi analizata la nivel regional si national si apoi va fi negociata cu Comisia Europeana, au aparut doua noi prioritati de investitii fata de versiunea anterioara si au fost definite mai clar domeniile de investitii.
Noul Program Operational Regional al Regiunii Centru va finanta proiectele de dezvoltare si modernizare din mediul urban, depuse de autoritatile publice locale din orase si municipii, precum si de mediul privat sau unitatile prestatoare de servicii pentru populatie. Pentru mediul rural se vor finanta proiecte pentru dezvoltarea turismului balnear si balneoclimatic, dar si investitiile pentru acces egal la servicii de calitate si favorabile incluziunii in educatie.
Versiunea a doua a POR 2021-2027 Regiunea Centru a fost transmisa Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, precum si spre informare Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, dar si catre DG REGIO din cadrul Comisiei Europene (CE). Aceste organisme vor analiza modificarile transmise, inainte de a inainta aceasta propunere de Program catre CE. La imbunatatirea acestei versiuni expertii ADR Centru au cooperat cu specialisti din regiune si au integrat raspunsuri pentru toate comentariile transmise de Comisia Europeana. Echipa de lucru a inclus parteneri regionali din toate categoriile de solicitanti, respectiv reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale si unitati descentralizate, ai mediului privat si ai organizatiilor neguvernamentale, pentru a propune solutii de finantare care sa raspunda nevoilor locale si regionale. Prima versiune a fost transmisa la Comisia Europeana in octombrie 2020, dupa ce a primit avizul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, iar la inceputul lunii decembrie 2020, s-au primit observatiile Comisiei Europe asupra versiunii respective.
Prin aceasta noua versiune, Programul Operational Regional al Regiunii Centru isi propune continuarea viziunii strategice privind dezvoltarea regiunii, completand directiile, actiunile si prioritatile din PDR 2014-2020 si implementate prin POR 2014-2020 si alte programe nationale. Viziunea strategica a POR Regiunea Centru 2021-2027 - in concordanta cu viziunea strategica din PDR Centru 2021-2027 si Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru - este ca Regiunea Centru sa devina o regiune mai curata, atractiva pentru locuitorii sai si turisti, cu o economie competitiva bazata pe cunoastere si inovare in care grija pentru mediu si utilizarea rationala si durabila a resurselor sa fie scopul fiecarui cetatean.
”Vrem sa avem o regiune dezvoltata inteligent, care sa valorifice cat mai multe din oportunitatile pe care le avem, cu atractii urbane si turistice, cu o populatie educata, cu medii de lucru si studiu moderne, verde si cu un aer cat mai putin poluat. Vrem sa reducem diferentele de dezvoltare dintre municipii si orase si trebuie sa atragem fonduri care vor asigura cresterea calitatii vietii cetatenilor. De aceea, POR 2021-2027 Regiunea Centru urmareste ca domeniile si categoriile de solicitanti sa fie variate, si sa reflecte aspectele identificate in Strategia de Specializare Inteligenta si in Planul de Dezvoltare al Regiuniide nivel regional, din care reies domeniile cele mai atractive si cu potential mare de dezvoltare economica in regiune. Pentru asta, am pornit de la nevoile rezultate din discutii cu cei ce vor finantare, de la resursele materiale si umane pe care le avem. In acelasi timp POR Centru 2021-2027 urmareste sa se plieze pe prioritatile Comisiei Europene, care a specificat deja orientarea finantarii catre domeniile inovative, catre actiunile de protectie a mediului si de reducere a noxelor, catre proiectele indreptate spre beneficiul public. Si, nu in ultimul rand, luam in considerare si celelalte programe de finantare ale Romaniei sau domeniile in care Guvernul solicita fonduri prin PNRR, pentru a nu dubla finantarea. Vom colabora in continuare cu toate grupurile tinta din regiune, asteptam aprobarea Regulamentelor Europene, iar apoi vom finaliza programul si vom obtinem aprobarea Comisiei Europene, ca sa lansam cat mai repede ghidurile si conditiile de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu Director General ADR Centru.
In conformitate cu documentele nationale aprobate de Guvernul Romaniei, Agentia de Dezvoltare Regionala Centru va asigura functia de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional pentru Regiunea Centru 2021-2027, aspecte reflectate si in cadrul Acordului de Parteneriat in curs de negociere cu Comisia Europeana. Programul Operational Regional pentru Regiunea Centru 2021-2027, este un document strategic de programare care acopera domeniile: specializare inteligenta si inovare, IMM-uri, digitalizare, eficienta energetica, dezvoltare urbana, mobilitate si conectivitate, biodiversitate, infrastructura educationala, turism si cultura/patrimoniu cultural.
Programul Operational Regional pentru Regiunea Centru 2021-2027, care face obiectul negocierii cu Comisia Europeana, va fi implementat in conformitate cu prevederile Cadrului Strategic Comun european 2021-2027 si ale Regulamentelor europene aferente. Programul nu prezinta subordonare fata alt program operational pe acelasi sector, dar pot fi identificate legaturi orizontale si sinergii cu programe operationale privind alte sectoare la acelasi nivel - PODD, POT, POCID, POCU, POS.
Structura si buget POR 2021-2027 Regiunea Centru, Versiunea 2
Strategia POR 2021-2027 la nivelul Regiunii Centru isi propune urmatoarele prioritati:
P 1 - O regiune competitiva prin inovare si intreprinderi dinamice pentru o economie inteligenta
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 229,99 milioane euro
Prin investitiile propuse a se finanta prin aceasta prioritate se doreste valorificarea potentialului inovativ existent in domeniile de specializare inteligenta, potential inca insuficient asimilat de firme. Astfel se doreste sprijinirea structurilor de cercetare dezvoltare si transfer tehnologic care sa permita inovarea si transferul de tehnologie catre firme, dar si sustinerea intregului ciclu de inovare la nivel de intreprindere, precum si a modernizarii industriale la nivelul firmelor coroborat cu sustinerea structurilor de sprijinire a afacerilor.
P 2 - O regiune digitala
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 116,38 milioane euro
Prin investitiile propuse se prevede dezvoltarea serviciilor publice digitale si interoperabilitatea acestora in vederea imbunatatirii interactiunii cu cetatenii si mediul economic, dar in acelasi timp si pentru imbunatatirea activitatii administratiilor prin eficientizarea luarii deciziilor. De asemenea se propun investitii care sa determine cresterea gradului de digitalizare in intreprinderile din regiune - adoptare solutii digitale avansate pentru productie si administrarea afacerii.
P 3 - O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 198,72 milioane euro
Aceasta vizeaza cresterea calitatii vietii locuitorilor din localitatile Regiunii Centru pe de o parte prin imbunatatirea performantei energetice a fondului existent de cladiri publice si rezidentiale, iar pe de alta parte prin investitii in infrastructura verde si albastra si in valorificarea spatiilor degradate de la nivelul oraselor.
P 4 - O regiune cu orase dezvoltand mobilitatea urbana durabila
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 198,72 milioane euro
Aceasta vizeaza cresterea calitatii vietii locuitorilor din localitatile Regiunii Centru prin dezvoltarea unei mobilitati urbane durabile, bazate pe PMUD. Modernizarea si decarbonizarea transportului public, stimularea transportului nemotorizat si electric si digitalizarea sistemelor de trafic reprezinta pilonii strategici ai acestei prioritati.
P 5 - O regiune accesibila
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 168,03 milioane euro
Prioritatea urmareste cresterea conectivitatii zonelor mai putin dezvoltate si a zonelor izolate la reteaua TEN-T, tinand seama de investitiile realizate prin programele anterioare si cele propuse pe celelate prioritati ale POR, dar si cele realizate sau preconizate la nivel national in domeniul conectivitatii. Concentrarea sprijinului catre un numar limitat de proiecte prioritizate va fi definitorie pentru aceasta prioritate. De asemenea se urmareste si decongestionarea traficului din marile aglomerari urbane pentru a putea contribui la implementarea PMUD-urilor.
P 6 - O regiune educata
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 77,84 milioane euro
Prin intermediul acestei prioritati se prevede sustinerea comunitatilor locale pentru asigurarea accesului egal al copiilor si elevilor la infrastructura si serviciile de ingrijire si educatie oferite in unitatile de invatamant de la toate nivelurile din Regiunea Centru, inclusiv prin accesibilizarea infrastructurii.
P 7 - O regiune cu turism sustenabil
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 21,26 milioane euro
Este vizata dezvoltarea comunitatilor de la nivel regional, in special a celor din mediul rural prin punerea in valoare a potentialului cultural, turistic si balnear, dar si cresterea calitatii infrastructurii si programelor de educatie formala si non-formala derulate prin centrele de agrement pentru copii si tineret (tabere scolare) din Regiunea Centru.
P 8 - O regiune atractiva
Buget solicitat pentru finantarea aceasta prioritate la nivelul Regiunii Centru - 119,81 milioane euro
Prin aceasta prioritate se urmareste dezvoltarea urbana integrata in functie de nevoile fiecarei categorii de orase si municipii si regenerarea spatiilor urbane tinand seama de prioritatile stabilite prin SIDU. De asemenea, interventiile au in vedere valorificarea potentialului economic al turismului si al patrimoniului cultural din zonele urbane.
Dupa finalizarea negocierilor si aprobarea Programului de catre Comisia Europeana, ADR Centru va propune un calendar al lansarilor de apeluri de proiecte si va publica Ghidul solicitantului pentru fiecare componenta in parte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter