RO EN
Košík je prázdný

Radu Craciun: Relaxare restrictiilor si scaderea vaccinarii mentine riscul pandemic

Suntem din ce in ce mai convinsi ca am scapat de pandemie. Ce a fost mai rau a trecut, iar intoarcerea la normal este doar o chestiune de timp. Suntem atat de convinsi, incat apetitul de vaccinare este in scadere de la o zi la alta in mai toate tarile care au declansat campanii intense de vaccinare.
Iar daca Romania nu face exceptie de la aceasta tendinta, ceea ce individualizeaza Romania este nivelul scazut al ratei de vaccinare atins in comparatie cu celelate tari din UE. Degeaba am excelat organizational, daca am ramas corijenti la capitolul comunicare.
Judecata prin prisma scaderii spectaculoase a numarului de imbolnaviri si decese, situatia pare sa arate o imbunatatire marcanta. Riscul major insa este acela ca nu privim la indicatorul corect si avem, din nou, o abordare reactiva, in loc sa avem una proactiva. Si asta din cel putin doua motive.
In primul rand, este vorba de tendinta sezoniera, dovedita deja pe multe meridiane in ultimele 12 luni, prin care anotimpul cald inhiba transmiterea, in timp ce anotimpurile reci o favorizeaza. Iar impactul intoarcerii la anotimpul rece va fi cu atat mai puternic, cu cat ponderea populatiei nevaccinate va fi mai mare. Iar aici Romania, din pacate nu sta deloc bine, ceea ce ne duce la al doilea motiv de preocupare.
Procentul mic al populatiei vaccinate ar trebui sa fie extrem de ingrijorator, in conditiile in care ipoteza care isi face din ce in ce mai mult loc este aceea ca imunitatea de turma la nivelul unei tari va fi o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru tinerea pandemiei sub control. De fapt, e posibil ca pandemia sa nu fie niciodata eradicata ne avertizeaza un grup de sase experti intr-un articol publicat in Foreign Affairs si intitulat “The Forever Virus” (Virusul nemuritor).
In esenta, articolul sustine ca, atata vreme cat o mare parte a populatiei mondiale ramane nevaccinata, fie din lipsa de putinta, fie din lipsa de dorinta, toti acesti indivizi vor fi un teren propice al mutatiilor pe care virsul le va suferi. Iar ritmul in care apar mutatiile va depasi capcacitatea productiei de vaccinuri adecvate la nivel global. Conform OMS, pana in luna mai, 75% din dozele de vaccin produse fusesera luate de doar 10 tari.
Este asta o problema?
Cea mai vaccinata tara din Europa, Marea Britanie, ne arata ca da. In pofida numarului mare de persoane vaccinate, numarul imbolnavirilor este in crestere din cauza variantei Delta a coronavirusului, cunoscuta si ca varianta indiana. Asa cum un articol din National Geographic avertizeaza, este o varianta deja prezenta in 70 de tari. 90% din cazurile de imbolnaviri in Marea Britanie sunt cauzate de aceasta varianta, ceea ce a dus la o crestere cu 65% a infectiilor de la inceputul lui mai.
Varianta Delta se raspandeste de doua ori mai repede decat cea care a originat in Wuhan. Insa, mai mult decat atat, este capabila sa evite anticorpii creati dintr-o imbolnavire anterioara sau sa faca vaccinarile mai putin eficiente. 31% dintre cei imbolnaviti cu varianta Delta in Marea Britanie aveau doar o doza de vaccin facuta. Conform unui studiu mentionat de National Geographic, eficienta vaccinului Pfizer scade de la 93% la 88% in cazul variantei Delta in cazul a doua doze. In cazul unei singure doze eficienta scade de la 51% la 31%.
Care sunt concluziile?
Informatiile de mai sus i-ar putea face pe multi sceptici sa se intrebe: daca vaccinurile oricum sunt mai putin eficiente cu noile variante, de ce sa ne mai vaccinam? Este un mod eronat de a privi inlantuirea cauza-efect. Numarul variantelor creste tocmai din cauza numarului mare de nevaccinati. Cu cat numarul acestora va scadea, cu atat viteza de aparitie a noi mutatii va scadea, pastrand astfel utilitatea vaccinurilor deja existente.
A doua concluzie este ca perspectiva reintoarcerii la masuri de limitare a contagiunii prin distantare sociala este cat se poate de reala. Ele vor ramane masuri eficiente de limitare a raspandirii noilor variante. Masurile de monitorizare si management al raspandirii vor trebui perfectionate si segmentate prin identificare principalelor grupe de purtatori. Astazi in Marea Britanie principalii purtatori sunt cei sub 20 de ani.
Un comentariu aditional prin care vreau sa ma asigur ca nu vom trage aici o concluzie eronata. Romania s-a dovedit una dinre tarile europene cu cel mai mare apetit pentru a inchide scolile. Acest lucru nu trebuie sa se mai intample, avand in vedere consecintele grave pe care astfel de masuri le au asupra tinerelor generatii si viitorului tarii. Ca in toate tarile care pun pret pe dezvoltare si competitivitate, vor trebui gasite acele masuri care sa faca protejarea continuitatii sistemul educational prioritatea zero. Scolile trebuie sa fie ultimele institutii care se inchid, nicidecum printre primele.
A treia concluzie este necesitatea pastrarii unui sistem medical flexibil si echipat pentru a raspunde unor noi valuri care ar putea sa apara odata cu intoarcere sezonului rece si propagarea noilor variante de virus. Tinerea de sectii de spital goale si cu cadre medicale stand in asteptarea pacientilor, asa cum sugera domnul Secretar de stat, nu este o solutie eficienta. Pana la urma, nicio tara nu tine zeci de fabrici goale si oameni platiti ca sa nu faca nimic in asteptarea unui eventual razboi. Cheia succesului este flexibilitatea si capacitatea de reconversie. Mai ales cand nu esti o tara bogata.
A patra si poate cea mai importanta este ca inducerea in pripa a unui sentiment de siguranta in randul populatiei va scadea rigoarea in comportament si apetitul pentru vaccinare, creand vulnerabilitati majore. Iar una dintre consecinte va fi inclusiv volatilitatea evolutiilor economice.
Avertismentul expertilor, autori ai articolului din National Geographic ar trebui luat foarte serios in seama:
“Relaxare restrictiilor sanitare publice si declarare prematura a victoriei ar putea faca ca varianta Delta a virsului sa explodeze la toamna”.
 
Un material de Radu Craciun, Presedinte si Director General al BCR Pensii

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter