RO EN
Košík je prázdný

SAINT-GOBAIN: Regandirea dezvoltarii constructiilor este tot mai urgenta

Exista o nevoie urgenta de a regandi cresterea in sectorul constructiilor, utilizarea resurselor si impactul asupra mediului, in contextul in care acest domeniu este responsabil pentru majorarea semnificativa a consumului de materii prime si pentru productia de deseuri solide, potrivit lui François-Xavier Moser, delegat general al grupului Saint-Gobain pentru Polonia, Romania, Bulgaria si Turcia (foto). Conform statisticilor, oamenii petrec intre 70% si 90% din timp in interiorul cladirilor, acestea avand un impact major asupra sanatatii si a bunastarii populatiei.
"Sustenabilitatea este o parte integranta din ADN-ul Saint-Gobain si, de aceea, investim constant in solutii inovatoare, capabile sa raspunda principalelor provocari ale prezentului: dezvoltarea economica durabila, eficienta energetica si protectia mediului inconjurator. Obiectivul nostru principal in acest domeniu este acela de a dezvolta produse si solutii care reduc semnificativ impactul cladirilor asupra mediului", a declarat François-Xavier Moser.
Viitorul constructiilor va fi determinat de trei tendinte globale, ce vor influenta intregul mod de viata al populatiei, pe termen lung. Prima dintre acestea se refera la necesitatea reducerii emisiilor de carbon ale oraselor, in contextul in care se estimeaza ca, pana in 2050, 70% dintre cele 10 miliarde de persoane vor locui in zone urbane. In prezent, circa un milion de persoane se muta zilnic in orase. Pentru a fi eficiente, cladirile in constructie vor trebui sa aiba emisii de carbon cat mai apropiate de zero, obiectiv realizabil deja din punct de vedere tehnic si economic prin imbinarea masurilor de eficienta energetica, prin eficientizarea utilizarii energiei si prin utilizarea la scara cat mai larga a energiilor regenerabile.
 
Peste 40% din materiile prime ale globului sunt utilizate in constructii
O a doua tendinta care va influenta decisiv si ireversibil constructiile viitorului este reprezentata de utilizarea unor materiale durabile si regenerabile in executia cladirilor. Statisticile actuale indica faptul ca 40% din materiile prime sunt utilizate pentru fabricarea produselor si a componentelor din constructii, in timp ce 40% din fluxurile de deseuri solide provin, in tarile dezvoltate, din constructii si demolari. Cresterea cererii de resurse are drept rezultat majorarea extractiei resurselor si a deficitului acestora, cresterea preturilor, pierderea biodiversitatii si degradarea terenurilor (60% din ecosisteme sunt deja degradate sau utilizate nesustenabil), emisiile de gaze cu efect de sera si poluarea aerului si a apei.
"Impactul asupra sanatatii este ridicat. Prin urmare, abordarea noastra fata de materiale trebuie sa fie complet revizuita. Ar trebui sa consideram cladirile existente ca fiind biblioteci de materiale: cladirile (si produsele) trebuie proiectate astfel incat sa permita demolarea si reutilizarea optima si/ sau reciclarea materialelor", a explicat managerul-delegat al Saint-Gobain.
In ceea ce priveste a treia tendinta determinanta pentru viitorul constructiilor, aceasta se refera la o necesitate tot mai mare transparenta cel putin in ceea ce priveste impactul asupra mediului al cladirilor si al produselor de constructii pe parcursul intregului lor ciclu de utilizare, dar si impactul acestora asupra sanatatii populatiei. Pe piata materialelor de constructii exista deja o abordare a acestui aspect, cunoscuta ca Life-Cycle Assessment (LCA), implementata mai ales in SUA si in tarile scandinave. De asemenea, companiile vor trebui sa declare si sa certifice emisiile de substante periculoase continute in produsele lor. Aceasta transparenta sporita va influenta pozitiv proiectarea cladirilor si a produselor spre performante mai bune.
Aceste trei tendinte reprezinta deja aspecte majore mentionate in politica de mediu si dezvoltare a UE, cu indicatori de baza pentru cladirile durabile.
***
Grupul francez Saint-Gobain ocupa pozitia de lider mondial in domeniul habitatului si al materialelor de constructii, fiind reprezentat in Romania prin opt divizii (Abrasives, Brodrene Dahl, Glass, Pietta Glass Working, Isover, PAM, Rigips si Weber). La nivel national, grupul angajeaza aproximativ 1.400 de persoane si detine 11 unitati de productie in opt situri industriale situate in Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Tulcea, Turda, Suceava si Valenii de Munte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter