RO EN
The cart is empty

CF: Performanta companiilor strategice influenteaza deficitul bugetar

Unul din principalele riscuri ce planeaza asupra sustenabilitatii fiscal-bugetare (ce influenteaza economia in ansamblu) este reprezentat de acumularea de pierderi si de arierate in sectorul intreprinderilor si companiilor in care statul este actionar majoritar, deoarece, in cazul in care acestea nu vor reusi sa isi eficientizeze activitatea, Guvernul va fi obligat in final sa intervina prin alocarea diverselor resurse publice, ceea ce poate conduce la o deteriorare a situatiei finantelor publice, respectiv la cresterea deficitului bugetar. Aceasta este numai una din multele concluzii ale unui raport, publicat recent de Consiliul Fiscal (CF), care analizeaza performanta economico-financiara a companiilor de stat din Romania in anul 2017, pe baza situatiilor financiare anuale transmise de toate firmele catre Ministerul Finantelor Publice (MFP).
„La finalul anului 2017,  un numar de 1.795 de companii au raportat in situatiile financiare anuale ca sunt societati cu capital integral sau majoritar de stat. In urma unei analize riguroase a formei de organizare, a obiectului de activitate si a structurii de detinere a capitalului social varsat, s-a observat ca numeroase societati au consemnat in mod eronat apartenenta la sectorul companiilor de stat, majoritatea acestora (peste 600 de operatori economici) declarand ca sunt regii autonome. Dupa ce s-a procedat la corectarea acestor erori de raportare, numarul final al companiilor de stat incluse in analiza a fost de 807 entitati, in scadere fata de 916 companii in anul 2016. Cu toate acestea, avand in vedere ca entitatile eliminate sunt preponderent societati cu raspundere limitata de dimensiuni reduse, este de asteptat ca rezultatele studiului actual sa fie comparabile cu cele obtinute in anii anteriori”, subliniaza in preambul autorii raportului.
Insa, in contextul economic actual, desi in economia reala multi analisti invoca managementul defectuos al companiilor de stat (din care cele mai multe sunt strategice) drept principala cauza a lipsei de performanta, specialistii CF care au elaborat raportul sustin ca acestea s-au remarcat printr-o rata de crestere a cifrei de afaceri mai mare decat a companiilor din mediul privat.
„Pe fondul cresterii economice sustinute din anul 2017, veniturile totale ale companiilor de stat incluse in analiza s-au majorat cu circa 3,8 miliarde lei (+8,3%) de la 46,6 miliarde lei in anul 2016, la 50,4 miliarde lei in anul 2017. Acest trend ascendent a fost sustinut de cresterea cu aproximativ 4 miliarde lei (+8,8%) a cifrei de afaceri totale a companiilor din esantionul analizat. O evolutie asemanatoare a fost inregistrata si pe ansamblul societatilor din sectorul privat, care au consemnat un avans de +7,9% in cazul veniturilor totale, respectiv de +7,7% in cazul cifrei de afaceri. Tendinte pozitive s-au manifestat si la nivelul valorii adaugate brute (+10,3% pentru companiile de stat; +7,4% la companiile private). Astfel, pe fondul unor evolutii similare sau chiar superioare sectorului privat, companiile de stat si-au imbunatatit usor contributia la activitatea economica din Romania (3,68% din totalul veniturilor, respectiv 9,36% din totalul valorii adaugate brute)”, se mai arata in raport.
Performanta s-a consemnat in contextul scaderii numarului de angajati
Se pare ca nu numai in ceea ce priveste principalii indicatori financiari companiile de stat au performante superioare celor cu capital privat, pentru ca, potrivit CF, acestea au raportat rezultate excelente si din punct de vedere al productivitatii muncii, respectiv al profitabilitatii. „Numarul de salariati din companiile de stat si-a continuat tendinta descrescatoare consemnata incepand cu anul 2011, ajungand la aproximativ 273 mii persoane la finalul anului 2017 (mai putin cu opt mii de persoane, reprezentand o scadere de circa 3% fata de anul anterior), in conditiile in care valoarea adaugata bruta a avut o traiectorie preponderent crescatoare pe parcursul aceluiasi interval de timp. In termeni reali, valoarea adaugata bruta s-a apreciat cu 5,5% fata de anul 2016, insa nivelul sau ramane cu 2,1% mai mic decat cel consemnat in anul 2008 (cand s-a evidentiat nivelul maxim al perioadei analizate). In aceste conditii, productivitatea muncii in companiile de stat a crescut cu +8,7% in anul 2017, atingand valoarea maxima pentru intervalul de timp considerat si, totodata, fiind cu aproape 40% mai mare decat cea din 2008, preponderent pe seama reducerii semnificative a numarului de angajati (cu aproape 117 mii de persoane). In plus, pe fondul ritmului ridicat de crestere economica din anul 2017, profitul net total obtinut de companiile de stat si-a mentinut ascensiunea, inregistrand nivelul maxim al perioadei post-criza. Astfel, in ceea ce priveste profitabilitatea companiilor de stat, apreciata prin prisma profitului net total obtinut, aceasta se situeaza in anul 2017 la un nivel de 4.818 milioane de lei (+1,7 miliarde lei fata de anul precedent) si reprezinta nivelul maxim inregistrat in perioada post-criza. Astfel, se poate aprecia ca profitabilitatea companiilor de stat la nivel agregat a cunoscut o imbunatatire semnificativa in 2017 (continuand tendinta din ultimii ani), aceasta evolutie fiind inregistrata in contextul celui mai inalt ritm de crestere economica a Romaniei din perioada post-criza”, se mai precizeaza in cadrul cercetarii.
Sunt necesare eforturi suplimentare pentru sporirea eficientei
In opinia reprezentantilor CF, „rezultatele principalilor indicatori de risc nu au evidentiat probleme presante cu privire la «sanatatea» firmelor din sectorul public, evolutia lichiditatii si a solvabilitatii fiind favorabila, cu respectarea valorilor recomandate in literatura de specialitate. In ceea ce priveste rata investitiilor noi, se remarca revirimentul inregistrat de companiile de stat, insa indicatorul continua sa fie caracterizat de o volatilitate ridicata, specifica intregului interval analizat. La acest capitol, trebuie subliniat ca rata investitiilor noi din companiile private a avut un parcurs relativ stabil in ultimii ani, pastrandu-se in permanenta la un nivel superior companiilor publice. Insa, asa cum s-a evidentiat si in analizele anterioare, nivelul de performanta financiara nu este uniform distribuit la nivelul companiilor de stat, existand unele companii deosebit de profitabile, care influenteaza favorabil media intregului sector, dar si numeroase companii cu probleme, atat prin prisma arieratelor, cat si a profitabilitatii. Astfel, eliminand impactul celor mai performante cinci companii din perspectiva profitului net obtinut, se constata un nivel semnificativ mai redus al majoritatii indicatorilor analizati, insa evolutia din ultimii ani se inscrie pe un trend de imbunatatire, care in 2017 s-a concretizat prin trecerea profitului net agregat in teritoriu pozitiv. Totusi, pentru atingerea unor performante financiare solide, apreciem ca este necesara depunerea unor eforturi suplimentare pentru sporirea eficientei majoritatii companiilor de stat”. Pentru a vizualiza studiul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter