RO EN
The cart is empty

INS: Crestere-record, de +10,5%, a lucrarilor de constructii

Informatiile anuntate recent de expertii Institutului National de Statistica (INS) confirma o crestere-record a activitatii specifice pietei autohtone de constructii, care continua sa se inscrie pe un puternic trend ascendent in primele zece luni ale anului in curs, ceea ce inseamna, in consecinta, ca firmele din bransa se implica in diverse proiecte implementate la parametri superiori in comparatie cu 2014. Momentan, premisa respectiva este confirmata de majorarea ca volum a lucrarilor de constructii, raportata recent pentru perioada ianuarie-octombrie 2015 de specialistii INS si reflectata printr-o sporire situata in proximitatea pragului psihologic de 10%, ca serie ajustata. Practic, sporirea respectiva reprezinta cel mai mare avans, ca ritm, din perioada recesiunii, mai precis intre anii 2009 si 2014, ceea ce reflecta, de fapt, un trend de recuperare sustenabila. De asemenea, cresterea din octombrie a.c., atat pentru baza de raportare secventiala, cat si pentru cea anuala (fara nicio exceptie), s-a evidentiat mai ales ca urmare a progresului consemnat in cazul proiectelor de reparatii capitale si pe segmentul operatiunilor de intretinere si reparatii curente (ca elemente de structura), luandu-se in considerare si avansul relativ major inregistrat la cladirile nerezidentiale si constructiile ingineresti, in timp ce segmentul imobilelor rezidentiale a consemnat fluctuatii intr-un ritm mai mult sau mai putin semnificativ. Ca de fiecare data, informatiile sunt provizorii si vor fi supuse ulterior unui proces de revizuire, colectandu-se de la circa 1.809 agenti economici cu activitate principala de constructii.
In consecinta, daca se iau in considerare bazele de raportare anuale, in intervalul 1-31 octombrie 2015, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu +9,7% ca serie bruta (comparativ cu aceeasi perioada din 2014). In acelasi timp, pe seria indicilor ajustati cu numarul de zile lucratoare si in functie de factorul sezonier, prin metoda regresiva recomandata de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt, majorarea anuala s-a plasat la +10,8%. Totodata, in luna octombrie 2015, s-a remarcat o situatie relativ pozitiva in comparatie cu precedentele 30 de zile, de vreme ce sporirea pe baze de comparare secventiale – ca serie bruta – a fost de +4,2%, iar pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier s-a constatat un progres de +1%. In acelasi timp, in primele zece luni a.c. (comparativ cu ianuarie-octombrie 2014), volumul lucrarilor de constructii a crescut, pe total, cu +9,7% ca serie bruta sau cu +10,5% pentru seria ajustata.
Sporirea de circa 10% integreaza majorari pentru toate componentele
Dupa cum arata datele INS – si asa cum se preciza anterior –, in perioada de referinta, constituita de luna octombrie 2015, firmele specializate s-au confruntat cu mult mai putine dificultati din punct de vedere al portofoliului de contracte/ comenzi decat in cea de-a zecea luna a anului trecut, mai ales ca pragurile comparative au fost pozitive si, evident, superioare, intrucat au efectuat lucrari cu o cota ajustata de 110,8% din volumul specific lunii octombrie 2014 (sau de 109,7% ca serie bruta), ceea ce inseamna ca premisele unei recuperari a pierderilor sunt ceva mai apropiate din punct de vedere temporal, desi de aceasta situatie punctuala au profitat cu precadere firmele implicate in lucrari de constructii ingineresti. In acelasi timp, comparativ cu septembrie 2015, cotele actualizate din cele 31 de zile analizate au fost de 101% (pe seria ajustata) si de 104,2% (pentru cea bruta). De asemenea, in cazul in care se ia in considerare activitatea din primele zece luni a.c., indicii respectivi confirma cote procentuale de 110,5% (ca serie ajustata) si 109,7% (ca serie bruta), fata de acelasi interval al anului trecut.
Conform INS, in octombrie 2015, volumul lucrarilor de constructii, ca serie ajustata, a crescut cu +1% comparativ cu septembrie a.c., majorare evidentiata mai ales la lucrarile ce presupun complexul de lucrari de reparatii capitale la constructii existente si la cele de intretinere si reparatii curente (cu +13,9% fiecare), in timp ce pentru cele de constructii noi (-4,4%) s-a raportat o scadere. Pe obiecte de constructii, a rezultat ca dezvoltatorii ce realizeaza cladiri rezidentiale au fost mai activi ca in luna precedenta, intrucat, in octombrie a.c., s-a inregistrat o apreciere secventiala, oarecum asteptata, la imobilele de locuinte (+12,1%), iar pe segmentul imobilelor nerezidentiale, precum si la constructiile ingineresti au fost constatate majorari de +2,2% si +1,4% ale volumului lucrarilor.
Pentru seria bruta, datele secventiale aferente lunii octombrie 2015 indica, insa, un progres de +4,2%, evidentiat mai ales in cazul reparatiilor capitale (+17,8%), la operatiunile ce presupun intretinerea si reparatiile curente ale cladirilor (+16,5%), dar la procedurile de executie a constructiilor noi (-3,5%) s-a inregistrat un declin, realitate ce s-a reflectat si in ceea ce priveste seria ajustata. Totodata, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au fost raportate cresteri la majoritatea componentelor – si anume la cladirile rezidentiale (+10,7%), precum si la constructiile ingineresti (+6,2%), iar la imobilele nerezidentiale (-10,3%), marcate probabil de o fluctuatie punctuala a investitiilor specifice, s-a constatat un declin.
Dupa cum se arata anterior, in raport cu luna corespunzatoare a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii din octombrie 2015 s-a majorat atat pe seria ajustata, cat si pe cea bruta, ceea ce indica o situatie mai buna a pietei de profil fata de anul anterior. In comunicatul INS se mai subliniaza ca, in comparatie cu aceeasi luna a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat in octombrie 2015 in medie cu +9,7%, sporire reflectata cu precadere la lucrarile de reparatii capitale, precum si la cele de intretinere si reparatii curente (cu +38,2%, respectiv cu +21%). Pe obiecte de constructii, s-a inregistrat un regres la o singura componenta, respectiv la cladirile rezidentiale (-9%), insa la imobilele nerezidentiale si la constructiile ingineresti s-au raportat sporiri de +10,9% si de +14%.
In conformitate cu seria ajustata, in luna octombrie 2015, comparativ cu octombrie 2014, intrucat sporirea indicelui s-a plasat la +10,8%, pe elemente de structura au fost semnalate majorari anuale cu precadere la lucrarile de reparatii capitale (+42%), respectiv la lucrarile de intretinere si reparatii curente (+20,3%), iar la cele de constructii noi s-a remarcat tot o crestere, dar ceva mai ponderata (+1,8%), ceea ce a influentat cu siguranta trendul general ascendent. Pentru aceeasi baza de raportare, dar pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor s-a majorat doar la constructiile ingineresti, cu +19,2% si la cladirile nerezidentiale (+11,5%), iar la imobilele rezidentiale a fost constatata o depreciere relativ importanta, de -12,3%.
Lucrarile de reparatii capitale sunt preponderente pe piata
Specialistii INS mai anunta si ca, in ianuarie-octombrie 2015, fata de perioada similara din 2014, cresterea in volum, pe total, cu +9,7% a lucrarilor de constructii (serie bruta) s-a datorat sporirii evidentiate la elementele de structura reprezentate de lucrarile de reparatii capitale (+19,6%) si la cele de intretinere si reparatii curente (+14,4%), volumul celor de constructii noi majorandu-se, la randul sau, cu +6,1%. Pe obiecte de constructii, au avut loc sporiri la toate componentele, mai ales la constructiile ingineresti (+15%) si la cladirile nerezidentiale (+6%), in timp ce imobilele rezidentiale au regresat cu -1,3%, pentru a doua oara in acest an.
Ca serie ajustata, volumul lucrarilor de constructii a crescut, pe total, cu +10,5%, in primele zece luni a.c., ca urmare a sporirii raportate la toate elementele de structura, cum ar fi lucrari de reparatii capitale (+20,4%), proceduri de intretinere si reparatii curente (+11,7%) si lucrari de constructii noi (cu +7,9%). Totodata, in functie de obiectele de constructii, volumul lucrarilor a crescut la cladirile nerezidentiale (+8,9%) si la constructiile ingineresti (+7,5%), respectiv s-a majorat usor la imobilele rezidentiale (+4,6%), chiar daca situatia reflecta destul de realist – cel putin pentru moment – nehotararea investitorilor de pe piata de locuinte in ceea ce priveste finantarea lucrarilor specifice, cu un trend ascendent ceva mai pronuntat in lunile ianuarie-septembrie.
Incepand cu 2015, Institutul National de Statistica pune la dispozitia publicului datele sursa pe care se bazeaza elaborarea analizelor proprii cu privire la evolutia volumului lucrarilor de constructii. Informatii suplimentare, la www.insse.ro, iar pentru descarcarea datelor sursa aferente lunii octombrie si primelor zece luni a.c., click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter