RO EN
The cart is empty

INS: Volumul lucrarilor de constructii s-a restrans cu 7,5%

Prin intermediul unui comunicat emis la 8 aprilie 2013, expertii Institutului National de Statistica (INS) au confirmat un trend ascendent al volumului lucrarilor de constructii in luna februarie a anului in curs in ceea ce priveste toate seriile analizate, doar pentru baza de comparare secventiala, in cazul celei anuale fiind inregistrat un regres relativ semnificativ. Astfel, in primele doua luni a.c., piata autohtona de constructii se afla tot in situatia de recesiune tehnica in care intrase in ultimul trimestru al anului trecut, intrucat s-a constatat un nou declin, pentru ambele metode de raportare. Potrivit datelor publicate de INS, in perioada 1 – 28 februarie 2012, comparativ cu intervalul similar al anului anterior, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 2%. Pe elemente de structura s-au inregistrat diminuari la lucrarile de constructii noi (-22,3%), ceea ce a determinat o modificare a structurii anterioare a pietei, deoarece au avut loc cresteri la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+44,7%) si mai ales la cele de reparatii capitale (+105%), ceea ce indica o situatie favorabila pentru operatorii bransei ce se implica in astfel de proiecte. Pe obiecte de constructii, indicele analizat a crescut, pentru a doua oara consecutiv si oarecum neasteptat, in cazul cladirilor rezidentiale (+82,5%), precum si la imobilele nerezidentiale (+15,1%), insa, in cazul constructiilor ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 15,2%, reflectand atat conditiile determinate de adoptarea unui buget de austeritate, cat si cele specifice sezonului rece. Potrivit aceleiasi baze de raportare, insa ca serie ajustata, volumul lucrarilor de constructii s-a depreciat cu 6,4%, singura diminuare mai ampla fiind evidentiata la lucrarile de constructii noi (-20,3%). La lucrarile de reparatii capitale si la cele de intretinere si reparatii curente s-au inregistrat salturi de +86,5%, respectiv de +26,6%. Pe obiecte de constructii s-a consemnat o depreciere la constructiile ingineresti (-18,5%), in timp ce la imobilele rezidentiale si la cladirile nerezidentiale au avut loc cresteri cu +42,4% si cu 17,3%. Astfel, se observa ca, dupa diminuarea la cote extrem de reduse a volumului lucrarilor din domeniul imobilelor de locuinte – si in pofida estimarilor initiale ale majoritatii analistilor domeniului – in luna februarie a acestui an s-a remarcat initierea unui trend de recuperare a pierderilor, situatia fiind net imbunatatita comparativ cu acelasi interval al anului 2012. 
Majorarea din sectorul rezidential ar putea modifica datele trimestriale
Consultand sursa datelor analizate de INS – si anume valoarea lucrarilor de constructii realizate in antrepriza, in toata tara, pe elemente de structura si obiecte de constructii – se observa ca firmele din bransa au reusit, in lunile ianuarie-februarie 2012, sa efectueze lucrari cu o pondere de 94,7% din nivelul perioadei similare a anului anterior (ca serie bruta) sau de 92,5% (in ceea ce priveste seria ajustata), ceea ce inseamna ca, in pofida eforturilor de redresare, oportunitatile existente in conditiile economice din prezent sunt mai putine. Totodata, se poate observa si ca structura actuala a cererii este diferita fata de cea din primele doua luni ale anului 2012 si a impus o reorientare a activitatii cu precadere spre reparatiile capitale, in detrimentul altor categorii de proiecte. Astfel, lucrarile de constructii noi s-au efectuat la o cota actualizata de 82,2% ca serie ajustata (sau 80,2% ca serie bruta), in favoarea celor de intretinere si reparatii curente (zugravire/vopsire), cu valoare adaugata mai redusa (acestea s-au realizat in proportie de 111,6% - ca serie ajustata sau de 119,6% - ca serie bruta, in raport cu aceeasi perioada a anului anterior). Totodata, se observa ca volumul lucrarilor de reparatii capitale (la randul lor, executate preponderent in intervalul 2009-2011) a redevenit cel mai consistent, intrucat in ianuarie-februarie 2013 s-a realizat o cota de 166,9% ca serie ajustata si de 177,4% ca serie bruta, din nivelul aferent primelor doua luni din 2012. In acelasi timp, pe obiecte de constructii, singurul segment cu un randament optim a fost constituit de cel al edificarii imobilelor rezidentiale (134,6% in raport cu ianuarie-februarie 2012, tot ca serie ajustata sau 146,4% ca serie bruta), iar majorarea respectiva ar putea modifica datele trimestriale, demonstrand cel putin ca, in pofida contextului nefavorabil, acest segment are o dinamica superioara altor sectoare ale pietei. In cazul cladirilor nerezidentiale se constata o sporire mai putin ampla a indicatorului, ca urmare a aprecierii volumului lucrarilor de constructii (cu un salt de +5,4% fata de ianuarie-februarie 2012). Practic, pentru domeniul nerezidential, datele actuale indica ponderi de 105,4% din cota aferenta aceleiasi perioade din 2012, ca serie ajustata sau de 106,9%, ca serie bruta. In ceea ce priveste constructiile ingineresti, al caror indicator a ajuns in perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2013 la un nivel extrem de scazut, se pare ca decalajul incepe sa fie consistent, in conditiile unei pierderi de -16,3%. La acest capitol, cota potrivit seriei ajustate a fost de 83,7% din volumul lunilor ianuarie-februarie 2012, iar cea calculata conform seriei brute s-a plasat la 85,1%, desi anul trecut segmentul respectiv a fost singurul cu o dinamica semnificativa, care a sustinut piata in ansamblul sau.
Majorare secventiala a indicatorului in luna februarie
Potrivit specialistilor INS, in februarie 2013, volumul lucrarilor de constructii – calculat ca serie ajustata – s-a majorat cu 5% in comparatie cu ianuarie a.c. "Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri ale activitatii in cazul majoritatii componentelor analizate, respectiv la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+37,4%) si la cele de reparatii capitale (+15,8%), chiar daca la operatiunile ce presupun edificarea de constructii a avut loc o scadere (-6,4%), ceea ce nu a modificat tendinta pozitiva generalizata pentru baza secventiala de raportare. Analizand obiectele de constructii, au fost raportate, astfel, majorari la imobilele rezidentiale (+24,8%) si la constructiile ingineresti (+8,7%), iar la cladirile nerezidentiale s-a consemnat o scadere a volumului lucrarilor de -5,5%", se subliniaza in comunicat. Din punct de vedere al seriei brute, raportul INS evidentiaza ca datele secventiale aferente lunii februarie a.c. reflecta o crestere de +22%, evidentiata la toate elementele de structura, respectiv: la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+50,5%), la cele de reparatii capitale (+33,9%), precum si in cazul constructiilor noi (+10,8%). Pe obiecte de constructii, s-au consemnat sporiri la cladirile rezidentiale (+77,3%), la constructiile ingineresti (+21,2%) si la cladirile nerezidentiale (+5,5%). „In perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2013, comparativ cu intervalul 1 ianuarie – 29 februarie 2012, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 5,3%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de reparatii capitale (+77,4%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+19,6%). La lucrarile de constructii noi, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 19,8%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 46,4%, respectiv cu 6,9%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 14,9%. In acelasi interval, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, a scazut cu 7,5%, diminuarea fiind evidentiata numai la lucrarile de constructii noi (-17,8%). Astfel, in cazul lucrarilor de reparatii capitale si la cele de intretinere si reparatii curente s-au inregistrat salturi de +66,9%, respectiv de +11,6%. Pe obiecte de constructii s-au inregistrat cresteri atat la cladirile rezidentiale (+34,6%), cat si la cele nerezidentiale (+5,4%), iar la constructiile ingineresti s-a raportat o scadere de -16,3%”, se mai arata in comunicatul INS.
Noua metodologie de raportare impune revizuirea unor indicatori
Expertii INS anunta si de aceasta data, in cadrul comunicatului, faptul ca, pentru a evidentia schimbarile din structura economiei, incepand cu publicarea datelor pentru luna de referinta ianuarie 2013, anul de baza utilizat in calculul indicilor lucrarilor de constructii se modifica din 2005 in 2010. „Schimbarea anului de baza presupune si actualizarea sistemului de ponderare, intrucat modificarile sistemului de ponderare reflecta schimbarile structurale intervenite in activitatile din economia nationala. Aceste modificari au determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior. Schimbarea anului de baza s-a facut in doi pasi, respectiv prin rescalarea indicilor la un nou an de referinta (din 2005=100 in 2010=100) pentru perioada 2005-2009 si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Odata cu trecerea la noul an de baza si noul sistem de ponderare 2010, seriile de timp in baza 2005 nu vor mai fi disponibile, urmand ca seriile de date revizuite, in baza anului 2010, sa fie disponibile, in cel mai scurt timp, in baza de date TEMPO online a INS”, sustin oficialii INS. Dupa cum se cunoaste, indicatorul de volum al lucrarilor de constructii reflecta, de fapt, o valoare a lucrarilor executate, sursa datelor fiind constituita de capitolul VAL (valoarea lucrarilor de constructii realizate in antrepriza, in tara, pe elemente de structura si pe obiecte de constructii) din cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in constructii (CON TS), in conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 1165/1998, Regulamentul Consiliului si Parlamentului European nr. 1158/2005 si Regulamentul Comisiei Europene nr. 1503/2006 cu privire la statisticile pe termen scurt. Astfel, indicii de volum in constructii se determina prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost in constructii pe elemente de structura si pe obiecte de constructii, fiind calculati pe totalul ramurii de constructii (sectiunea F a CAEN Rev.2), pe elemente de structura (lucrari de constructii noi, reparatii capitale si lucrari de intretinere si reparatii curente) si pe obiecte de constructii (cladiri rezidentiale, cladiri nerezidentiale si constructii ingineresti). Indicii lucrarilor de constructii pe total se calculeaza ca medie aritmetica ponderata a indicilor pe elemente de structura sau a indicilor pe obiecte de constructii. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta (2010).
***
Potrivit INS, "cercetarea statistica este de tip selectiv, tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului fiind cel al sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla, fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor atat pe grupe de activitati omogene, cat si la nivel de intreprindere de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (firme cu 50 de salariati si peste) se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 94,2% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa 1.900 de operatori economici cu activitate principala de constructii. Eroarea maxim admisa a estimatiilor este de ± 3%. De asemenea, datele anuntate sunt provizorii si pot fi revizuite periodic, pe baza rectificarilor ce se efectueaza retroactiv de catre operatorii economici din esantion". Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter